Κρήτη: Παρουσία Κικίλια η άσκηση «Μίνωας» – Ήχησε το 112 για τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ

Πρέπει να διαβάσετε

Ξεκίνησε σήμερα στην Κρήτη η άσκηση «Μίνωας», η μεγαλύτερη άσκηση που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα για την αντισεισμική προστασία.

Λίγο πριν τις 10 το πρωί ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας έφτασε στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, όπου έγινε η έναρξη της άσκησης.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Creta24 (@creta24.gr)

Τον κ. Κικίλια υποδέχτηκαν ο Συντονιστής Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης ο Γεώργιος Τσικαλάς, πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Δήμαρχος Ηρακλείου, Αλέξης Καλοκαιρινός.

«Ο κ. πρωθυπουργός ζήτησε και εμείς υλοποιούμε την μεγαλύτερη αντισεισμική άσκηση που έχει γίνει ποτέ στη χώρα στην Κρήτη, που ξεδιπλώνεται σε όλες τις περιοχές του νησιού. Αυτή η άσκηση θα γίνεται μια φορά το χρόνο σε διαφορετική περιοχή της χώρας. Είναι σημαντικό ότι η άσκηση είναι ρεαλιστική και στο πεδίο, με πραγματικά δύσκολα σενάρια, για να φανούν οι αδυναμίες και να τις διορθώσουμε», δήλωσε ο κ. Κικίλιας και συμπλήρωσε:

«Η Κρήτη έχει πολύ μεγάλη εισροή τουριστών, πρωτογενή παραγωγή, σχολεία, πανεπιστήμια, δημόσιο τομέα, νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας και πολλές δυσκολίες γιατί έχει ορεινό ανάγλυφο μαζί με πυκνοκατοικημένες περιοχές. Θα περιμένω με ανυπομονησία να δω τα συμπεράσματα της άσκησης, να δούμε που δουλέψαμε καλά όλοι μαζί και τι μένει να βελτιώσουμε».

Ήχησε το 112 στα Χανιά – Ισχυρός σεισμός, καταρρεύσεις και εγκλωβισμένοι

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, μετά τις 10:00 το πρωί της Δευτέρας 22 Απριλίου 2024 σημειώθηκε ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6.4 R με επίκεντρο στον υποθαλάσσιο χώρο, 20km ΒΑ της πόλης των Χανίων, που επηρεάζει τις Π.Ε. Χανιών και Ρεθύμνης.

Η έναρξη της Άσκησης πραγματοποιήθηκε με την αποστολή μηνύματος από το 112 προς τον γενικό πληθυσμό σε Χανιά και Ρέθυμνο.

Το μήνυμα ανέφερε: «ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ – 22/04/2024 – ΩΡΑ 10:20 – Ισχυρή σεισμική δόνηση αισθητή στις Περιφερειακές Ενότητες Χανίων και Ρεθύμνου – Έναρξη διεξαγωγής άσκησης σεισμού ΜΙΝΩΑΣ 2024. ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ» – «EXERCISE – EXERCISE – EXERCISE – MINISTRY OF CLIMATE CRISIS AND CIVIL PROTECTION –22/04/2024 – TIME 10:20 – A strong earthquake in the regional units of Chania and Rethymno – Start of earthquake exercise MINOAS 2024. EXERCISE – EXERCISE – EXERCISE».

Εκκενώθηκε το δημαρχείο Χανίων, με τους εργαζόμενους συγκεντρώνονται στην πλατεία Κοτσάμπαση.

Επίσης εκκενώθηκε το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων με τους εργαζόμενους να συγκεντρώνονται στην Πλατεία Ελευθέριας, ενώ εκκενώθηκαν και τα σχολικά κτίρια με τους μαθητές να συγκεντρώνονται στα προαύλια των σχολείων τους.

Εκκένωση των εγκαταστάσεων πραγματοποιήθηκε και στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Κρήτης.

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, σημειώθηκε κατάρρευση κτιρίου εντός του στρατοπέδου Μακρόπουλου με ένα άτομο να εγκλωβίζεται. Δυνάμεις της πυροσβεστικής έσπευσαν στο σημείο και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για τον απεγκλωβισμό.

Κατολισθήσεις σημειώθηκαν, σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης,στο Φαράγγι της Σαμαριάς με 4 άτομα να εγκλωβίζονται, ένα εκ των οποίων χωρίς τις αισθήσεις του. Δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχείρησαν στο σημείο.

Mε τη συνδρομή του στρατού και του Ερυθρού Σταυρού στήθηκε καταυλισμός στο γήπεδο της Μοναχής Ελιάς.

Το συντονιστικό κέντρο για το νομό συνεδριάζει στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας Χανίων.

Η άσκηση Μίνωας στο Ρέθυμνο

Σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες εκκενώθηκαν και στο Ρέθυμνο, όπου το συντονιστικό κέντρο πολιτικής προστασίας λειτουργεί στο δημαρχείο της πόλης.

Σύμφωνα με το σενάριο στο φουγάρο στον Κουμπέ τραυματίστηκαν άνθρωποι, για τους οποίους υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση πυροσβεστικής και ΕΚΑΒ.

Την ίδια ώρα στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο πραγματοποιούνται οι Συνεδριάσεις του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΠΕΣΟΠΠ) κατά τη διάρκεια εξέλιξης της άσκησης.

 

Ο περιφερειάρχης Κρήτης στο βαν μεταδόσεων της HELLAS SAT

Στο βαν μεταδόσεων της HELLAS SAT ξεναγήθηκε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την έναρξη της άσκησης «Μίνωας 2024».

Ο περιφερειάρχης Κρήτης ενημερώθηκε για τον τρόπο κάλυψης της άσκησης και ενημέρωσης των αρμοδίων υπηρεσιών και του συντονιστικού οργάνου σε κάθε σημείο της Κρήτης που εξελίσσεται το φαινόμενο, με επίγειες κάμερες αλλά και drones.

Το σενάριο για το Ηράκλειο

Το πρωί της Τρίτης, 24 ώρες περίπου μετά το πρώτο ισχυρό σεισμικό γεγονός, εκδηλώνεται νέος σεισμός μεγέθους 7.2 R με επίκεντρο 30 km στον υποθαλάσσιο χώρο βόρεια της πύλης του Ηρακλείου, ο οποίος γίνεται εντονότατα αισθητός σε όλη την Κρήτη και στην ευρύτερη περιοχή, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τις Π.Ε. Ηρακλείου και Λασιθίου, ενώ ταυτόχρονα προκαλούνται και θαλάσσια γεωδυναμικά κύματα (Tsunamis) τα οποία προσβάλλουν τις βόρειες ακτές της Κρήτης.

Την Τρίτη 23/4/2024 θα σταλούν 2 μηνύματα από το 112, τα οποία θα αποσταλούν το πρωί σε όλη την Κρήτη. Όλα τα μηνύματα θα ξεκινούν με τη διακριτή ένδειξη «ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ», προκειμένου να γίνει αμέσως αντιληπτό ότι πρόκειται για άσκηση και να αποφευχθούν τυχόν παρερμηνείες και αναστάτωση.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα