Κρήτη: «Πρεμιέρα» νωρίτερα για την ελαιοκομική περίοδο με… αγουρέλαιο εξαιτίας έλλειψης εργατικών χεριών

Πρέπει να διαβάσετε

Κάλεσμα προς κάθε κατεύθυνση, απηύθυνε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδας και Αντιπρόεδρος της Αγροδιατροφικής Κρήτης Μιχάλης Καμπιτάκης, προκειμένου να μη «χαθεί» η φετινή ελαιοκομική περίοδος, λόγω έλλειψης εργατικών χεριών. 

Τα τελευταία χρόνια, το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, καλεί όλους τους πολίτες που ενδιαφέρονται να εργαστούν κατά την ελαιοκομική περίοδο στη συγκομιδή ελαιοκάρπου, να δηλώσουν την επιθυμία τους, ωστόσο, φέτος φαίνεται πως η ανταπόκριση, δεν είναι η επιθυμητή.

Σύμφωνα με τον κ. Καμπιτάκη, αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι παραγωγοί, την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, να «ρίχνουν» τις ελιές τους, προκειμένου να μαζέψουν αγουρέλαιο, τόσο λόγω έλλειψης εργατικών χεριών όσο και λόγω ρευστότητας.

Όπως ανέφερε ο κ. Καμπιτάκης χαρακτηριστικά, δεν υπάρχει ενδιαφέρον για να εργαστούν ούτε από τους ντόπιους, καθώς κάποιοι έχουν τα δικά τους χωράφια με ελιές ενώ και κάποιοι άλλοι ήδη απασχολούνται σε άλλους τομείς. 

«Δεν έχουν τα χρήματα να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και για να επιμηκύνουν την ελαιοκομική περίοδο, ξεκινούν από τώρα, προκειμένου να αποφύγουν κάποιοι και τα εργατικά χέρια. Αυτό όμως μειώνει το εισόδημα τους» τόνισε ο κ. Καμπιτάκης.

Πρόσθεσε δε, πως φέτος το στοίχημα της ποσότητας το κέρδισαν οι παραγωγοί ενώ και οι τιμές κυμαίνονται σε καλά επίπεδα, αφού δεν ξεπερνούν τα 4 ευρώ. «Για το φρέσκο ελαιόλαδο, οι τιμές θα κυμανθούν εκεί, δεν φαίνεται να έχουμε πτώση. Οι διεθνείς συγκυρίες είναι καλές, έχουν πάθει ζημιά και οι δύο ελαιοπαραγωγικές χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία και η παραγωγή τους είναι μειωμένη».

Κλείνοντας, εξέφρασε την αισιοδοξία του πως θα επιτευχθεί και το στοίχημα της ποιότητας, ωστόσο υπάρχουν προβλήματα σε συγκεκριμένες περιοχές λόγω του δάκου ενώ έχουν παρουσιαστεί ζητήματα με το γλοιοσπόριο. «Δεν νομίζω όμως να έχουμε θέματα στην ποιότητα γιατί οι ελιές έχουν βεντέμα, απ’ άκρη σ’ άκρη του νησιού, δύσκολα επηρεάζεται η ποιότητα του καρπού».

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα