Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
14.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κρήτη: Τρέχει και δεν φτάνει η Πυροσβεστική για επιχειρήσεις διάσωσης – Σοκαριστικά στοιχεία

Πρέπει να διαβάσετε

Τρέχει και δεν φτάνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Κρήτη τις τελευταίες ημέρες για επιχειρήσεις διάσωσης τουριστών, σε διάφορα μέρη του νησιού.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Περιφέρειας Κρήτης Μανώλης Αντωνακάκης, ανέφερε πως η αντιπυρική περίοδος μπορεί να προχωράει ικανοποιητικά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, ωστόσο υπάρχει σοβαρό ζήτημα με τους επισκέπτες του νησιού ενώ κάνουν ορειβασία ή ορεινή πεζοπορία.

Οι πυρκαγιές είναι σχεδόν μηδενικές, όπως τόνισε ο κ. Αντωνακάκης ενώ όσες έχει κληθεί το Πυροσβεστικό Σώμα να αντιμετωπίσει είναι εντός του αστικού αστικού. «Φωτιές από αμέλεια, κάποιοι δεν ακούν τις συστάσεις που κάνουμε για να μην ανάβουν φωτιά, να κάψουν τα υπολλείμματα, με αποτέλεσμα να ξεφύγουν κάποιες στιγμές αλλά δεν είναι κάτι ανησυχητικό».

Ωστόσο, ο κ. Αντωνακάκης σημείωσε πως όσον αφορά το νούμερο των επισκεπτών που χρειάζονται διάσωση στο νησί, είναι θλιβερό. «Το τελευταίο δεκαήμερο, έχουμε κάθε μέρα ένα περιστατικό. Σήμερα είχαμε πάλι ένα περιστατικό στην Κριτσά, με μία Ιταλίδα που μπήκε στο φαράγγι, ευτυχώς ήταν με ομάδα οργανωμένη, χτύπησε στο κεφάλι, υπήρχε γιατρός, προλάβαμε και την βγάλαμε. Έχει μπει στο νοσοκομείο, νοσηλεύεται όμως όλα είναι καλά».

Πρόσθεσε δε, πως ανέφερε το εν λόγω περιστατικό για να τονίσει τη σημασία των οδηγιών, που πρέπει να ακολουθούνται από τους επισκέπτες. «Τα μονοπάτια είναι χαρακτηρισμένα, έχουν σημάνεις, να είναι γκρουπ, να υπάρχει γιατρός και να κρατούν τα στοιχειώδη. Αν κάτσω να αναλύσω τι ακούμε κάθε μέρα στο Κέντρο Επιχειρήσεων, θα τραβάμε τα μαλλιά μας. Η κοπέλα πηγαίνει με το μαγιό της, παντόφλες τουριστικές και μετά παίρνουν τηλέφωνο στο 112 και μας λένε να μετέβουμε διότι έλιωσε η παντόφλα, πατάει τα αγκάθια και δεν μπορεί να περπατήσει. Ορμώμενος από το σημερινό συμβάν, τονίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να τηρούν τις οδηγίες».

Τι ισχύει για την επίγεια διάσωση και τα πρόστιμα

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνακάκη πρόσφατα είχε νομοθετηθεί στο Λιμενικό Σώμα, υπό συγκεκριμένες συνθήκες να επιβάλουν το κόστος για την δαπάνη, που είχε απαιτηθεί για να γίνει η διάσωση του πολίτη. «Στο Πυροσβεστικό Σώμα δεν έχει ακόμη γίνει, αν και συζητιέται έντονα, η διαδικασία να κοστολογείται, δηλαδή κάθε διάσωση, όμως η δομή μας είναι η προστασία της ζωής και της προστασίας του πολίτη, οπότε πρέπει να αλλάξουμε τη δομή. Όταν οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν, αν έχει χιονόπτωση μην πας στο βουνό, αν πας ίσως εκεί θα μπορούσε να νομοθετηθεί».

Παράλληλα, εξήγησε πως οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι στο βουνό και είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς τι συνθήκες επικρατούν. «Προχθές ένας Γερμανός έφυγε από το μονοπάτι και περπάτησε 20 χλμ. και κληθήκαμε να τον βοηθήσουμε γιατί αποπροσανατολίστηκε. Ξεκίνησε επιχείρηση 17.00 η ώρα το απόγευμα και ολοκληρώθηκε στις 05.00 το πρωί με 10 υπαλλήλους να ασχολούνται. Καταλαβαίνεται πόσο σοβαρό είναι όταν είμαστε στην αντιπυρική περίοδο, με μειωμένο προσωπικό; Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να ξεκουραστούν, ποιος θα τους αντικαταστήσει όταν έχουμε μια φωτιά τις επόμενες ώρες; Είναι πολύ σοβαρό».

Κλείνοντας, ο κ. Αντωνακάκης επανέλαβε για ακόμη μια φορά τη σοβαρότητα του θέματος λέγοντας πως υπήρχαν 40-50 περιστατικά διάσωσης το έτος και τώρα τόσα καταγράφονται τον… μήνα! «Από το 2015 είχαμε επέμβει μέχρι το 2021, σε 354 περιπτώσεις και είχαμε 202 τραυματίες και 26 νεκρούς, το 2017 είχαμε 78 περιπτώσεις εκ των οποίων 38 περιπτώσεις και 11 νεκρούς. Φέτος σε πέντε ημέρες, είχαμε πέντε περιπτώσεις, εννέα τραυματίες και έναν νεκρό!».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα