Συγκρατημένα αισιόδοξοι παραμένουν οι φορείς του τουρισμού, με τις πληρότητες να είναι ικανοποιητικές αλλά με το πρόβλημα στον εύρεση προσωπικού να παραμένει.
Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων Μανώλης Τσακαλάκης σημείωσε ο τουρισμός ξεκίνησε πολύ καλά διότι η αρχή έγινε από τον Απρίλιο ενώ τα προηγούμενα δύο χρόνια ξεκινούσε από τον… Ιούλιο. «Τώρα Απρίλιο και Μάιο περιμένουμε να περάσουμε το μισό εκατομμύριο τουρίστες στο νησί, κάτι που δεν το είχαμε τα προηγούμενα δύο χρόνια. Ξεκινήσαμε ελπιδοφόρα, είχαμε περισσότερες ελπίδες και ήμασταν περισσότερο αισιόδοξοι το Νοέμβριο, αλλά μετά από όλα αυτά είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι. Βλέπουμε ότι η σεζόν κινείται σε αχαρτογράφητα νερά, ο κορωνοϊός καλά κρατεί, βλέπουμε τι συμβαίνει στη Σανγκάη από την άλλη βλέπουμε τις εξαγγελίες της γερμανικής κυβέρνησης προς τους πολίτες τους Γερμανούς να εφοδιαστούν από τα σούπερ μάρκετ, με τρόφιμα. Είναι ανησυχητικό μεν αλλά επειδή προέρχεται από γερμανική πλευρά που είναι συγκρατημένοι άνθρωποι μας ανησυχεί».
«Κόκκινο» ταμείο για το 90% των ξενοδοχείων
Ο κ. Τσακαλάκης εξέφρασε την ανησυχία του και για τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Μακάρι να ηρεμήσουν τα πνεύματα, έκοψαν το αέριο σε δύο χώρες σιγά-σιγά θα κόβονται τα υπόλοιπα. Θα υπάρξει έλλειψη καυσίμων για κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να αντικατασταθεί με άλλες πηγές ενέργειες και με όλα αυτά, αυξήθηκε το κόστος μας υπέρογκα, ο σκοπός είναι να μην μπούμε μέσα, γιατί αυτή τη στιγμή, στο τέλος Οκτωβρίου που θα κλείσουμε και θα κάνουμε ταμείο, δεν βλέπω πολλά ξενοδοχεία να μην κάνουν “κόκκινο” ταμείο, το 80-90% των ξενοδοχείων θα κάνει κόκκινο ταμείο, ακόμη και αν έχουμε υψηλές πληρότητες».
«Μάστιγα» η παραξενοδοχεία
Τα προβλήματα που έχουν φέτος να αντιμετωπίσουν οι τουριστικοί φορείς είναι πολλά και… πολυπαραγοντικά. «Οι μισές αφίξεις που έρχονται στα αεροδρόμια δεν κατευθύνονται σε ξενοδοχεία αλλά σε AIRBNB και στην παραξενοδοχεία που είναι μάστιγα. Ακόμη και τα AIRBNB δεν παίζουν με ίσους όρους, ο σκοπός είναι το παιχνίδι να είναι δίκαιο, δεν είμαστε αντίθετοι σε αυτή την κατηγορία καταλυμάτων απλά αυτοί δεν πληρώνουν ΦΠΑ, τίποτα, εμείς πληρώνουμε τα πάντα και από την άλλη όσοι είναι παράνομοι δουλεύουν μαύρα χρήματα, με ανασφάλιστο προσωπικό, με ότι αυτό σημαίνει και χάσιμο πολλών δισεκατομμυρίων φόρων, για το ελληνικό κράτος. Εμείς δεν μπορούμε ούτε μια δεκάρα να περάσουμε χωρίς να είναι δηλωμένη, ο ανταγωνισμός είναι αθέμιτος, πρέπει να βρεθεί λύση επί του θέματος σε άλλες χώρες έχουν αρχίσει να βρίσκονται λύσεις. Αν όχι στο 100% σε κάποιο ποσοστό που να μας δίνει τη δυνατότητα να μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε, οι μισές κρατήσεις πάνε σε αυτούς, βλέπουμε κόσμο στα αεροδρόμια αλλά δεν πάει στα ξενοδοχεία».
Πρόσθεσε δε, πως υπάρχει τεράστια διαρροή προσωπικού που λείπει από τα ξενοδοχεία. «Η όρεξη ανοίγει και αυτή τη στιγμή, ολόκληρα ξενοδοχεία πάνε στην Αθήνα να μπουν σε αυτό τον τρόπο λειτουργίας. Θα μας αναγκάσουν να καταθέσουμε τα σήματα μας και να δουλέψουμε με αυτό τον τρόπο. Τα ξενοδοχεία που είναι ανοιχτά είναι με το 30-35% της συνολικής δυναμικότητας τους, το 60% είναι κλειστά ακόμη και δεν προβλέπεται να ανοίξουν μέχρι τέλος του μήνα».
Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλάκη, όσον αφορά την έλλειψη προσωπικού στην Κρήτη αν και δεν υπάρχουν τελικά νούμερα, υπολογίζεται ότι λείπουν περίπου 5 χιλ. εργαζόμενοι από τα ξενοδοχεία. «Αυτά τα χέρια λείπουν από τα ξενοδοχεία, αυτά τα εργατικά χέρια πήγαν αλλού, δεν είναι μόνο τα καταλύματα τύπου AIRBNB και η παραξενοδοχεία, είναι κάποιοι που δεν μπόρεσαν να επιβιώσουν με τα 534 και αναγκάστηκαν να αναζητήσουν αλλού δουλειά για να ζήσουν την οικογένεια τους ενώ πολλοί έφυγαν και στο εξωτερικό για μια καλύτερη λύση».
Ο κ. Τσακαλάκης τόνισε πως δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή συνθήκες γαλέρας όπως ακούγεται τον τελευταίο καιρό ενώ πρόσθεσε πως πρέπει να εξεταστούν σχέδια για το πώς οι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν στον τουρισμό. «Να ξεκινήσουν ξανά οι σχολές να δουλεύουν και η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να εναρμονιστεί όπως κάνουν οι ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή όποιος αρνηθεί 3 φορές τη θέση που του προτείνει ο ΟΑΕΔ, να μην δικαιούται πλέον ταμείο ανεργίας».
Κλείνοντας, ο κ. Τσακαλάκης σημείωσε πως πολλοί πολίτες από την Ουκρανία έχουν μπει στα ξενοδοχεία και γίνονται εντατικές προσπάθειες για να εναρμονιστούν και να μάθουν τα βασικά. «Οι πρώτοι ξενοδοχοϋπάλληλοι που ήρθαν στην χώρα ήταν οι ανιματέρς, σε δεύτερη μοίρα αναγκαστήκαμε και φέραμε όταν ανοίξαμε θεματικά εστιατόρια, ανάλογους εργαζομένους. Επίσης όταν άνοιξαν τα σπα σε πεντάστερα ξενοδοχεία πάλι το ίδιο, πολύ γρήγορα κάποιος που έχει όρεξη μαθαίνει τη δουλειά έστω τα βασικά για να μην πούμε ότι κλείνουμε ξενοδοχεία λόγω έλλειψης προσωπικού. Θεωρώ ότι στην Κρήτη το βασικό προσωπικό το έχουν όλα τα ξενοδοχεία, ελλείψεις έχουν και αυτές θα φανούν στην υψηλή περίοδο. Αυτή τη στιγμή δεν παρατηρείται κάτι αν όμως μέχρι τότε βρεθεί ανάλογο προσωπικό είτε από τους ντόπιος είτε τις εισαγωγές, θα πάνε καλύτερα τα πράγματα».