Κρήτη: «Υπάρχουν αποθέματα νερού για τρία χρόνια ακόμα και αν δεν βρέξει»

Πρέπει να διαβάσετε

«Ασφαλή αποθέματα νερού για τα επόμενα τουλάχιστον τρία χρόνια, ακόμα και αν δεν βρέξει καθόλου, διαθέτει η Κρήτη με λελογισμένη, ωστόσο, χρήση από τους πολίτες» δήλωσε στον ΣKΑΪ Κρήτης 92,1 και την Ελένη Βακεθιανάκη ο δ/νων σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Άρης Παπαδογιάννης με αφορμή την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Φορέα και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης για την εκπόνηση μελετών για τον έλεγχο της στάθμης των φυσικών λιμνών και των φραγμάτων του νησιού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το φράγμα Αποσελέμη διαθέτει εξαιρετικής ποιότητας νερό μετά από ασφαλέστατους ελέγχους και μπορεί να τροφοδοτεί για την επόμενη τριετία τους Δήμους Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου χωρίς να πέσει σταγόνα νερού, βάσει των μοντέλων ανάλυσης.

Παράλληλα, και το φράγμα Ποταμών στο Αμάρι βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο, σύμφωνα με τον κ. Παπαδογιάννη. «Ήδη προχωρά το έργο που αφορά στην επέκταση του κεντρικού αγωγού από το φράγμα που θα αρδεύσει 14.000 στρέμματα στον κάμπο του Ρεθύμνου και προσεχώς θα δημοπρατήσουμε το διυλιστήριο, προϋπολογισμού σχεδόν 22 εκατ. ευρώ, που θα επεξεργάζεται το νερό, ανεβάζοντας σε άλλο επίπεδο την ύδρευση του Ρεθύμνου. Κάνουμε ότι μπορούμε για να εκσυγχρονίσουμε τα συστήματά μας και να βελτιώνουμε φράγματα και δίκτυα ώστε να τροφοδοτούμε την ύδρευση και άρδευση με πολύ καλής ποιότητας νερό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τις μελέτες για τον έλεγχο της στάθμης των φυσικών λιμνών και των φραγμάτων του νησιού, ο κ. Παπαδογιάννης τις χαρακτήρισε ως ένα πραγματικό «εργαλείο». «Αντικείμενο της συγκεκριμένης πράξης αποτελεί η δημιουργία πρότυπης μεθοδολογίας και προδιαγραφών εκπόνησης μελετών για τα φράγματα και τις φυσικές λίμνες της Κρήτης και συγκεκριμένα για τα φράγματα Ποταμών, Αποσελέμη, Φανερωμένης, Μπραμιανών, Βαλσαμιώτη, τις λίμνες Κουρνά και Αγιάς καθώς και τον ταμιευτήρα του φράγματος Πλακιώτισσας» ανέφερε ο κ. Παπαδογιάννης προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο του ίδιου έργου θα εφαρμοστεί πιλοτικά στον ταμιευτήρα του φράγματος Ποταμών μια πρότυπη μεθοδολογία καθώς η λειτουργία του είναι κρίσιμης προτεραιότητας.

Για το φράγμα θα συνταχθεί Σχέδιο Διαχείρισης και όρων χρήσεων και προστασίας των υδάτων του ταμιευτήρα ενώ θα ξεκινήσει διαβούλευση για τα προτεινόμενα μέτρα με σκοπό τη θεσμοθέτησή τους.

Με χρηματοδότηση 328.000 ευρώ του Υπ. Υποδομών, που εποπτεύει τον ΟΑΚ, έχει εκπονηθεί ένα master plan διαχείρισης συνολικά των υδάτων της Κρήτης. «Ήδη βρισκόμαστε στην επεξεργασία των δεδομένων που έχουν προκύψει προκειμένου να μπούμε στη διαδικασία της διαβούλευσης με Περιφέρεια, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, τους Δήμους και τους ΤΟΕΒ του νησιού. Η μελέτη έχει δύο σκέλη, τη συνολική διαχείριση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων και το κρίσιμο θέμα των αντιπλημμυρικών έργων που λείπουν από το νησί» επισήμανε ο κ. Παπαδογιάννης τονίζοντας ότι «τις μεγάλες φυσικές καταστροφές που έχουν να κάνουν και με την κλιματική αλλαγή, τις οποίες έχουμε βιώσει στην Κρήτη, δυστυχώς θα τις έχουμε συχνότερα στο μέλλον οπότε είναι πολύ σημαντικό, όλοι οι φορείς να σχεδιάσουμε το μέλλον των πολύ σημαντικών υδραυλικών έργων που πρέπει να γίνουν στο νησί αλλά και των αντιπλημμυρικών, μέσα από μελέτες που θα εκπονηθούν».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα