Για τα δύο περιστατικά επιπλοκών που είδαν το φως της δημοσιότητας το πρωί της Τρίτης μετά από εμβολιασμό, μίλησε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο υποδιοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου Στέλιος Κτενιαδάκης.

Ο κ. Κτενιαδάκης επεσήμανε πως τα δύο περιστατικά, από όπου κι αν προέρχονται αντιμετωπίζονται ακριβώς γι’ αυτό που είναι, ως περιστατικά και ως άνθρωποι. «Αυτό είναι το πρωτεύον αυτή τη στιγμή. Υπεύθυνος για να καθορίσει αν το συγκεκριμένο περιστατικό συνδέεται με εμβολιασμό ή κάτι άλλο, είναι το κέντρο εμβολιασμού που είναι και το αρμόδιο για να δίνει απαντήσεις. Από εκεί και μετά η εκτίμηση του καθενός για το πως και σε τι μπορεί να αποδοθεί ένα περιστατικό αποτελεί προσωπική εκτίμηση».

Διευκρίνισε δε, πως τα πάντα διερευνώνται και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αποκρυφθεί το οτιδήποτε. «Δεν υπάρχει καμία προσπάθεια απόκρυψης και συγκάλυψης. Γιατί για να αποδείξεις ότι κάτι έχει προέλθει από ένα συγκεκριμένο πράγμα, ειδικά στην ιατρική επιστήμη, είναι εξαιρετικά δύσκολο. Σίγουρα, για να συμβεί ένα δυσάρεστο συμβάν πρέπει να υπάρχουν πολλοί παράγοντες, ποτέ δεν είναι μόνο ένας». 

Όπως τόνισε μάλιστα, ο ίδιος γίνεται καθημερινά κοινωνός για θέματα που αφορούν τον εμβολιασμό με την Astrazeneca. «Δεν έχουμε την εμπειρία όμως από το εμβόλιο με την έννοια ότι στις γραμμές του ΠΑΓΝΗ δε χρησιμοποιείται το συγκεκριμένο» ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στον εμβολιασμό της Μεγάλης Βρετανίας με τη συγκεκριμένη εταιρία, λέγοντας πως στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. «Κάθε εμβόλιο και κάθε φαρμακευτική ουσία μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες είτε το πάρουμε από το στόμα είτε είναι σε ενέσιμη μορφή. Κάθε φάρμακο μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα σε οποιοδήποτε άνθρωπο. Από εκεί και μετά θεωρώ ότι ο κίνδυνος που δημιουργείται με την παραπληροφόρηση από τις διάφορες φήμες που υπάρχουν, μας αποπροσανατολίζουν από τον κεντρικό στόχο, δηλαδή να εμβολιαστούμε». 

Σύμφωνα με τον κ. Κτενιαδάκη κανένας ασθενής που να είναι εμβολιασμένος δεν νοσηλεύεται στην κλινική κορωνοϊού του ΠΑΓΝΗ, εκτός από έναν που είναι εμβολιασμένος με την μία δόση. Όσοι βρίσκονται στη ΜΕΘ, είναι ανεμβολίαστοι. 

Τέλος, ο κ. Κτενιαδάκης αναφέρθηκε στο σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων, λέγοντας πως ο εμβολιασμός είναι ένα πολύ σημαντικό «όπλο» όπως και η τήρηση των μέτρων. «Από την άλλη, το σύστημα υγείας όπως είναι τώρα, έχει σταθεί αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Δεν έχουμε ζήσει εικόνες τραγικές που έζησαν γείτονες μας σε χώρες φιλικές. Θεωρώ ότι είναι ακόμη πιο έτοιμο για να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε πρόκληση μπορεί να μας έρθει. Είτε λέγεται νέο κύμα από τον Οκτώβρη είτε λέγεται τουριστική αύξηση. Θεωρώ ότι το να δουλεύουν οι άνθρωποι, είναι σημάδι υγείας όχι μόνο της κοινωνίας αλλά και των ανθρώπων».