Κρήτη: Σοβαρές ελλείψεις εργαζομένων σε τουρισμό και εστίαση – Ξεπερνούν τις 10.000

Παραμένουν οι σοβαρές ελλείψεις εργαζομένων στον τουρισμό και στην εστίαση, με τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε «αναμμένα κάρβουνα» αναφορικά με την φετινή σεζόν.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό Ν. Ηρακλείου Μιχάλης Ριζικιανάκης, σχολίασε πως μετά από δύο χρόνια οι εργαζόμενοι επανέρχονται και οι συνέπειες έχουν οδηγήσει στον να υπάρχει μία έλλειψη στις θέσεις εργασίας. «Τα προηγούμενα χρόνια το 2020 και το 2021, ήταν μια μικρή σεζόν και πολλοί νέοι δεν κατάφεραν να βρουν εργασία, οι ανάγκες ήταν μικρές αλλά και οι εργαζόμενοι που αναγκάστηκαν να μετακομίσουν σε άλλους κλάδους που είχαν ανάπτυξη ή έμειναν σταθερή στη ζήτηση, όπως ο κλάδος των σούπερ μάρκετ, των διανομέων, των μεταφορών, ο κατασκευαστικός κλάδος, όποτε πολλοί μετακόμισαν εκεί».

Σύμφωνα με τον κ. Ριζικιανάκη, πανελλαδικά οι ελλείψεις σε θέσεις εργασίες ανέρχονται σε 50 χιλ. ενώ στην Κρήτη αγγίζουν και ίσως να ξεπερνούν τις 10 χιλ. θέσεις εργασίες. «Αυτό σημαίνει ότι οι συνάδελφοι που βρήκαν εργασιακή στέγη δύσκολα έχουν επιστρέψει ή άμεσα σκέφτονται να επιστρέψουν στην εποχιακή εργασία, οπότε ο κλάδος πρέπει να ξαναβρεί την αίγλη του παρελθόντος, σε επίπεδα προ του 2019, να έρθει μια καλή σεζόν να λειτουργήσει ελκυστικά, να έρθει το 2023 με μια κανονικότητα και να αλλάξουν πολλά πράγματα διότι φοβόμαστε δύο χρόνια ότι τις συνέπειες της εργασιακής αβεβαιότητας θα τις δούμε σύντομα, χιλιάδες θέσεις εργασίας, δεν νομίζω ότι θα καλυφθούν και με τις προβλέψεις του φόρτου εργασίας του Μαΐου, Ιουλίου και Αυγούστου, να υπάρξει αύξηση των εισροών των τουριστικών και των αναγκών, αυτές οι θέσεις ίσως αυξηθούν».

Κλείνοντας, ο κ. Ριζικιανάκης εξέφρασε τους φόβους του λέγοντας πως οι εργαζόμενοι που θα κληθούν φέτος να εργαστούν ίσως «φορτωθούν» ένα μεγάλο φόρτο εργασίας, που θα είναι δυσανάλογος των εργαζομένων για να καλύψουν το κενό. «Κινδυνεύουμε να έχουμε κακά αποτελέσματα. Τα δύο χρόνια πανδημίας έχουν αλλάξει εντελώς και δεν έχουν ακολουθήσει το παλιό οικοδόμημα, από θέμα στελέχωσης και πρέπει ο τουρισμός και ο επισιτισμός να επανέλθει από την αρχή, θα πρέπει να πιάσουμε το οικοδόμημα των εργαζομένων, να ανοίξουν οι σχολές, να υπάρξουν καταρτιζόμενοι, να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος, με τις οικονομικές ανάγκες που υπάρχουν τώρα, κανείς δεν μπορεί να μείνει έστω ένα μήνα χωρίς εισόδημα».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα