Κρήτη: Ξεκίνησαν οι ακυρώσεις λόγω έλλειψης προσωπικού στις αερομεταφορές

Τα πρώτα δειλά χαμόγελα αισιοδοξίας έπειτα από έναν δύσκολο χειμώνα, φέρνει η αυξημένη τουριστική κίνηση στους επιχειρηματίες του κλάδου.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Δημήτρης Κουμπαράκης σημείωσε πως ο Ιούνιος πήγε πολύ καλά και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. «Τα στοιχεία είναι καλά παρόλο που έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα και απρόοπτα. Σε αυτά μπορούμε να βάλουμε την πανδημία έστω και αν έχει φθίνει κατά κάποιο τρόπο, βλέπουμε να επιστρέφει δυναμικά, είχαμε τον πόλεμο που έχει ανακόψει την ροή από χώρες της ανατολικής Ευρώπης και ιδιαίτερα την Ρωσία και την Ουκρανία αλλά και την Ρουμανία και την Πολωνία. Έχουμε το πρόβλημα των ανατιμήσεων που έχουν μαζέψει τον κόσμο και τον κάνουν να σκέφτεται διπλά και έχουμε και την έλλειψη προσωπικού».

Όπως ανέφερε ο κ. Κουμπαράκης, σε αυτά τα προβλήματα έρχονται να προστεθούν οι αεροπορικές εταιρίες που δεν έχουν αρκετό προσωπικό, με αποτέλεσμα να ακυρώνονται πτήσεις έστω και το τελευταίο λεπτό.

«Κυρίως ακυρώνονται πτήσεις από την Αγγλία, την Γερμανία και είναι ότι έχει περιοριστεί και η Ολλανδία. Μακάρι να λυθεί το θέμα γρήγορα γιατί κάποιες μελέτες έλεγαν ότι η κρίση θα συνεχιστεί για 18 μήνες και ο Θεός να δώσει να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το πρόβλημα χωρίς μεγάλες απώλειες. Ήδη έχουμε ακυρώσεις που περιμέναμε να έρθουν και δεν ήρθαν, αν είχαμε αυτούς τους ανθρώπους και όσους δεν ήρθαν λόγω του πολέμου, θα μιλούσαμε για μια καταπληκτική σεζόν. Η χώρα έχει ένα υψηλό πρόσημο στις προτιμήσεις των πελατών μας, μας προτιμούν, έχουμε ομορφιά, φυσικό περιβάλλον. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις υποδομές μας και σε γενικές γραμμές είμαστε ένας προορισμός που ζητείται από τους ξένους» σημείωσε ο κ. Κουμπαράκης.

Σύμφωνα με τον κ. Κουμπαράκη και τα AIRBNB, έχουν πλήξει τον κλάδο του τουρισμού. «Σαν Διευθυντής ξενοδοχείου μπορώ να πω ότι μας χαλάει τον προγραμματισμό και μας κόβει την ροή. Από την άλλη φαίνεται ότι οι πελάτες που καταλήγουν σε κατάλυμα βραχυχρόνιας μίσθωσης ή σε βίλες ή σε κατοικίες κινούνται διαφορετικά, ξοδεύουν διαφορετικά. Δίνουν όμως άλλο τόνο στην τοπική οικονομία, για εμάς είναι πλήγμα διότι χάνουμε κόσμο από τα ξενοδοχεία».

Πρόσθεσε δε, πως οι επιχειρηματίες είναι πολύ αισιόδοξοι για την φετινή σεζόν και οι κρατήσεις εξακολουθούν να είναι καλές μέχρι και τον Οκτώβριο. «Μαθαίνω ότι ένας μεγάλος tour operator προετοιμάζει πρόγραμμα χειμερινό για την Κρήτη, μακάρι να ευοδωθεί, να ξεκινήσουμε έτσι και να ακολουθήσουν και άλλοι ώστε να μπορέσει η Κρήτη να πάρει χειμερινό τουρισμό και ας μην πάμε για 12 μήνες, αρχικά αλλά έστω για 10».

Κλείνοντας, ο κ. Κουμπαράκης εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων λέγοντας πως μετά από δύο χρόνια πανδημίας, υπάρχει αρκετή εμπειρία στον κόσμο. «Έχουμε τα μέτρα προστασίας και οι πολίτες έχουν μάθει να συμπεριφέρονται κάτω από τους ορισμούς της καραντίνας. Προβληματισμός επικρατεί και για τους επισκέπτες, υπάρχει μια εξέλιξη στην πανδημία και καλό θα ήταν προσέξουμε».

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα