Κρήτη: Το κινητό «πρόδωσε» τον αρχηγό κυκλώματος ναρκωτικών – Έδινε οδηγίες μέσα από τη φυλακή

Πρέπει να διαβάσετε

Με ένα κινητό που βρέθηκε στο κρεβάτι του κελιού του έκανε τις συνεννοήσεις με τους συνεργούς του για την καλλιέργεια των φυτειών κάνναβης και τη διακίνηση των ναρκωτικών ο 44χρονος από το Μυλοπόταμο που θεωρείται ο βασικός ο βασικός κατηγορούμενος στη δικογραφία που σχηματίστηκε από τη Δίωξη Ναρκωτικών μετά τη πρωινή μεγάλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ σε Αξό, Ανώγεια, Ηράκλειο, Ιεράπετρα, Χανιά και άλλες περιοχές.

Ο 44χρονος είχε μπει στο μικροσκόπιο της Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου τους τελευταίους μήνες κι ενώ από τον περασμένο Ιούνιο βρισκόταν στη φυλακή των Χανίων για υπόθεση ναρκωτικών που είχε συλληφθεί. Από τότε μέχρι και σήμερα οι αστυνομικοί δούλευαν την υπόθεση, αφού γνώριζαν ότι έχει αναπτύξει έντονη παράνομη δραστηριότητα πίσω από τα κάγκελα και χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει, οι αστυνομικοί τον άκουγαν να δίνει οδηγίες και εντολές στα μέλη του κυκλώματος που ήταν εκτός φυλακής, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.

Ο έγκλειστός 44χρονος σύμφωνα με αστυνομικές πηγές είχε τα πάντα υπό τον έλεγχό του και έδινε σαφείς οδηγίες στους συνεργούς του. Από την καλλιέργεια των δενδρυλλίων μέχρι και το πώς και πότε θα κατέληγαν οι μεγάλες ποσότητες κάνναβης σε δύο άτομα ηλικίας 60 και 23 ετών. Οι δύο αυτοί προαναφερθέντες που μένουν σε περιοχές του Ηρακλείου είναι για την αστυνομία οι καλύτεροι αγοραστές του παράνομου εμπορεύματος.

Η δικογραφία περιλαμβάνει συνολικά 23 άτομα, εκ των οποίων έχουν συλληφθεί 11 άτομα. Μεταξύ αυτών χαρακτηρίζονται ως βασικά μέλη της ομάδας δύο συγγενείς από χωριό του Μυλοποτάμου, ηλικίας 22 και 55 ετών.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο φερόμενος ως αρχηγός της εγκληματικής ομάδας πριν από τη σύλληψή του το περασμένο καλοκαίρι είχε καταφέρει να εγκαταστήσει στην ευρύτερη περιοχή της Αξού δύο φυτείες με δενδρύλλια κάνναβης. Όταν συνελήφθη, την καλλιέργεια των φυτειών αυτών φέρονται να ανέλαβαν ο 22χρονος και ο 55χρονος που συνδέονται με συγγενική σχέση. Ο 55χρονος είχε αναλάβει την περιποίηση και το πότισμα των δενδρυλλίων, αλλά και τη φύλαξη των φυτειών. Ο 22χρονος είχε αναλάβει κι εκείνος τις καλλιεργητικές δραστηριότητες, αλλά, φρόντιζε επίσης να επικοινωνεί με έναν 23χρονο Ηρακλειώτη, καθώς επίσης και με έναν επίσης 60χρονο από το Ηράκλειο για τη μεταφορά των ναρκωτικών και την είσπραξη των κερδών.

Τον περασμένο Ιούλιο οι αστυνομικοί που συνέχιζαν την έρευνά τους ενημερώθηκαν ότι στην «καρδιά» του καλοκαιριού και μάλιστα συγκεκριμένη ημερομηνία οι δύο συγγενείς που προαναφέρθηκαν «τρύγησαν» τη μία από τις χασισοφυτείες που είχαν αναλάβει να φροντίζουν. Μάλιστα, ο ένας εκ των δύο φέρεται να εφοδίασε μεγάλη ποσότητα κάνναβης, ένα ακόμη άτομο της ομάδας, ενώ από τις παρακολουθήσεις των τηλεφώνων, διαπιστώθηκε ότι κανόνιζε για την είσπραξη των χρημάτων.

Από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ γίνεται αναφορά και σε στενό συγγενικό πρόσωπο του βασικού κατηγορουμένου, το οποίο είχε αναλάβει τη μεταφορά των χρημάτων από την πώληση κάνναβης, καθώς επίσης φέρεται να φρόντιζε για την παροχή του απαραίτητου εξοπλισμού για το πότισμα των φυτειών.

Παρακολούθηση

Έχοντας όλα τα στοιχεία αυτά στη διάθεσή τους, οι αστυνομικοί εντόπισαν την περιοχή όπου πίστευαν ότι αναπτύσσονταν οι φυτείες. Πρόκειται για σημείο μεταξύ της Αξού και των Ανωγείων, όπου και βρέθηκε μια μικρή φυτεία. Από την παρακολούθηση αρκετών ημερών οι άνδρες της Διωξης είδαν τον τον 65χρονο συνεργό του βασικού κατηγορουμένου να προσεγγίζει στη φυτεία. Αποφασίστηκε, τότε, να μην προχωρήσει η επιχείρηση για τη σύλληψή του, αφού σκοπός ήταν να διαπιστωθεί που θα κατέληγαν οι ποσότητες της κάνναβης πριν διατεθούν στην αγορά.

Στη φυτεία αυτή αναπτύσσονταν 30 δενδρύλλια, τα οποία εκριζώθηκαν. Σημειώνεται ότι από την έρευνα στη φυλακή των Χανίων βρέθηκε εκτός από ένα κινητό τηλέφωνο στο κελί του βασικού κατηγορούμενου και μια συσκευή  Bluetooth. Σε έρευνες στα σπίτια των υπόλοιπων εμπλεκομένων βρέθηκε οπλισμός, ζυγαριές ακριβείας, μικροποσότητες ναρκωτικών κ.α.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ:

Εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου, εγκληματική ομάδα η οποία δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην περιοχή του Ηρακλείου.

Η ανάλυση του τρόπου δράσης, η εμπεριστατωμένη έρευνα καθώς και η αξιοποίηση στοιχείων από τους αστυνομικούς την προαναφερόμενης Υπηρεσίας είχαν ως αποτέλεσμα την σύλληψη έντεκα (11) ημεδαπών κατηγορούμενοι για σύσταση και συμμετοχή στην εγκληματική ομάδα και για τα κατά περίπτωση αδικήματα της Νομοθεσίας περί ναρκωτικών ουσιών και όπλων. Επιπλέον σχηματίστηκε δικογραφία για συμμετοχή στην εγκληματική ομάδα σε ακόμα δώδεκα (12) ημεδαπούς.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και την κατάλληλη αξιολόγηση στοιχείων, η εν λόγω ομάδα προέβαινε στην καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης, την συγκομιδή και φύλαξη αυτών και στη συνέχεια προμήθευε ποσότητες κάνναβης για την περαιτέρω διακίνηση τους αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος.

Αναλυτικότερα, ηγετικό ρόλο είχε 44χρονος ημεδαπός έγκλειστος σε Κατάστημα Κράτησης, ο οποίος παρείχε πληροφορίες και οδηγίες σχετικά με την καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και τη διοχέτευση της σε βασικούς προμηθευτές. Σημαντικό ρόλο στην ομάδα είχε 32χρονος ημεδαπός-συλληφθείς ο οποίος ήταν επιφορτισμένος με την καλλιέργεια των δενδρυλλίων, την συγκομιδή και τη φύλαξη τους. Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, είχαν επιμέρους ρόλους προβαίνοντας κατά περίπτωση στην καλλιέργεια των δενδρυλλίων παρέχοντας και κατάλληλο εξοπλισμό και περαιτέρω στην επικοινωνία για τη διάθεση τους και τη διακίνηση σε αγοραστές έναντι χρηματικού ποσού.

Μετά από συντονισμένες ενέργειες και στοχευμένες δράσεις, σήμερα (11.10.2022) οργανώθηκε από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηρακλείου και πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου, με τη συμμετοχή αστυνομικών του ΤΕΚΑΜ Κρήτης, της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε) Ηρακλείου, των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ηρακλείου, Ρεθύμνου & Μυλοποτάμου, του Τμήματος Ασφάλειας Ιεράπετρας και του Κλιμακίου Αστυνομικών Επιχειρήσεων Σητείας.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εντοπίστηκε σε αγροτική περιοχή του Δήμου Μυλοποτάμου φυτεία αποτελούμενη από τριάντα (30) δενδρύλλια κάνναβης, τα οποία εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν.

Επιπλέον πραγματοποιήθηκαν έρευνες στις οικίες και λοιπούς χώρους που κατέχουν και χρησιμοποιούν οι συλληφθέντες όπου βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

587 γραμμάρια κάνναβης,
1 πιστόλι με γεμιστήρα,
4 ζυγαριές ακριβείας,
53 φυσίγγια,
το χρηματικό ποσό των 850 ευρώ ως προερχόμενο από παράνομες δραστηριότητες,
σιδερογροθιά,
μεταλλικό γκλόπ,
μαχαίρι,
3 φωτοβολίδες,
66 κροτίδες,
12 κινητά τηλέφωνα και επιπλέον (κάρτες SIM, φορτιστής και συσκευή bluetooth)
τετράδιο με ιδιόχειρες σημειώσεις ονομάτων και χρηματικών ποσών

Κατασχέθηκαν 3 αυτοκίνητα, τα οποία χρησιμοποιούνταν για την διευκόλυνση στη διακίνηση των ναρκωτικών και την καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης.

Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηρακλείου, ενώ οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα