Σε μία συγκινητική πράξη, που πρόσφερε ζεστασιά και αμέτρητα χαμόγελα προχώρησε ο Κρητικός οδηγός του ΚΤΕΛ Σταύρος Κυριακάκης, ο οποίος άνοιξε το λεωφορείο του για τους εγκλωβισμένους πολίτες στην Αττική Οδό.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο κ. Κυριακάκης εξήγησε πως ο προορισμός του ήταν το Κορωπί προκειμένου για τη συντήρηση του λεωφορείου του, ωστόσο η «Ελπίδα» είχε άλλα σχέδια για εκείνον.

Το πρωί της Δευτέρας έφτασε στον προορισμό του και ο ίδιος έχοντας ενημερωθεί για την επικείμενη κακοκαιρία είχε σχεδιάσει να ταξιδέψει νωρίτερα ώστε να βεβαιωθεί ότι δεν θα υπάρξει κάποια ανατροπή. Γύρω στις 12.10 έφυγε με κατεύθυνση τον Πειραιά για να μπει στο πλοίο της γραμμής, ωστόσο ήταν σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου. 

Εκείνο που τον προϊδέασε για το τι βρισκόταν μπροστά του, όπως ο ίδιος ανέφερε, ήταν όταν περνούσε από τα διόδια Παιανίας και οι μπάρες ήταν ανοιχτές! Στο Κορωπί γνώρισε επίσης ένα συνάδελφο του από τον Έβρο, ο οποίος θα έμενε 5 μέρες στην Ομόνοια και ο κ. Κυριακάκης του πρότεινε να πήγαινε με το λεωφορείο του, για να μην αναγκαστεί να πάρει κάποιο άλλο μέσο μεταφοράς. Μαζί τους επίσης, βρισκόταν και ένας πολύ καλός φίλος του κ. Κυριακάκη. Φτάνοντας όμως στα διόδια, η χιονόπτωση ήταν πυκνή.

Περίπου στις 12.30 το μεσημέρι, το λεωφορείο σταμάτησε, για περίπου μισή ώρα ήταν ακινητοποιημένο. Χαρακτηριστικό, όπως επεσήμανε ο κ. Κυριακάκης είναι ότι μέχρι τις 16.30 έκαναν 12 χλμ. και 31 ώρες βρισκόταν ακίνητοι. Την επόμενη ημέρα στις 16.10 έφυγαν από το σημείο όπου βρισκόταν, όμως η χιονόπτωση ήταν πυκνή και πολλά αυτοκίνητα είχαν αρχίσει σιγά – σιγά να εγκαταλείπονται. 

«Έβλεπα ανθρώπους ηλικιωμένους που δεν μπορούσαν να ζεσταθούν. Είχα τον καυστήρα να δουλεύει και άνοιξα τις πόρτες, βάλαμε μέσα τον κόσμο να ζεσταθεί, γιατί τον παρακολουθούσαμε να φεύγει και να αφήνει τα αυτοκίνητα του. Η θερμοκρασία ήταν στους 0 βαθμούς. Κάποια στιγμή, ήρθε ένας κύριος και μου είπε ότι έχει πρόβλημα με την καρδιά του, ήθελε να μπει στο λεωφορείο και εννοείται τον άφησα. Μετά ήρθαν και συνάδελφοι από φορτηγά» είπε ο κ. Κυριακάκης.

Μάλιστα, σημείωσε πως είχε ξεχάσει στο ντουλαπάκι του λεωφορείου δύο ρακόμελα από την Κρήτη και κέρασε όσους βρισκόταν πλάι του. Λίγη ώρα αργότερα, ο στρατός τους πήγε κουβέρτες και ξηρά τροφή ενώ ο συνάδελφος του από τον Έβρο κρατούσε τρόφιμα τα οποία μοίρασαν στους πολίτες.

 «Ήταν ένας ηλικιωμένος μπροστά μου, με παλιό αυτοκίνητο που δεν μπορούσε να τον καλύψει το καλοριφέρ του οχήματος. Η χιονόπτωση ήταν πυκνή, άνοιξε την πόρτα βγήκε από το αυτοκίνητο και έβαλε νάιλον σακούλα στα πόδια του. Του φώναξα να έρθει μέσα, δούλεψε το λεωφορείο όλο βράδυ, πέρασε και ένα ταξί με μια έγκυο γυναίκα και προσφέραμε νερό στον κόσμο» τόνισε ο κ. Κυριακάκης.

Κλείνοντας, ανέφερε πως ζήτησε από έναν συνάδελφο του ένα παγούρι, ώστε να μπορέσει να προμηθευτεί πετρέλαιο για το λεωφορείο από ένα βενζινάδικο που βρισκόταν 500 μέτρα πίσω του. «Πήραμε καφέδες, σφολιάτες, διάφορα είδη για να προσφέρουμε στους πολίτες που βρισκόταν στο λεωφορείο και να εφοδιαστώ πετρέλαιο. Είχα αγχωθεί τόσο πολύ που δεν αντιλήφθηκα καν ότι πέρασα το βενζινάδικο».