Κρήτη – Υδρογονάνθρακες: Εκτιμήσεις για συνεισφορά στην ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης

Πρέπει να διαβάσετε

Υψηλές προσδοκίες όχι μόνο για τις ανάγκες της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης δημιουργούν οι μέχρι στιγμής ενδείξεις για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κρήτης.

«Είχαμε μια σύσκεψη με στελέχη της ΕxxonΜobil. Είναι πάρα πολύ αποφασισμένοι να προχωρήσουν γρήγορα και να επιταχύνουν τις έρευνες. Εκτιμούν ότι αν τελικά οι μελέτες που αυτήν τη στιγμή πραγματοποιούνται, επιβεβαιώσουν τις αρχικές εκτιμήσεις για τους γεωλογικούς σχηματισμούς και λάβουν την επενδυτική απόφαση εντός του 2024, θα μπορούσαμε να έχουμε την πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση εντός του 2025. Αυτό σημαίνει ότι μια διαδικασία που στην Κύπρο διήρκησε πάνω από πέντε έτη, στην Ελλάδα θα διαρκέσει λιγότερο από τρία έτη» σχολίασε ο Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και τη Φαίη Σφακιωτάκη.

Παράλληλα, ο κ. Σκρέκας ξεκαθάρισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι ο ταχύς περιορισμός της εξάρτησής μας από το φυσικό αέριο. Δεδομένου όμως ότι πρόκειται για ένα μεταβατικό καύσιμο το οποίο αν και με φθίνοντα ρυθμό, θα εξακολουθήσει να χρησιμοποιείται έως το 2050, η βέλτιστη προοπτική για την Ελλάδα, είναι να μπορεί να το παράγει η ίδια, αντί να το εισάγει. «Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να αλλάξουν συνολικά τα μεγέθη κι η δυναμική της ελληνικής οικονομίας, συνεπικουρούμενης από την ανάπτυξη ενός νέου κλάδου, αυτού της εξόρυξης αέριων υδρογονανθράκων. Κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσουμε, το γρηγορότερο θα έλεγα, αλλά εντωμεταξύ θα μεσολαβήσουν κάποιες δεκαετίες σε επίπεδο πλανήτη».

Δεδομένης αυτής της μεταβατικής φάσης σε ότι αφορά στις πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούνται σε όλον τον πλανήτη, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων μετασχηματίζεται. «Σήμερα η εταιρεία παρακολουθεί, ελέγχει κι επιταχύνει τις έρευνες υδρογονανθράκων, αλλά ταυτόχρονα της δίνουμε τη δυνατότητα ώστε στο επόμενο στάδιο που θα φύγουμε πια από αυτόν τον τομέα της εξόρυξης, να έχει τα απαραίτητα έσοδα αλλά και τις δραστηριότητες εκείνες που θα της δώσουν βιωσιμότητα στο μακρινό μέλλον. Έτσι, τη θέτουμε υπεύθυνη στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων κι υπόγειων αποθηκών δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα, γιατί πολλές δραστηριότητες ακόμη και μετά το 2050 θα συνεχίσουν να εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα» εξήγησε ο Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας.

Σχετικό πρόγραμμα έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε περισσότερα από 150 εκ. ευρώ να διατεθούν για τη δημιουργία στην Ελλάδα της πρώτης υπόγειας αποθήκης διοξειδίου του άνθρακα, που θα δεσμεύεται από την ατμόσφαιρα. Πρόκειται για μια τεχνολογία που είναι σε προχωρημένο στάδιο στην Αμερική και τώρα εξελίσσεται και στην Ευρώπη.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα