Πριν δύο μήνες, στο πλαίσιο αναιρετική απόφασης του Αρείου Πάγου συνελήφθησαν και πάλι οι δυο φερόμενοι ως δράστες για την δολοφονία στο Σφηνάρι το 2015 που συγκλόνισε, τότε, την τοπική κοινωνία.
Οι δύο δράστες είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα το 2017 και αθωωθεί στο Εφετείο, το 2020.
Μετά την αναιρετική απόφαση ωστόσο, του Αρείου Πάγου, αναβιώνει η Πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου που είχε καταδικάσει τους δύο δράστες με ποινή δις ισόβια κάθειρξη συν 6 χρόνια για διπλή ανθρωποκτονία από κοινού σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και κατά συρροή και απόπειρα ληστείας. Οι δύο δράστες οδηγήθηκαν στη φυλακή ξανά, τον Οκτώβριο του 2022.
Η υπόθεση εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό ( τρίτη δίκη ουσιαστικά) και πάλι την Πέμπτη (24/11), από το Εφετείο Χανίων. Ύστερα από μια μακριά διαδικασία η δίκη διεκόπη το μεσημέρι της Πέμπτης και θα συνεχιστεί το πρωί της Παρασκευής στις 9.
Τι λένε οι κατηγορούμενοι
“Είμαι αθώος, δεν έκανα τίποτα. Δεν ξέρω καν που είναι το Σφηνάρι, είχα μόνο κάποια φιλική σχέση με τον τρίτο κατηγορούμενο” , είπε ο 57χρονος κατηγορούμενος. “Δεν έχω καμία σχέση” , επεσήμανε ο δεύτερος 40χρονος κατηγορούμενος.
Τι λέει η κόρη της γυναίκας που δολοφονήθηκε
Πρόκειται για κόρη της γυναίκας που δολοφονήθηκε από τον πρώτο της γάμο. Την ίδια στιγμή ο άνδρας της, επίσης θύμα είχε 4 παιδιά.
“Είμαι ταραγμένη. Μιλούσα σχεδόν κάθε μέρα με τη μητέρα μου. Ήταν πονόψυχη. Συνταξιούχος καθαρίστρια της 115 Π.Μ. Τον 57χρονο τον γνώριζα. Για κάποια παλιά υπόθεση είχε βγάλει μαχαίρι στον σύζυγό της μητέρας μου, τον δολοφονηθέντα. Είχε νωρίτερα κάνει άσεμνες πράξεις στα παιδιά του θύματος. Την προηγούμενη μέρα του συμβάντος είχα επικοινωνία με την μητέρα μου”.
Εν τω μεταξύ, ο κατηγορούμενος, παράτυπα, παρενέβη στη διαδικασία, με την πρόεδρο να απειλεί με διακοπή.
“Είχα επισημάνει στη μητέρα μου να μην πάει να ζήσει σε ένα τόσο απόμερο μέρος όπως το Σφηνάρι. Το θεωρούσα επικίνδυνο”, τόνισε η ίδια.
“Η μητέρα μου, μου είχε πει ότι ο άντρας της (επίσης θύμα της δολοφονίας) είχε πολλά χρήματα και περιουσία. Σε μετρητά υπολογίζονταν γύρω στα 60-70 χιλιάδες ευρώ”.
Η κόρη της 66χρονης τόνισε: “Ο γιος του συζύγου της μητέρας μου παραδέχτηκε στην ανάκριση και στην πρώτη δίκη ότι πήγε τους δύο κατηγορούμενους στο Σφηνάρι για να κλέψουν τα χρήματα που είχε ο πατέρας του στο σπίτι του και ο ίδιος ήταν έξω από το σπίτι μέχρι να ολοκληρωθεί η πράξη τους. Το ηλικιωμένο ζευγάρι αρνήθηκε να δώσει τα χρήματα και έτσι τους δολοφόνησαν. Δεν βρέθηκαν σημάδια παραβίασης της πόρτας “.
Η υπόθεση πάντως κατευθύνεται, βάσει της κατάθεσης της κόρης της δολοφονηθείσας, σε νέα δεδομένα, καθώς υπήρχαν κίνητρα και ιστορικό σεξουαλικού περιεχομένου, με εμπλεκόμενο τον έναν δράστη και παιδιά του θανόντος.
Η κόρη κατέθεσε πολλές συγκλονιστικές λεπτομέρειες που αφορούν και τον έναν γιο του θανόντος που στην αρχή ήταν κατηγορούμενος της υπόθεσης.
“Τη μάνα μου τη βασάνισαν και την κατακρεούργησαν! Τη σφαγίασαν! Ο άντρας της ήταν πιο τυχερός καθώς τον χτύπησαν με ξύλο και τον μαχαίρωσαν”, επεσήμανε με συγκλονιστικό τρόπο και ούσα έτοιμη να βουρκώσει, η κόρη του θύματος.
“Τη μητέρα μου την πήραν με σακούλα!”.
Στο τέλος ξέσπασε εντός δικαστηρίου κατά των κατηγουμένων: “Είστε ανδρείκελα”!
Στις δηλώσεις της η κόρη της 66χρονης γυναίκας που δολοφονήθηκε στο Σφηνάρι Κισσάμου, Αντωνία Μιχαηλίδου, τόνισε ότι «είμαστε σίγουροι ότι αυτοί είναι οι δολοφόνοι. Ένας εκ των τριών ήταν παιδί του συζύγου του ενός δολοφονηθέντα και έχει ομολογήσει και στον εισαγγελέα και κατά τη διάρκεια της πρωτόδικης δίκης και στη αστυνομία και ποτέ δεν πήρε πίσω όσα είπε. Τα παιδιά του 78χρονου δολοφηθέντα δεν είχαν καλές σχέσεις μαζί του και η μητέρα μου τα φρόντιζε για πολλά χρόνια. Αυτό που περιμένουμε τώρα είναι να αποδοθεί η δικαιοσύνη και παίρνουμε δύναμη ως και τώρα για την μνήμη της μάνας μας». Μάλιστα κάτω από έντονη συγκινησιακή φόρτιση η γυναίκα στο τέλος των δηλώσεων της λύγισε.
Στην κατάθεση του, γιος του 78χρονου θύματος και αδερφός του -τοτε- 49χρονου που είχε αρχικά καταδικαστεί, δήλωσε σε πολλές περιπτώσεις, άγνοια για ζητήματα που αφορούν την υπόθεση. Τόνισε δε ότι ο αδερφός του δεν έδειξε καμία διαφοροποίηση, στη συμπεριφορά του, μετά το τραγικό συμβάν.