Κρήτη: Το «Χαμόγελο του Παιδιού» δίπλα στην 11χρονη που φέρεται να κακοποιούταν από το θείο της

Πρέπει να διαβάσετε

Για τον ρόλο της εκπαιδευτικής κοινότητας στις κακοποιήσεις παιδιών και τον χειρισμό τέτοιων περιστατικών μίλησε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, η ψυχολόγος του Χαμόγελου του Παιδιού Φωτεινή Παπαδάτου, με αφορμή την συγκλονιστική υπόθεση του 11χρονου κοριτσιού, που είδε το φως της δημοσιότητας.

Η κα. Παπαδάτου σημείωσε πως πρέπει να προστατευτεί η ταυτότητα των σχολείων και των εκπαιδευτικών, ειδικά στην Κρήτη που οι κοινότητες είναι μικρές. «Όλοι και όλες έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, οπότε πρέπει να αγγίζουμε με προσοχή τις ψυχές αυτές, όταν ήδη έχουν περάσει κάτι δύσκολο. Παίρνω την ευκαιρία να πω για ένα σχολείο που κλήθηκε να αντιμετωπίσει πολλά, διεκπαιρεωτικά ζητήματα. Επισκέπτομαι τα σχολεία δια ζώσης και βλέπω διευθυντές, διευθύντριες και εκπαιδευτικούς να ελέγχουν τα παιδιά να στέλνουν ενημερώσεις και να έχουν ένα σωρό άλλα ζητήματα. Μέσα σε αυτά, να πρέπει με ότι δυνάμεις μπορούν και οι ίδιοι, να επιστρατευτούν όχι μόνο να στηρίξουν μαθησιακά παιδιά αλλά κυρίως συναισθηματικά, για να διαχειριστούν πολύπλοκες και χρονίζουσες καταστάσεις. Τα περισσότερα που έρχονται στο φως δεν είναι καταστάσεις που ξεκίνησαν σήμερα αλλά κάποιοι βρήκαν τη δύναμη και να αποκαλύψουν και να υποστηρίξουν».

Πρόσθεσε δε, πως ήδη από την οικονομική κρίση, το κομμάτι της ψυχικής υγείας των κοινωνικών υπηρεσιών, είναι να αποδυναμωμένες και υποστελεχωμένες. «Θεωρώ ότι και οι άνθρωποι εν μέρει κάνουν τα βέλτιστα για να προλάβουν τα περιστατικά».

Σύμφωνα με την κα. Παπαδάτου, το Χαμόγελο του Παιδιού, είναι εδώ καθημερινά και πανελλαδικά στα σχολεία υλοποιώντας δράσεις πρόληψης. «9 στις 10 φορές που θα επισκεφθούμε ένα σχολείο, θα συζητήσουμε, θα δώσουμε κατευθύνσεις για κάποιο τέτοιο περιστατικό που μπορεί να μη γνωρίζουν ακριβώς πως θα μπορούσαν να κινηθούν. Στα πλαίσια επιμορφώσεων που υλοποιούμε με εκπαιδευτικούς, προκύπτουν στη συζήτηση τέτοια θέματα, οπότε ξεκινάμε μια νέα συνεργασία, τα παιδιά νιώθουν ότι το σχολείο είναι δεύτερο σπίτι τους, καταφέρνουν πολλοί εκπαιδευτικοί και αναπτύσσουν υποστηρικτές σχέσεις με τα παιδιά και τους εμπιστεύονται. Ωστόσο το παιδί, για να αποκαλύψει κάτι είναι εξαιρετικά δύσκολο λόγω φόβου, λόγω αβεβαιότητας και ανασφάλειας. Πολλοί εκπαιδευτικοί ανησυχούν, παρατηρούν συμπεριφορές αλλά αν το παιδί δεν μιλήσει δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Ο ρόλος μας είναι και ως προς τα παιδιά, συνομιλώντας μαζί τους να τα ενδυναμώσουμε, να τους μάθουμε ότι δεν είναι επιτρεπτό και αποδεκτό. Είμαστε εκεί για να τα υποστηρίξουμε και επιπρόσθετα με τους εκπαιδευτικούς, να μπορέσουν να διαχειριστούν μια αποκάλυψη όταν έρθει αυτή».

Η κα. Παπαδάτου ανέφερε ότι από τη στιγμή που ενημερώνονται οι αρχές και οι εισαγγελείς σε συνεργασία με τις εκάστοτε κοινωνικές υπηρεσίες, θα διασφαλίζουν το καλύτερο δυνατό περιβάλλον για το παιδί. «Στο συγκεκριμένο περιστατικό κινήθηκαν πολύ άμεσα όλοι και με φροντίδα, είναι γύρω από το παιδί. Δεν συζητώ για το εξαιρετικό σχολείο και τους εκπαιδευτικούς, πόσο πολύ φροντίδα έχουν προσφέρει. Θεωρώ ότι το Χαμόγελο του Παιδιού θα είναι κοντά σε αυτό το παιδί και σε οποιοδήποτε άλλο. Θεωρώ ότι θα βρεθεί ένα ασφαλές πλαίσιο. Αυτός είναι ο στόχος».

«Συγχαρητήρια» στην εκπαιδευτικό

Από την πλευρά του, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Μανώλης Καρτσωνάκης, σημείωσε πως πρέπει να έχουμε υπόψη όλοι, ότι το σχολείο και η κοινωνία συνομιλούν, αυτή είναι η φύση – θέση τους. «Ότι αφορά το σχολείο, αφορά την κοινωνία και το αντίθετο. Αυτή τη σχέση είναι κάτι το οποίο βλέπουμε στην καθημερινότητα των σχολείων, όλοι συνεισφέρουν, παρηγορώντας τα παιδιά, βλέποντας τι συμβαίνει μέσα στο σχολείο. Όταν παραλαμβάνουμε τα παιδιά, από το πρωί μέχρι το μεσημέρι, είναι παιδιά μας και στην περίπτωση του συγκεκριμένου σχολείου, αυτή την εξαιρετικά ασύλληπτη περίπτωση, όπως και οι τελευταίες που έχουμε μάθει, φάνηκε αυτή η υγιής σχέση που αναπτύχθηκε μεταξύ της εκπαιδευτικού, της διεύθυνσης του σχολείου και του παιδιού έδωσε αυτό το αποτέλεσμα».

Ο κ. Καρτσωνάκης ανέφερε πως πρέπει να γλυτώσουν τα παιδιά από αυτό που περνούν το τελευταίο διάστημα. «Πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια, οι άνθρωποι έκαναν εξαιρετικά καλά τη δουλειά τους, υπάρχουν ευαισθησίες, ικανότητες και κινήσεις που έγιναν σωστά ώστε το παιδί να γλυτώσει. Το σχολείο είναι πάντα δίπλα στα παιδιά, ότι πιο πολύτιμο έχει μια οικογένεια, κάθε πρωί το παραδίνει στο σχολείο και όλοι οι εκπαιδευτικοί στηρίζουν τα παιδιά και πρέπει να τα στηρίξει φυσικά. Το κάνουμε, αναπτύσσουμε δεξιότητες, βελτιώνοντας προϋπάρχουσες ή προσθέτοντας νέες. Προβλήματα θα υπάρχουν, υπήρχαν και θα συνεχίσουν. Το θέμα είναι να μπορείς να λύνεις τη συγκεκριμένη περίπτωση. Ήταν ένα παράδειγμα καλής πρακτικής του πως πρέπει να διαχειριζόμαστε τα προβλήματα».

Κλείνοντας, ο Γενικός Γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου Νίκος Καραγιάννης, αναφέρθηκε στις ποινές βαραίνουν τον 50χρονο που φέρεται να κακοποιούσε το 11χρονο κορίτσι, λέγοντας πως «το ερώτημα είναι ο Εισαγγελέας, βλέποντας τη δικογραφία σε ποιες πράξεις θα καταλήξει να του απαγγείλει την κατηγορία και να ασκήσει ποινική δίωξη».

«Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για βιασμό, αν έχουμε ολοκληρωμένο βιασμό, σε βάρος ανήλικου παιδιού, η ποινή είναι ισόβια κάθειρξη μετά τις τροποποιήσεις του ποινικού κώδικα και βέβαια δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι υπάρχει ένα έτερο κακούργημα, που συρρέει με την πράξη του βιασμού και είναι της αποπλάνησης του παιδιού» τόνισε, ο κ. Καραγιάννης.

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα