Στην επίσπευση επαναλειτουργίας των Γυμνασίων και Λυκείων προχωρά η κυβέρνηση, με δεδομένο ότι η διαδικασία της τηλεκπαίδευσης δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο καθώς οι εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών ιδιαίτερα του Λυκείου είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Πιθανότερη ημερομηνία για το άνοιγμα των σχολείων είναι η 1η Φεβρουαρίου, διότι απαιτείται και ενα περιθώριο μερικών ημερών, ώστε όλοι οι εκπαιδευτικοί να παρουσιαστούν στα σχολεία τους για την δια ζώσης διδασκαλία.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων Γιάννης Κυριακάκης, ανέφερε πως οι εκπαιδευτικοί είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι καθώς από τον Νοέμβριο που ξεκίνησε η καραντίνα ακούν πως θα ανοίξουν τα σχολεία. «Ακούγαμε προς τα τέλη του Νοέμβρη και από τα ΜΜΕ ότι 7 Δεκεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία. 21 Δεκεμβρίου είμασταν έτοιμοι πάλι, αλλά μετά θα κλείναμε λόγω των γιορτών. Αρχές Γενάρη έκλεισαν τα πάντα με σκοπό να ανοίξουν πάλι τα σχολεία. Όπως αντιλαμβάνεστε αυτή η ιστορία σέρνεται. Μετά βγήκε μια είδηση ότι 18 του μήνα ανοίγει η Γ’ Λυκείου και μετά τα υπόλοιπα. Εμείς θέλουμε ασφαλή σχολεία, θα ανοίξουμε όπως ακριβώς κλείσαμε;». 

Ο κ. Κυριακάκης σημείωσε πως δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόοδος. «Καμία πρόοδος. Ούτε στα δρομολόγια, ούτε αραίωση μαθητών, ούτε πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας, ούτε ο εμβολιασμός βλέπω να προχωράει γενικά. Τα τεστ που λένε ότι πρέπει να γίνουν ας είναι τακτικά και υποχρεωτικά. Τα λέμε όχι μόνο για να προστατευτούμε, αλλά για να ανοίξουμε και να μην ξανακλείσουμε». 

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην τηλεκπαίδευση λέγοντας πως ήδη οι μαθητές έχουν αντέξει πολύ. «Μας ζητάει το υπουργείο διαγωνίσματα για να καταθέσουμε βαθμολογία σε ανθρώπους που έχουμε να δούμε δύο μήνες. Αυτό είναι παραλογισμός. Δεν πάνε όλα καλά. Πρέπει να παρθούν μέτρα γιατί χάνεται η σχολική χρονιά. Ειδικά τα παιδιά που πάνε πρώτη Δημοτικού, έχουν τρομερά μαθησιακά κενά και πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε. Αλλά αντί να μας ρωτήσουν τι θα κάνουμε για να λυθούν αυτά, μας έχουν βάλει στον τοίχο, με το ένα νομοσχέδιο μετά το άλλο».