Κρήτη: Ψάχνουν και δεν… βρίσκουν προσωπικό σε τουρισμό και εστίαση

Πρέπει να διαβάσετε

Χωρίς να έχει τελειώσει καλά – καλά η φετινή τουριστική σεζόν, επιχειρήσεις στον τουρισμό αλλά και στην εστίαση «βάζουν τα δυνατά τους» να βρουν έγκαιρα προσωπικό, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για να υποδεχθούν τους επισκέπτες το 2023.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Πρώτη Θέση, o Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Δημήτρης Κουμπαράκης, ανέφερε πως πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε μια εκδήλωση από μια πλατφόρμα εξεύρεσης εργασίας στο Ζάππειο, όπου έδωσαν το παρών 171 επιχειρήσεις αλλά και 147 επιχειρήσεις από τη Θεσσαλονίκη. 

«Δεν αφορούσε μόνο τον τουριστικό τομέα αλλά κάθε επαγγελματικό κλάδο, από ασφαλιστικές εταιρίες μέχρι και το ηλεκτρονικό εμπόριο. Η εικόνα όμως ήταν απογοητευτική, δεν υπήρχε η προσέλευση που περιμέναμε» τόνισε ο κ. Κουμπαράκης λέγοντας πως όσοι ενδιαφερόμενοι προσήλθαν προκειμένου να πραγματοποιήσουν την συνέντευξη τους, δεν είχαν τις απαιτούμενες γνώσεις και εμπειρίες.

«Ελάχιστα άτομα βρέθηκαν, όμως με τον κορωνοϊό τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκε στον κόσμο το αίσθημα της ανασφάλειας και δεν ξέρουν πως θα ζήσουν τις οικογένειες τους. Στην εκδήλωση υπήρχαν άτομα από 20 έως 50 ετών, κορίτσια και αγόρια, για πρακτική άσκηση και όχι μόνο» σημείωσε ο κ. Κουμπαράκης.

Αλλάζουν… επάγγελμα

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου Μανώλης Πεπόνης σημείωσε πως όλα ξεκίνησαν πριν από δέκα χρόνια λόγω των μνημονίων, όπου «η εργασία απαξιώθηκε και φτάσαμε να μη μιλάμε για εργασία αλλά για απασχόληση».

Λίγο αργότερα, όπως ανέφερε ο κ. Πεπόνης, με την πανδημία του κορωνοϊού ήρθαν τα πάνω – κάτω σε πολλά πράγματα. Συνεπώς, το αίσθημα της ανασφάλειας ήταν αρκετά έντονο σε εργαζόμενους και πολλοί από αυτούς άλλαξαν ειδικότητες.

«Η πολιτεία δυστυχώς, για άλλη μια φορά, δεν φρόντισε τη βαριά βιομηχανία της χώρας. Τι γίνεται με τις σχολές εκπαίδευσης; Δύο ανώτερες σχολές έχουμε, η μία στην Κρήτη. Είδαμε ότι απαξιώθηκε η εκπαίδευση» επεσήμανε ο κ. Πεπόνης και πρόσθεσε πως υπήρξε τη φετινή τουριστική σεζόν, μεγάλη τουριστική επιχείρηση η οποία απασχολούσε 300 – 400 άτομα και «δεν άντεξαν να δούλεψαν ούτε ένα μήνα λόγω των συνθηκών εργασίας».

Ανησυχία και στην εστίαση 

Η πρόεδρος του Συνδέσμου Επαγγελματιών Επισιτισμού και Διασκέδασης Ν. Ηρακλείου Μαρία Αντωνακάκη, τόνισε πως το θέμα των εργαζομένων αφορά όλες τις χώρες της Ευρώπης. 

Πρόσθεσε δε, πως αρκετές φορές έχει ζητηθεί από τον κλάδο, να υπάρξει ένας τρόπος εκπαίδευσης για τους εργαζόμενους, «ώστε να υπάρχει και η ανάλογη εξειδίκευση πάνω στον τομέα». Την ίδια στιγμή, αναζητείται… τρόπος προκειμένου να επιδοτηθεί εργασία, με την κα. Αντωνακάκη να τονίζει πως είναι «πάγιο αίτημα» των επιχειρηματιών. 

Κλείνοντας, η κα. Αντωνακάκη εξέφρασε την ανησυχία της για την έλλειψη προσωπικού, που ταλανίζει και τον κλάδο της εστίασης με την ίδια να τονίζει πως οι περισσότεροι εργαζόμενοι στράφηκαν στον κατασκευαστικό και αγροτικό κλάδο, ενώ αναφέρθηκε και στις ανατιμήσεις που «λυγίζουν» καθημερινά της επιχειρήσεις. 

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα