Ανησυχία έχει προκαλέσει η συνεχής σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Κρήτης, με έναν νέο σεισμό να σημειώνεται τα ξημερώματα της Πέμπτης, στη θαλάσσια περιοχή βόρεια του Ηρακλείου. Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Φυσικής Εσωτερικού της Γης και Γεωκαταστροφών, Φίλιππος Βαλλιανάτος, εξήγησε ότι «η σεισμική δραστηριότητα στην Κρήτη δεν έχει ξεφύγει από το κανονικό».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν πρέπει να υπερβάλλουμε. Σίγουρα είναι ενοχλητικοί, αλλά θεωρώ ότι τέτοιοι σεισμοί, βρίσκονται στο πλαίσιο του διαχειρίσιμου. Χρήζουν παρακολούθησης, αλλά έως εκεί».
Ο κ. Βαλλιανάτος διευκρίνισε ότι ο πρόσφατος σεισμός που σημειώθηκε στο Ηράκλειο, δεν έχει καμία σχέση με τη σεισμικότητα των προηγούμενων ημερών. «Σύμφωνα με τις μετρήσεις μας είχε βάθος 55-56 χιλιομέτρων, και δεν ήταν ιδιαίτερα σημαντικός ως προς το μέγεθος. Ωστόσο, η ειδοποιός διαφορά του, και ο λόγος που προκάλεσε ανησυχία είναι ότι τα κύματα που φεύγουν από την εστία, κάποια απορροφούνται και κάποια μένουν. Αυτά που μένουν έχουν μεγάλες περιόδους, δηλαδή είναι κοντά στην περίοδο που γίνεται η ταλάντωση, και γι’ αυτό γίνονται αντιληπτοί». Αντιθέτως, σύμφωνα με τον ίδιο, η σεισμικότητα νοτιοανατολικά του Ηρακλείου, με σεισμούς που ξεκινάνε από χαμηλά και φθάνουν έως και 4 Ρίχτερ, είναι τελείως διαφορετικοί.
Παράλληλα, ο κ. Βαλλιανάτος γνωστοποίησε ότι στο εργαστήριο του Ινστιτούτου Φυσικής Εσωτερικού της Γης και Γεωκαταστροφών, μελετάται πολύ η Κρήτη, αφού όπως είπε, «αποτελεί ένα κύτταρο επιστημονικής δραστηριότητας».
Κλείνοντας ο ίδιος, αναφέρθηκε και στη συζήτηση για δημιουργία ενός χάρτη του Ηρακλείου, ο οποίος θα απεικονίζει σε ζωντανή μετάδοση τη σεισμική δραστηριότητα του νομού, με στόχο να φαίνεται η μέγιστη καταπόνηση που θα δεχτεί ο εκάστοτε στόχος και να δημιουργούνται οι κατάλληλες δικλείδες ασφαλείας.