Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
22.3 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κρήτη: Σε «αχίλλειο πτέρνα» εξελίσσεται η έλλειψη προσωπικού σε τουρισμό και εστίαση

Πρέπει να διαβάσετε

Αν και η Κρήτη βρίσκεται στο ξεκίνημα μίας πολύ καλής τουριστικής σεζόν – όπως όλα δείχνουν – υπάρχουν αρκετά προβλήματα, που έχει να αντιμετωπίσει ο κλάδος.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Τάσος Παπαδάκης, σημείωσε πως αν και το ξεκίνημα φαίνεται πολύ καλό από θέμα προέλευσης κόσμου, ειδικά στην περιοχή που δραστηριοποιείται ο ίδιος, υπάρχει ένα πρόβλημα, αυτό της έλλειψης προσωπικού.

«Ο βασικός παράγοντας πιστεύω ότι είναι εκτός τα δύο χρόνια πανδημίας που αρκετοί συνάδελφοι ή ακόμη και στην πλευρά του επισιτισμού δυσκολεύτηκαν πολύ να κερδίσουν χρήματα προς το ζην, αυτό αποθάρρυνε λίγο τον κόσμο και ειδικά τη νεολαία. Δεν ακολουθούσαν πιστά αυτό το επάγγελμα που σπούδασαν ή θέλουν να σπουδάσουν, με αποτέλεσμα αυτή τη χρονιά να μας έχει παρουσιάσει μια έλλειψη στα ξενοδοχεία. Πιστεύω ότι δεν είναι μεγάλος αριθμός της έλλειψης αλλά από συζητάω με συναδέλφους στο Λασίθι και στο Ηράκλειο, παρουσιάζεται πιο έντονα το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού και όχι μόνο στο κομμάτι της κουζίνας αλλά σε όλο το κομμάτι που ασχολείται με την εστίαση» τόνισε ο κ. Παπαδάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, όταν τα παιδιά σπούδασαν το εν λόγω επάγγελμα είτε στο ξενοδοχειακό είτε στο κομμάτι της κουζίνας της γαστρονομίας, έπρεπε να μάθουν το τι θα αντιμετώπιζαν. «Αυτό που επεσήμανα εγώ στα παιδιά που ερχόταν να εργαστούν μαζί μου, είναι ότι τους έμαθαν όλες τις βάσεις αλλά πρέπει να παλέψεις, να δουλέψεις όπως σε κάθε επάγγελμα, όταν αρχίζουν οι απόφοιτοι να δουλεύουν ή να κάνουν πρακτική και βλέπουν την ωμή πραγματικότητα, τα ωράρια είναι λίγο περίεργα, ειδικά το καλοκαίρι που αρχίζεις να χάνεις την προσωπική σου ζωή. Τα παιδιά θα αλλάξουν δρόμο ή… επάγγελμα. Αυτή τη στιγμή δεν ξεπερνάει το 9% η απορρόφηση των αποφοίτων σε τέτοια επαγγέλματα ενώ παλαιότερα θυμάμαι εγώ ότι ξεπερνούσε το 17%».

Κλείνοντας, ο κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε και στην προσπάθεια που γίνεται με το ελαιόλαδο στην Κρήτη λέγοντας πως τόσο ο Σύνδεσμος Αρχιμαγείρων Κρήτης όσο και η Περιφέρεια Κρήτης, έχουν δρομολογήσει κάποιες δράσεις που θα γίνουν στο μέλλον. «Θα πρέπει σε όλους τους χώρους της εστίασης να καταλάβουμε ότι το ελαιόλαδο, δεν είναι απαγορευμένο προϊόν λόγω της τιμής ή είναι χειρότερο από κάποιο σπορέλαιο, ότι δεν έχει τις ίδιες αποδόσεις. Εγώ το έχω πει και πιστεύω αρκετοί συνάδελφοι ότι είμαστε πρωτοστάτες σε αυτή την κίνηση. Αποδεικνύεται επιστημονικά, ότι το ελαιόλαδο είναι καλύτερο και πιο υγιεινό στη χρήση του».

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα