Κρήτη: Τι είναι το πρόγραμμα «ADRISEISMIC» και σε ποιο εμβληματικό κτίριο θα εφαρμοστεί πιλοτικά

Πρέπει να διαβάσετε

Η μείωση της σεισμικής τρωτότητας των κτιρίων και ιδιαίτερα η ανακαίνιση μνημείων και κτιρίων των αστικών κέντρων που αποτελούν σύμβολα της τοπικής και πολιτιστικής ταυτότητας αποτελεί τον βασικό στόχο του ευρωπαϊκού προγράμματος “ADRISEISMIC” στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος η Περιφέρεια Κρήτης.

«H κατανόηση των κύριων κατασκευαστικών χαρακτηριστικών και οικοδομικών τεχνικών στην τοπική πολιτιστική κληρονομιά καθώς και o εκσυγχρονισμός τεχνικών για τη μείωση των καταστροφικών συνεπειών ενός σεισμού στο ιστορικό οικοδομικό περιβάλλον θα πρέπει να οδηγήσουν σε συγκεκριμένες αποφάσεις τις οποίες το υπουργείο Υποδομών οφείλει να κρίνει και εντάξει στη σχετική ελληνική νομοθεσία αλλά και να δώσει κίνητρα στους ιδιοκτήτες» ανέφερε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Ελένη Βακεθιανάκη ο συντονιστής του προγράμματος για την Περιφέρεια Νίκος Βότσογλου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «πρόκειται για αγώνα δρόμου εναντίον της φθοράς του χρόνου και ενός πιθανού σεισμού ωστόσο οι παρεμβάσεις ανακαίνισης ιστορικών κτιρίων είναι σε πολλές περιπτώσεις ιδιαίτερα κοστοβόρες γεγονός αποτρεπτικό για τους ιδιοκτήτες» τόνισε, επισημαίνοντας παράλληλα τη μη υιοθέτηση από την Πολιτεία πρότασης που εδώ και χρόνια έχει καταθέσει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα τύπου «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» που θα επιδοτεί τη στατική και σεισμική ενίσχυση των παλιών κτιρίων και όχι μόνο την εξοικονόμηση ενέργειας.

«Είμαστε σεισμογενής περιοχή και δυστυχώς μας προλαβαίνουν τα γεγονότα θρηνώντας και θύματα από καταρρεύσεις παλιών κτισμάτων ενώ αρκετά κρίνονται ακατάλληλα για στέγαση όπως συνέβη πρόσφατα με το σμήνος σεισμών στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου. Παράλληλα να μην ξεχνάμε ότι η Κρήτη αποτέλεσε πέρασμα λαών που άφησαν το αποτύπωμά τους και στην αρχιτεκτονική του τόπου, όπως και στην υπόλοιπη χώρα και είναι κρίμα να μη διασωθεί για τις επόμενες γενιές» ανέφερε ο κ. Βότσογλου.

Τα αποτελέσματα του Έργου θα εφαρμοστούν πιλοτικά στο κεντρικό κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου στην πλατεία Σοχόρας, μία νεοκλασική δομή χτισμένη στα μέσα του 19ου αι., παλαιότερη κατοικία του πρίγκιπα Γεωργίου και μετά το 1906 ως σήμερα, διοικητικό κτίριο.

Θα δημιουργηθεί επίσης διαδικτυακή πλατφόρμα εκπαίδευσης για πολιτικούς μηχανικούς, αρχιτέκτονες ή δημόσιους υπαλλήλους που εγκρίνουν μελέτες ενίσχυσης ιστορικών κτιρίων.

Στο πρόγραμμα Interreg – ADRION του έργου “ADRISEISMIC” που ξεκίνησε το Μάρτιο 2020 με διάρκεια 30 μήνες συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο της Μπολώνια, εταίροι από την Αλβανία, Κροατία, Σλοβενία, Σερβία, η περιφέρεια Κρήτης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα