Προ των πυλών βρίσκεται νέα σφοδρή κακοκαιρία με κύρια χαρακτηριστικά το πολικό κρύο και τις χιονοπτώσεις σε όλη τη χώρα.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας σημείωσε πως ο χιονιάς έρχεται, όχι μόνο για την Κρήτη, και είναι… δυναμικός! «Ίσως εξελιχθεί και επικίνδυνα στην υπόλοιπη χώρα, κυρίως για περιοχές που είναι στην Εύβοια, ανατολική Μακεδονία, ανατολική Θεσσαλία, περιοχές προς το Βόλο και κάποιες περιοχές στην ενδοχώρα. Εκεί τα πράγματα μπορεί να φτάσουν και στα όρια του επικίνδυνου. Σε εμάς εδώ θα είναι ο καλός χειμερινός καιρός και επιβεβαιώνει τις απόψεις όλων εκείνων που ασχολούνται με τα μερομήνια».

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, ο χιονιάς θα έρθει σταδιακά και σε δύο κύματα! «Το πρώτο είναι μεν γρήγορο, θα το δούμε αργά το Σάββατο το βράδυ ή το πρωί της Κυριακής. Γρήγορα θα βελτιωθεί ο καιρός και στη συνέχεια εν αναμονή του δεύτερου κύματος, που θα είναι το πιο ζόρικο, η ψυχρή αέρια μάζα δεν θα φύγει. Πέρα από το γεγονός ότι το απόγευμα της Κυριακής και τη Δευτέρα θα το γυρίσει σε νοτιοδυτικούς-νότιους ανέμους, θα συνεχίσει να χιονίζει στα ορεινά. Μας περιμένει το δυσκολότερο κύμα».

Για την Πέμπτη περιμένουμε καλές καιρικές συνθήκες, σε όλο το νησί, οι άνεμοι θα είναι από νοτιοδυτικές και βόρειες διευθύνσεις και η θερμοκρασία λόγω του νοτιά θα είναι σε καλύτερα επίπεδα. Την Παρασκευή θα συνεχίσουμε σε αυτό το καλό καιρικό σκηνικό του καιρού, στις περισσότερες περιοχές, διατηρώντας αυξημένες νεφώσεις ενώ φαινόμενα βροχών θα δούμε να εμφανίζονται δυτικά των Χανίων και νότια της Κρήτης. Πρόκειται για βροχές τοπικού χαρακτήρα, ήπιες.

Το Σάββατο «κατεβαίνει» το βόρειο ρεύμα. «Εμείς εδώ κοντράρουμε το βόρειο ρεύμα, διατηρώντας το βαρομετρικό χαμηλό. Η κόντρα αυτή θα προκαλέσει χιονοπτώσεις στην Αττική, θα ξεκινήσουν οι βροχές σε εμάς, αν όχι το πρωί, σταδιακά αργότερα. Δεν έχουν εντάσεις αν και κατά τόπους θα είναι καλές βροχές, όχι με ανησυχητικά χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει χιονόπτωση, μια χιονόπτωση που αναμένεται να κατέβει σε υψόμετρα, ενδεχομένως θα δούμε και κάτω από τα 800 μέτρα, ενδεχόμενα και στα 600 σε περιοχές που έχουμε μια ιδιαιτερότητα. Αυτό θα γίνει το βράδυ, την άλλη μέρα, το πρωί της Κυριακής κάτι έδωσε τώρα σε σχέση με ανέμους που ευνοούν τις χιονοπτώσεις στην ανατολική Κρήτη».

Από το μεσημέρι της Κυριακής και προς το απόγευμα, βελτιώνεται ο καιρός στην Κρήτη ενώ τη Δευτέρα συνεχίζεται η κακοκαιρία, με νοτιοδυτικούς – νότιους ανέμους και πιο αργά το βράδυ, το νησί θα βρίσκεται εν αναμονή υποδοχής του δεύτερου κύματος που ενδεχομένως να δούμε τις χιονοπτώσεις να είναι πιο σημαντικές και σε χαμηλότερα υψόμετρα.