Κρήτη: Σοκαριστικές περιγραφές από αιματηρά περιστατικά του παρελθόντος – «Ερήμωναν ολόκληρα χωριά»

Πρέπει να διαβάσετε

Προβληματισμός και αναπάντητα «γιατί» κυριαρχούν στην τοπική κοινωνία, μετά το αιματηρό επεισόδιο στον Μυλοπόταμο, όπου ο 22χρονος Κώστας Χαριτάκης, έπεσε νεκρός από τις σφαίρες 44χρονου συγχωριανού του.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος, ανέφερε πως στα 41,5 χρόνια της δημοσιογραφικής του καριέρας, έχει – δυστυχώς – κληθεί να καλύψει πολλές δολοφονίες και βεντέτες, πάντα όμως με την ευχή, αυτό το «έθιμο» να μην συνεχιστεί.  «Έχει γίνει ένα κακό, να μην ακολουθήσουν κι άλλα. Δεν χρειάζεται. Η βεντέτα είναι από τα εγκλήματα που γεννήθηκαν από τα έθιμα που επικρατούσαν και συνεχίζονται ως σήμερα, κατά παράδοση λόγω βεντέτας. Έχω έρθει πολλές φορές στην Κρήτη, έχω δει χωριά να αφανίζονται, ολόκληρες οικογένειες να χάνονται και χωριά να ερημώνουν. Αναρωτιέμαι γιατί όλα αυτά; Εν έτη 2022, να γίνονται αυτά τα πράγματα; Δεν έχουμε νόμους στην Ελλάδα; Δεν έχουμε δικαιοσύνη, δεν έχουμε μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται και να τιμωρούνται οι δράστες; Κατά την καριέρα μου, έχω ασχοληθεί με πολλά εγκλήματα βεντέτας, σε διάφορες περιοχές της χώρας, όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και στη Μάνη».

Ο κ. Σόμπολος επεσήμανε πως ενώ αυτό το «έθιμο» παντού φθίνει, δυστυχώς στην Κρήτη δεν λέει να τελειώσει. «Δεν ξεμπλοκάρεται το νησί, από αυτό το άγριο, βάρβαρο έθιμο. Έχω έρθει στην Κρήτη για αρκετά περιστατικά, το νησί κατέχει τα σκήπτρα. Στα περισσότερα από τα εγκλήματα που έχω καλύψει, εκείνο που παρατήρησα είναι το γεγονός, ότι από τη μία πλευρά υπάρχει το μισός, η εκδίκηση, η αγριότητα και από την άλλη ο φόβος της αντεκδίκησης, της βεντέτας στις δύο πλευρές. Μου έτυχε σε χωριό της Κρήτης, που έκανα ρεπορτάζ για μία τέτοια υπόθεση, μαζί με άλλους συναδέλφους, να κινδυνέψουμε από τις σφαίρες που ερχόταν από τη μία πλευρά και την άλλη».

Μάλιστα, ο κ. Σόμπολος, σημείωσε πως και στο παρελθόν έχουν γίνει πολλές προσπάθειες να εκλείψει η υπόθεση της βεντέτας και να σταματήσει, χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα. «Πιστεύω ότι είμαστε στο 2022, ο Πρωθυπουργός της χώρας, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, πολιτεία δηλαδή και εκκλησία, να καθίσουν κάτω και να βρουν τρόπο, να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της βεντέτας. Πρέπει πλέον να σταματήσει, να αφανίζονται οικογένειες και να ερημώνουν χωριά. Να καταλάβουν όλοι οι πολίτες, όχι μόνο της Κρήτης, ότι το όπλο, αν το έχεις, κακό κάνει».

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος Φραγκίσκος Λαμπρινός ανέφερε πως είναι αρκετοί οι λόγοι που πολλοί πολίτες και φορείς επιλέγουν και τολμούν να μιλήσουν δημόσια για το ζήτημα της βίας. «Θεωρώ αδιανόητο εν έτη 2022, να υπάρχει ακόμη αυτό το φαινόμενο και να χάνονται άνθρωποι. Η συζήτηση πρέπει να φύγει από την ιδιωτική σφαίρα, πρέπει να γίνει δημόσια, να γίνεται μια ευρύτερη διαβούλευση, ώστε να γίνουν βήματα προς τα μπροστά.  Το πρόβλημα είναι μικρότερο από ότι ήταν στο παρελθόν, εξακολουθεί να υπάρχει αλλά σε ένα μικρότερο βαθμό από ότι στο παρελθόν. Πρέπει με θετικό τρόπο και όχι ως Εισαγγελείς ή χωροφύλακες, αλλά με ευαισθησία και ανθρώπινη προσέγγιση να πάμε μπροστά».

Κλείνοντας, ο κ. Λαμπρινός σημείωσε πως για αυτό υπάρχουν αρκετοί λόγοι. «Ο πρώτος είναι ότι πολύ εύκολα μπορεί να βρει κάποιος ένα όπλο, 9 στους 10 μπορεί να ξέρουν να βάζουν όρια, υπάρχει όμως ένας που δεν ξέρει. Ο δεύτερος είναι η αντίληψη του τι γίνεται στα όρια που βάζουμε όταν προσβληθεί η τιμή μας. Πρέπει να γίνει αντιληπτό, ότι επειδή είναι μέσα στη ζωή αυτά, είναι δύσκολο να το διαχειριστείς αν έχεις όπλο, πολύ πιο πιθανό να γίνει το κακό. Αυτός ο συνδυασμός, των δύο πραγμάτων, είναι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε αλλά με τρόπο συγκεκριμένο. Χρειάζεται να γίνει μείζον θέμα συζήτησης, στην κοινωνία. Διότι αν γίνει αυτό, θα προκαλέσει αντανακλαστικά στα γρανάζια της εξουσίας και θα έρθουν πιο γρήγορα οι λύσεις».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα