Κρητικό ελαιόλαδο με το… σταγονόμετρο εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής – Φόβοι για ελλείψεις στην αγορά

Πρέπει να διαβάσετε

Με διόλου θετικούς οιωνούς η «πρεμιέρα» της ελαιοκομικής περιόδου στην Κρήτη, καθώς οι εκτιμήσεις και τα πρώτα δείγματα γραφής, κάνουν λόγο για δραματική μείωση της παραγωγής ελαιολάδου σε σχέση με πέρυσι. Οι καιρικές συνθήκες στην διάρκεια του καλοκαιριού προκάλεσαν αρνητικές επιπτώσεις στην ελαιοπαραγωγή και εκτιμάται πως η ποσότητα που θα παραχθεί φέτος στο νησί, δεν θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς.

Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδας Μιχάλη Καμπιτάκη, ο οποίος μίλησε στο Creta24, την περασμένη χρονιά, η παραγωγή ελαιολάδου στην Κρήτη ξεπέρασε τους 120.000-130.000 τόνους. Κι ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 70.000-85.000 τόνους φέτος, σύμφωνα με τον κ. Καμπιτάκη, υπολογίζεται ότι θα ανέλθει τελικά στους 30.000-35.000 τόνους.

«Δεν θα είναι μόνο μειωμένη παραγωγή, αλλά δε θα καλύψει ούτε το κόστος παραγωγής. Όσο και να πουλήσει το λάδι ο παραγωγός, όποια κι αν είναι η τιμή του φέτος, εφόσον βγει τόσο λιγοστό προϊόν, που στις πιο πολλές περιπτώσεις θα είναι μόνο για να καλύψει το σπίτι του, σε καμία περίπτωση δεν θα καλύψει το κόστος παραγωγής και εκεί είναι και το μεγάλο πρόβλημα. Οι 35.000 τόνοι λάδι είναι πολύ λίγοι. Θεωρώ ότι θα βρει έδαφος ο φάκελος που έχει σταλεί από την Περιφέρεια Κρήτης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, διότι οι παραγωγοί πρέπει να αποζημιωθούν γι’αυτές τις ζημιές που έγιναν το καλοκαίρι».

Ο κ. Μιχάλης Καμπιτάκης, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδας

Ο κ. Καμπιτάκης εμφανίστηκε βέβαιος πως αυτές οι ποσότητες δε θα μπορέσουν να καλύψουν την τοπική αγορά, ενώ απομακρύνεται και το σενάριο εισαγωγών από Ιταλία και Ισπανία, καθώς και σε αυτές τις χώρες η παραγωγή είναι μειωμένη. Άρα είναι ορατός ο κίνδυνος των ελλείψεων.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να καλυφθεί η ζήτηση στην αγορά, διότι είναι λιγοστό το ελαιόλαδο. Μειωμένη παραγωγή υπάρχει σε Ιταλία και Ισπανία, που αποκλείει τα σενάρια εισαγωγών. Θα έχουμε κενά στην αγορά, ίσως να μείνουμε από λάδι και να μη φτάσει να καλύψει την κατανάλωση».

Την ίδια στιγμή η μειωμένη ποσότητα φέρνει σενάρια και για τιμή στα ύψη…

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα