Με τον φάκελο για τις ζημιές στην ελαιοπαραγωγή της Κρήτης να βρίσκεται στα χέρια του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, τα «βλέμματα» είναι «στραμμένα» πλέον στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που θα λάβει και την απόφαση για την καταβολή ή όχι αποζημιώσεων στους ελαιοπαραγωγούς του νησιού που έχουν πληγεί.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA το μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη σύσταση του φακέλου Κώστας Συνολάκης, στοιχειοθετείται το αίτημα της ελληνικής πλευράς για την καταβολή αποζημιώσεων στους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης.

Σύμφωνα με τον κ. Συνολάκη, το πόρισμα του φακέλου αποκαλύπτει ότι η δακοπροσβολή στην ελαιοπαραγωγή της Κρήτης την περίοδο του 2019, που επικράτησαν ακραία καιρικά φαινόμενα για το νησί, ήταν πρωτόγνωρη, φτάνοντας στο 17,5%. «Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό που έχουν δει ποτέ οι ειδικοί» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Συνολάκης.

Μάλιστα ο ίδιος τόνισε πως η παραγωγή εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου μειώθηκε κατά 67% και διπλασιάστηκε η παραγωγή βιομηχανικού ελαιολάδου. «Πιστεύουμε ότι η έξαρση του δάκου ήταν λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων» διευκρίνισε ο κ. Συνολάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2019, στο Ηράκλειο η μέση θερμοκρασία ήταν κατά τρεις βαθμούς μεγαλύτερη.