Κρήτη: Ζητούν να μπει «λουκέτο» στο γηροκομείο – κολαστήριο (εικόνες)

Πρέπει να διαβάσετε

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν αυτή την ώρα, συγγενείς ηλικιωμένων που πέθαναν ενώ φιλοξενούνταν στο γηροκομείο στα Χανιά.

Το γηροκομείο εξακολουθεί να λειτουργεί, με τους συγγενείς των θυμάτων και την δικηγόρο τους Μαρία Παπαδάκη να ζητούν κρατική παρέμβαση ώστε να μπει «λουκέτο» στη δομή και να μεταφερθούν σε ασφαλές μέρος οι 37 ηλικιωμένοι που εξακολουθούν να φιλοξενούνται εκεί.

Το ειρηνικό δρώμενο γίνεται έξω από την μονάδα, με σύνθημα «Προστατέψτε την τρίτη ηλικία».

Με κεριά, λουλούδια και φωτογραφίες ηλικιωμένων που απεβίωσαν στον οίκο ευγηρίας, πολίτες βρίσκονται έξω από τις εγκαταστάσεις του, σε μια εκδήλωση μνήμης.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, η κα. Παπαδάκη ανέφερε πως η σημερινή ειρηνική παρουσία, μπροστά από την εν λόγω δομή, αποτελεί αφενός μια διαμαρτυρία αφενός μια έκκληση προς την πολιτεία για άμεση παρέμβαση. «Είναι επιτακτική η ανάγκη, η πολιτεία που μέχρι σήμερα παταγωδώς απέτυχε, να προλάβει αυτό που συνέβη εκ των υστερών. Να παρέμβει στην δομή. Η διαχειρίστρια της δομής, η υπεύθυνη του καταστήματος, ο ψυχίατρος έχουν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση. Για μας, επιβάλλεται η πολιτεία να δώσει μέτρα προστασίας των ανθρώπων που παραμένουν εκεί».

Η κα. Παπαδάκη, σημείωσε πως οι φορείς «σηκώνουν τα χέρια ψηλά» και λένε ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα να κλείσει η δομή, διότι οι περιθαλπόμενοι, δεν μπορούν να στεγαστούν στο δημοτικό γηροκομείο, ούτε σε άλλη δομή. Μέχρι τώρα εκτός από ελέγχους που γίνονται δεν μας έχουν πει ποια άλλη λύση θα βρουν για τους περιθαλπόμενους».

Σύμφωνα με την κα. Παπαδάκη, στην επόμενη ημέρα, τα ζητήματα που απασχολούν είναι δύο. «Ποια θα είναι η στάση της πολιτείας σχετικά με τη λειτουργία της δομής, δηλαδή θα την κλείσει και θα βρει εναλλακτική λύση για τους τρόφιμους; Θα μπει μέσα στη δομή και θα φροντίσει πέραν από τους ελέγχους, να διασφαλίσει γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και ασφαλής για τους περιθαλπόμενους λειτουργία; Το δεύτερο είναι, πως είναι δυνατόν οι 9 υπάλληλοι της Περιφέρειας, οι οποίοι είναι ενεργοί και σύμφωνα με το κατηγορητήριο διώκονται για παράβαση καθηκόντων σχετικά με τη διενέργεια ελέγχων, να παραμένουν στο πόστο τους και να εξακολουθούν να ελέγχουν μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων».

«Επίσης, μια απάντηση που η πολιτεία οφείλει σε περιθαλπόμενους, που είναι μέσα στη δομή και στους υπόλοιπους συμπολίτες, είναι ποια θα είναι η στάση της πολιτείας απέναντι στην τρίτη ηλικίας. Να ληφθεί υπόψη ότι οι 9 υπάλληλοι της Αντιπεριφέρειας Χανίων που εμπλέκονται στο συγκεκριμένο κατηγορητήριο, θα μπορούσαν είτε να υποβληθούν στη διαδικασία πειθαρχικής εξετάσεις από την αρχή, να αρχίσει η πειθαρχική διαδικασία από την αρχή που προΐστανται, η οποία έχει τη δυνατότητα εφόσον κρίνει ότι όντως είναι υπεύθυνοι για τις πράξεις που τους αποδίδονται, να τους θέσει σε αργία. Αν μη τι άλλο όμως, αν η υπηρεσία επιλέξει να μην το κάνει αυτό, γιατί έχει διακριτική ευχέρεια να μην κινήσει την πειθαρχική διαδικασία αλλά να την αναστείλει μέχρι τυχόν αμετάκλητη ποινική τους καταδίκη, τουλάχιστον όμως να μην τους διατηρεί στις ίδιες θέσεις και να εξακολουθούν να ελέγχουν μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, τη στιγμή που είναι κατηγορούμενοι για τόσα σοβαρά αδικήματα συναφή με την ασφάλεια και τη ζωή των ηλικιωμένων» τόνισε η κα. Παπαδάκη.

Κλείνοντας, η κα. Παπαδάκη σημείωσε πως είναι δεδομένο ότι η δομή πλέον είναι «ακεφάλη». «Δεν υπάρχει υπεύθυνη και νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρίας που ήταν φορέας της δομής. Έχει τεθεί σε προσωρινή κράτηση ο ψυχίατρος της δομής, οι νοσηλευτές που ήταν κατηγορούμενοι, έχουν τεθεί σε αυτούς προσωρινοί όροι. Συνεπώς, θεωρώ ότι υπάρχει πραγματικό πρόβλημα και ανάγκη μείωσης παρέμβασης στη δομή. Γνωρίζω από δημοσιεύματα ότι γίνονται έλεγχοι, ένα ζητούμενο όμως στην επίμαχη υπόθεση ήταν ο τρόπος με τον οποίο γινόταν έλεγχοι. Μέχρι τώρα δεν είναι επαρκής διασφάλιση το γεγονός ότι γίνονται έλεγχοι».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα