Στις 14:30 το μεσημέρι της Παρασκευής θα διεξαχθεί η ψηφοφορία στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως ανακοινώθηκε από τον αντιπρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Λυκούδη.

Σύμφωνα με τον κ. Λυκούδη, η συζήτηση στην Ολομέλεια θα ολοκληρωθεί στη 01:30 τα ξημερώματα της Παρασκευής. 

Η συνεδρίαση θα συνεχιστεί το πρωί της Παρασκευής και θα ολοκληρωθεί στις 14:30 της ίδιας ημέρας με την ψηφοφορία.

Η μετάθεση της ψηφοφορίας κρίθηκε επιβεβλημένη, λόγω του μεγάλου αριθμού των βουλευτών που ενεγράφησαν στον κατάλογο των ομιλητών, για να τοποθετηθούν επί της Συμφωνίας.

Παρότι η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής κινείται από χτες σε υψηλούς τόνους και οι βουλευτές ανταλλάσσουν σκληρά λεκτικά «πυρά», οι τοποθετήσεις τους ξεκαθαρίζουν σιγά-σιγά το πολιτικό τοπίο και δείχνουν πως η Συμφωνία των Πρεσπών θα κυρωθεί από την ελληνική βουλή με οριακή πλειοψηφία.

Αν και το Μαξίμου, έχοντας προχωρήσει στις δικές του αριθμητικές… πράξεις, θεωρούσε βέβαιο εδώ και μέρες ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει με τουλάχιστον 151 ψήφους, αναμένονταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι ομιλίες ορισμένων βουλευτών, μεταξύ των οποίων και αυτή της Κατερίνας Παπακώστα.

Στους 145 «σίγουρους» του ΣΥΡΙΖΑ προστέθηκαν οι ΣπύροςΛυκούδης και ΘανάσηςΘεοχαρόπουλος ενώ και η κ. Παπακώστα δήλωσε πως κλίνει προς το «ναι».

Στο «πλευρό» της κυβέρνησης θα σταθούν επίσης και οι Σπύρος ΔανέλληςΓιώργος Μαυρωτάς αλλά και οι Έλενα Κουντουρά και Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών έχει δηλώσει πως είναι και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. Έτσι, η κυβέρνηση συγκεντρώνει 152 ψήφους, κυρώνοντας οριακά τη συμφωνία με την πΓΔΜ και την κυβέρνηση Ζάεφ.

Λυκούδης: Θα στηρίξω με την ψήφο μου τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Θα στηρίξω με την ψήφο μου την Συμφωνία των Πρεσπών», ανέφερε επισήμως κι από το βήμα της Βουλής ο Σπύρος Λυκούδης.

Ο ανεξάρτητος, μετά τη διάλυση του Ποταμιού, βουλευτής, που από την πρώτη στιγμή «έβλεπε» θετικά τη συμφωνία, έκανε ωστόσο, λόγο για ένα ασταθές πολιτικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί και ζήτησε εκλογές.

«Να μην μείνει η κυβέρνηση στην ψήφο εμπιστοσύνης, να καταλάβει ότι το πολιτικό περιβάλλον είναι ασταθές. Να επιταχύνουμε την κατεύθυνση προς εκλογές», είπε και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «συμμετέχει στον αχρείαστο ανώφελο εθνικό διχασμό».

Σε ό,τι αφορά στη συμφωνία, είπε πως έχει θετικό κεντρικό άξονα ως προς την ονομασία.

«Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Το διασφαλίζει αυτό η συμφωνία και συνιστά επιτυχία», ανέφερε και συμπλήρωσε πως οι μόνοι προβληματισμοί αφορούν «την ιστορική ανθεκτικότητα της συμφωνίας». 

«Ναι» με… ερωτηματικό από την Παπακώστα

Θετική απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών εμφανίστηκε από το βήμα της Βουλής και η Κατερίνα Παπακώστα, η οποία ωστόσο τόνισε ότι σκοπεύει να λάβει την τελική της απόφαση έως το βράδυ όταν και θα συνεδριάσει το κόμμα Νέα Ελληνική Ορμή, του οποίου ηγείται.

Παρότι η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη επέλεξε να κρατήσει για λίγη ακόμη ώρα κλειστά τα χαρτιά της, υποστήριξε ότι οι βουλευτές θα αποφασίσουν με συνείδηση και ελεύθερη εντολή τι θα πράξουν απόψε.

«Τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν την πιστώνεται η κυβέρνηση της Αριστεράς αλλά την πιστώνεται η πάγια εθνική θέση της χώρας. Είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να συνεχίσει την εθνική γραμμή» είπε η ίδια.

Πηγή: cnn.gr