Κύπρος: Ασυνήθιστος υβριδικός ιός αποδεκατίζει τις γάτες του νησιού

Πρέπει να διαβάσετε

Ο κοροναϊός των αιλουροειδών που έχει σκοτώσει φέτος χιλιάδες γάτες στην Κύπρο παρουσιάζει ασυνήθιστα γενετικά χαρακτηριστικά, αποκαλύπτουν οι πρώτες αναλύσεις. Ο ιός φαίνεται ότι έχει «δανειστεί» ένα γονίδιο από διαφορετικό ιό που κανονικά προσβάλλει σκύλους.

Οι κτηνίατροι της Κύπρου σήμαναν φέτος συναγερμό για κατακόρυφη αύξηση θανατηφόρων κρουσμάτων «λοιμώδους περιτονίτιδας των αιλουροειδών» (FIP), ασθένειας που οφείλεται σε κοροναϊό αλλά δεν έχει σχέση με την Covid-19 και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Τουλάχιστον 8.000 γάτες έχουν πεθάνει στο νησί, αν και ορισμένοι ακτιβιστές ανεβάζουν το νούμερο στις 300.000.

Ο ιός της FIP μεταδίδεται από την επαφή με μολυσμένα κόπρανα και συνήθως προκαλεί ήπια συμπτώματα.

Νέο στέλεχος

Η υψηλή θνητότητα στην Κύπρο θορύβησε ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, οι οποίοι συνέλεξαν δείγματα από άρρωστα ζώα και προχώρησαν σε γενετικές αναλύσεις.

Τα αποτελέσματα, τα οποία δεν έχουν ακόμα δημοσιευτεί αλλά αναρτήθηκαν στο ηλεκτρονικό αποθετήριο bioRxiv, αποκαλύπτουν ότι πρόκειται για άγνωστο ως τώρα στέλεχος του ιού FIP, το οποίο οι ερευνητές βάφτισαν FCoV-23.

Το σημαντικότερο εύρημα είναι πως ένα γονίδιό του, το γονίδιο της λεγόμενης πρωτεΐνης-ακίδας που χρησιμοποιεί ο ιός για να εισέλθει στα κύτταρα των θηλαστικών, προέρχεται από έναν κοροναϊό των σκύλων, τον pCCoV.

Το νέο, υβριδικό στέλεχος φαίνεται ότι προέκυψε όταν δύο διαφορετικοί κοροναϊοί, ένας των σκύλων και ένας των γάτων, προσέβαλαν το ίδιο ζώο ταυτόχρονα και είχαν έτσι την ευκαιρία να ανταλλάξουν γενετικό υλικό.

Περαιτέρω μελέτες απαιτούνται τώρα για να διαπιστωθεί αν το ξένο γονίδιο ευθύνεται για την υψηλή θνητότητα της επιδημίας στην Κύπρο.

Στο μεταξύ, η κατάσταση στο νησί παραμένει σοβαρή. Τόσο σοβαρή ώστε η κυβέρνηση έχει αρχίσει να χορηγεί σε γάτες τα αδιάθετα αποθέματα του φαρμάκου μουλναπιβίρη, το οποίο αρχικά προοριζόταν για την αντιμετώπιση της COVID-19 στον άνθρωπο.

Πηγήin.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα