Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
13.9 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κρήτη: Οι μικροί μαθητές έμαθαν για την διαδικασία της ρητινοσυλλογής

Πρέπει να διαβάσετε

Με πολύ χαρά υποδέχθηκαν την Παρασκευή 06 Μαΐου στο Μεσογειακό Περιαστικό Περιβαλλοντικό Πάρκο του ΜΑΙΧ τους μαθητές της Δ κ Ε τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων για μια ακόμα βιωματική Δράση που οργανώθηκε σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών Ν. Χανίων.

Η Δράση αφορούσε την εκμάθηση της διαδικασίας ρητινοσυλλογής σαν μέθοδος πρόληψης και μείωσης από κινδύνους πυρκαγιάς.

Ορισμένα κωνοφόρα δένδρα, όταν τραυματιστούν από διάφορες αιτίες (άνεμο, φωτιά, κεραυνό ή κ.ά.) εκκρίνουν ένα πυκνόρρευστο, κολλώδες, άχρωμο υγρό, τη ρητίνη, η οποία καλύπτει την πληγή και προστατεύει το δένδρο από προσβολές υγρασίας, σήψης και ξυροφθόρων εντόμων. Η ροή της ρητίνης γίνεται μέσω των ρητινοφόρων αγωγών, οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους δημιουργώντας ένα «δίκτυο συγκοινωνούντων αγγείων».
Ρητινοφόρους αγωγούς διαθέτουν τα πεύκα, η ερυθρελάτη και τα ξενικά είδη ψευδοτσούγκα και λάρικα, όμως σημαντικές ποσότητες ρητίνης παράγουν κυρίως η χαλέπιος πεύκη (Pinus halepensis) και δευτερευόντως η τραχεία πεύκη (Pinus brutia). Στην Ελλάδα σήμερα η παραγωγή ρητίνης προέρχεται εξ ολοκλήρου από τη χαλέπιο πεύκη. Στα Χανιά χαλέπιος πεύκη υπάρχει στον χώρο του ΜΑΙΧ καθώς επίσης και στο αλσύλλιο στην Χώρα Σφακίων .

Οι μικροί μας φίλοι ενημερώθηκαν για τη ρητίνη και τη χρησιμότητά της. Έπειτα με τις υποδείξεις των υπαλλήλων την Δ/νσης Δασών N. Χανίων σκαλίσανε το φλοιό δέντρων κάνοντας μια συγκεκριμένη εγκοπή στην οποία τοποθέτησαν πάστα θειικού οξέος ώστε να επιταχυνθεί η ροή ρητίνης και να ξεκινήσει η διαδικασία ρητινοσυλλογής σε ειδικό δοχείο.

Ο Διευθυντής του ΜΑΙΧ, Δρ. Γεώργιος Μπαουράκης ευχαριστεί πολύ τους μικρούς μας φίλους και τους εκπαιδευτικούς κ. Μαριάννα Αγιώτου και κ. Καρέλη Παναγιώτα, για την έμπρακτη συμβολή τους στην προστασία το περιβάλλοντος και την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης. Ευχαριστεί, επίσης τον Δασολόγο Περιβαλλοντολόγο κ. Φωτάκη Ιωάννη, τους δασοπόνους κ. Πατεράκη Ελένη και κ. Φυρδάκη Μαρία καθώς και τους δασοφύλακες κ. Δασκαλάκη Γιώργο και κ. Κατσανεβάκη Ανδρέα για την προσφορά τους στην υλοποίηση της Δράσης και δεσμεύεται για ακόμα περισσότερες Δράσεις στο Μέλλον.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα