Ανησυχητική χαρακτήρισε την επιδημιολογική εικόνα στην Κρήτη, μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, την Πρόεδρο του Κέντρου Πρόνοιας της Περιφέρειας Κρήτης Μαρία Δαμανάκη.

«Βλέπουμε μια αύξηση της ενδοοικογενειακής μετάδοσης και η Παιδόπολη είναι παράρτημα που διαμένουν μόνιμα παιδιά. Άρα αυτό σημαίνει ότι παρέχονται υπηρεσίες και φροντίδα όπως ακριβώς παρέχεται σε ένα σπίτι. Οπότε και σε συνδυασμό με τα σχολεία και ότι εκεί διαμένουν παιδιά και μαθητές σχολείων που βρίσκονται σε λειτουργία, καταλαβαίνετε ότι δημιουργεί συνθήκες για να ευδοκιμήσει η μετάδοση του κορωνοϊού» σχολίασε η κ. Δαμανάκη.

Το Παράρτημα Προστασίας Παιδιού Λασιθίου φιλοξενεί σε 24ωρη βάση παιδιά, που για διάφορους λόγους έχουν απομακρυνθεί από τις οικογένειες τους.

Σύμφωνα με την κ. Δαμανάκη, τα πρώτα τρία κρούσματα που εμφανίστηκαν και καταγράφηκαν προέρχονταν από παιδιά που φοιτούσαν σε Ειδικά Σχολεία. «Με βάση την ιχνηλάτηση αυτό είναι το συμπέρασμα για το από που ξεκίνησε η μετάδοση. Σήμερα αριθμούμε 14 παιδιά και 5 υπαλλήλους που έχουν βγει θετικοί. Αμέσως μόλις ενημερωθήκαμε για τα πρώτα κρούσματα το Κέντρο απέστειλε rapid test για το σύνολο του πληθυσμού. Έγινε προγραμματισμένος έλεγχος από την ΚΟΜΥ Λασιθίου και βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, την Περιφέρεια Κρήτης και φυσικά την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ώστε να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τους ωφελούμενους και το προσωπικό της δομής». 

Μάλιστα, η Παιδόπολη βρίσκεται χωρισμένη πλέον σε δύο πτέρυγες. Στη μία βρίσκονται τα παιδιά που είναι θετικά στον ιό και στην δεύτερη όσα παιδιά έχουν αρνητικό τεστ. «Θα ήταν άδικο να τα περιορίσουμε σε ένα δωμάτιο. Τα παιδιά πρέπει να έχουν τον απαραίτητο χώρο για να μπορούν να παίξουν». 

Τέλος, όπως αποκάλυψε η κ. Δαμανάκη κάποιοι από τους εργαζόμενους που βρέθηκαν θετικοί στον ιό, είχαν ήδη κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου. «Όμως από την εμπειρία μας και σε άλλες δομές υπήρξαν πλήρως εμβολιασμένα άτομα θετικά στον ιό αλλά ήταν καλά στην υγεία τους».