Στα 18 ανέρχονται τα κρούσματα κορωνοϊού που έχουν εντοπιστεί σε σχολεία των Χανίων από την Δευτέρα οπότε και ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά.

Σύμφωνα με την διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων κα Πόπη Κασσωτάκη – Ψαρουδάκη, την Τετάρτη στα δημοτικά και νηπιαγωγεία του νομού εντοπίστηκαν 3 κρούσματα σε παιδιά και ένα σε εκπαιδευτικό, ενώ τρία κρούσματα σε παιδιά είχαν εντοπιστεί τις προηγούμενες ημέρες. Όπως τόνισε η κα Κασσωτάκη – Ψαρουδάκη τα κρούσματα εντοπίζονται σε σχολεία αστικών περιοχών των Χανίων.

Σύμφωνα με τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων κ. Μανόλη Τζανάκη στα Γυμνάσια και Λύκεια του νομού έχουν εντοπιστεί συνολικά 11 κρούσματα σε μαθητές και ένα σε καθηγητή. Τέσσερα από αυτά εντοπίστηκαν την Τετάρτη και αφορούν σε τρεις μαθητές και έναν καθηγητή.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της διεύθυνσης δημόσιας υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, Μανώλης Λουμπούνης, μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και το Σωτήρη Μεταξά, ανέφερε ότι πρέπει να ερευνηθεί η επίπτωση των κρουσμάτων αυτών στη λειτουργία των σχολείων. 

«Υπάρχει ένα ποσοστό 20% στην ομάδα 15-17 ετών, το οποίο εμβολιάζεται ακόμα και στην ομάδα 12-15 ετών το ποσοστό ανέρχεται σε 10%. Πραγματικά δε μπορούμε να εκτιμήσουμε προς τα που θα κινηθεί η πορεία της πανδημίας. Εξαρτάται από την τήρηση των μέτρων, τόσο στα σχολεία, όσο και γενικά στην κοινωνία. Αυτό που μας ανησυχεί όμως είναι μην ξετρυπώσει το στέλεχος Δ μέσω των παιδιών σε άτομα άνω των 60-70 ετών», τόνισε.

Ο ίδιος, προέτρεψε όλους τους γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα παιδιά τους, προτού τα στείλουν στο σχολείο. «Πέρα από τα self test, θα πρέπει να έχουν τα μάτια τους 14. Μόνο αυτοί ξέρουν αν το παιδί τους είναι καλά».

Σχολιάζοντας το νέο ΦΕΚ, αναφορικά με την αναστολή τμήματος λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού, ο κ. Λουμπούνης ανέφερε ότι το 50%+1 είναι ένα μέτρο το οποίο εφαρμόζεται μονάχα στην Ελλάδα. «Σε όλες τις άλλες χώρες εφαρμόζεται αυτό που ίσχυε και σε εμάς πέρυσι, δηλαδή με τον εντοπισμό ενός κρούσματος αναστολή του τμήματος. Θέλω να δω πως θα δουλέψει αυτό το σύστημα και ελπίζω η Επιτροπή να το αλλάξει εγκαίρως, αν δεν λειτουργήσει ικανοποιητικά», κατέληξε.