Κρήτη: Το τέλος ταφής απορριμμάτων μειώνει τις χρηματοδοτήσεις προς τους Δήμους κι αυξάνει τα δημοτικά τέλη

Πρέπει να διαβάσετε

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε στην τοπική αυτοδιοίκηση τροπολογία σε Νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος βάσει της οποίας θα παρακρατηθεί από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, οι οποίοι θα διατεθούν προσεχώς, το ποσό των 60 εκ. συνολικά για τους Δήμους της χώρας, για το τέλος ταφής απορριμμάτων, επηρεάζοντας κατ’αυτόν τον τρόπο τους προϋπολογισμούς των Δήμων αλλά και το ύψος των τελών που θα κληθούν να πληρώσουν οι δημότες.

«Στη συγκεκριμένη τροπολογία αναφέρεται ότι το 2024, μέσα από τις τακτικές επιχορηγήσεις, θα παρακρατηθεί ένα ποσό το οποίο θα αντιστοιχεί στο τέλος ταφής για το 2022. Και γενικά από δω και στο εξής ο καθορισμός του τέλους ταφής που θα αναλογεί στον κάθε Δήμο θα βγαίνει σε εξαμηνιαία βάση» εξήγησε στην Τηλεόραση CRETA ο Νίκος Γιαλιτάκης, ο οποίος είναι Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ.

«Το τέλος ταφής ενώ είχε προβλεφθεί ότι θα εισπράττεται από τους ΦΟΔΣΑ, όπως είναι ο ΕΣΔΑΚ, ανά εξάμηνο, τελικά θα το παίρνει η κυβέρνηση και θα το αποδίδει στον ΕΟΑΝ, απευθείας από τις ΚΑΠ των Δήμων. Καταλαβαίνετε ότι με αυτά τα δεδομένα οι Δήμοι θα αναγκαστούν, για να κλείσουν τους προϋπολογισμούς τους, να αυξήσουν τα τέλη, πράγμα που έγινε πρόσφατα στο Δήμο Ηρακλείου» πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ, Ζαχαρίας Καλογεράκης.

«Το 2024 θα είναι μια πάρα πολύ δύσκολη οικονομικά χρονιά, γιατί ακόμη και η αναδιανομή των κεντρικών αυτοτελών πόρων που ήδη έχει αποφασιστεί και δίνει κάποιες αυξήσεις ειδικότερα σε ορεινούς, νησιωτικούς περιφερειακούς δήμους, θα καλύψει οριακά το τέλος ταφής» τόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της ΚΕΔΕ, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. Υπενθυμίζεται πως οι Δήμοι της Κρήτης περιλαμβάνονται σε εκείνους που θα λάβουν αυξημένες χρηματοδοτήσεις.

Το τέλος ταφής των απορριμμάτων νομοθετήθηκε τον Μάιο του 2021 κι ουσιαστικά ισχύει από το 2022. Η ΚΕΔΕ εξ αρχής εξέφρασε την αντίθεσή της, γι’αυτό κι αποφάσισε να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

«Η Ε.Ε. επέβαλε στην Ελλάδα το τέλος ταφής. Αυτό ας πούμε είναι ένα χαράτσι που έρχεται να εισπραχθεί από τους Δήμους, τιμωρόντας τους γιατί δε δρομολόγησαν τη διαδικασία έργων για να μειώσουν τα απορρίμματα που θάβουν. Δεν ήταν όμως ευθύνη των Δήμων, διότι δεν είχαν προκηρυχθεί τα έργα» ξεκαθάρισε ο κ. Καλογεράκης.

«Ένα θέμα που θα εξετάσουμε είναι κατά πόσο ένα τέλος ταφής, το οποίο προφανώς επειδή εμπλέκεται με την καθαριότητα, έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα, μπορεί να παρακρατείται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, κάτι το οποίο είναι οριακής νομιμότητας» υπογράμμισε ο κ. Κωνσταντέλλος.

Ενδεικτικά στο Δήμο Ηρακλείου, ο οποίος έχει και τις μεγαλύτερες υποχρεώσεις λόγω μεγέθους, το 2022 με τιμή χρέωσης 20 ευρώ ανά τόνο, το συνολικό ποσό από το τέλος ταφής απορριμμάτων ανήλθε σε 1.339.779 ευρώ. Η χρέωση ανά τόνο αυξάνεται κατά πέντε ευρώ ετησίως. Επομένως, το 2023 το ποσό ανήλθε σε 1.739.940 ευρώ, με τη χρέωση ανά τόνο να είναι 25 ευρώ. Το 2024, οπότε η χρέωση θα είναι 30 ευρώ ανά τόνο, υπολογίζεται ότι το ποσό θα ανέλθει σε 2.448.577 ευρώ.

«Αυτό το τέλος ταφής αποτελεί μέρος του ποσού που πρέπει να καλυφθεί από τα τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας» διευκρίνισε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Ηρακλείου Μανόλης Βασιλάκης και πρόσθεσε πως η εξέλιξη αυτή είχε ληφθεί υπόψη όταν εισηγήθηκε η δημοτική αρχή την αύξηση των δημοτικών τελών.

Ο σχεδιασμός για τον περιορισμό των απορριμμάτων που θάβονται

Ο εθνικός σχεδιασμός προβλέπει ότι το 2035 η ταφή των απορριμμάτων θα πρέπει να έχει περιοριστεί στο 10%, όταν σήμερα το ποσοστό αυτό αγγίζει το 95%!

«Εμείς, ως ΕΣΔΑΚ, με το που προκηρύχθηκαν τα έργα, ξεκινήσαμε αμέσως τη δρομολόγησή τους» ανέφερε ο κ. Καλογεράκης και παρουσίασε το σχεδιασμό που έχει γίνει στους Νομούς Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου. «Είναι ήδη σε κανονική λειτουργία εδώ κι ένα μήνα το Αμάρι, κι έτσι τα απορρίμματα του Ρεθύμνου που οδηγούνται στους χώρους υγειονομικής ταφής υπολλειμμάτων έχουν μειωθεί στο 40%. Έχουμε δημοπρατήσει και περιμένουμε την έκδοση της οικοδομικής άδειας για να γίνει η μετατροπή της Μονάδας Προεπιλογής που υπάρχει στο Ηράκλειο, σε Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, προκειμένου κι εδώ να έχουμε αντίστοιχη μείωση στην ταφή. H παράδοση αναμένεται σε 18 μήνες. Τέλος, έχουμε δημοπρατήσει και το εργοστάσιο της Σητείας, το οποίο θα εξυπηρετεί μέρος του Νομού Λασιθίου κι εκεί με την ολοκλήρωσή του θα έχουμε μόνο το 40% των απορριμμάτων να οδηγείται σε ταφή. Η παράδοση αναμένεται σε 24 μήνες».

Στο νομό Ηρακλείου το ποσοστό της ανακύκλωσης κυμαίνεται από 9% έως 13% ανάλογα με το Δήμο, ενώ θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 40%, ώστε να είναι εντός των στόχων.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα