Τρίτη, 8 Ιουλίου, 2025
32.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κρήτη: Οι κρίσιμοι παράγοντες του κορωνοϊού που μπορεί να οδηγήσουν σε ΜΕΘ

Πρέπει να διαβάσετε

Αισιόδοξος εμφανίστηκε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής στο ΠΑΓΝΗ Διαμαντής Κοφτερίδης.

Όπως ανέφερε ο κ. Κοφτερίδης, υπάρχει ακόμη πίεση στο σύστημα υγείας του νησιού, όμως υπάρχει σχετική μείωση των νοσηλειών. «Αν σκεφτούμε πόσοι άνθρωποι νοσούν, ο αριθμός είναι μεγάλος. Οι άνθρωποι που νοσηλεύονται είναι λιγότεροι, είναι συνδυασμός δύο πραγμάτων. Είναι πολλοί που έχουν εμβολιαστεί και αρκετοί που έχουν νοσήσει. Το τρίτο βέβαια, είναι ότι η νόσηση από την Όμικρον είναι ηπιότερη, είναι μια νόσος που όποιοι νοσούν, την περνούν σπίτι. Όλα αυτά μαζί μας κάνουν να είμαστε αισιόδοξοι». 

Ο κ. Κοφτερίδης εξήγησε ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων που μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΕΘ, αν νοσήσουν από κορωνοϊό. «Είναι οι νεότεροι άνθρωποι που νοσηλεύονται μη εμβολιασμένοι και οι μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν εμβολιαστεί, νοσούν από Όμικρον – γιατί και από μια ήπια νόσο, θα χρειαστούν πολλές φορές νοσοκομειακή υποστήριξη, διότι έχουν πολλά προβλήματα υγείας. Δεν θα έλεγα ότι η Όμικρον είναι πρόβλημα για τους νεότερους εμβολιασμένους, είναι πρόβλημα για νέους που δεν έχουν εμβολιαστεί και μεγαλύτερες ηλικίες που έχουν εμβολιαστεί αλλά είναι ευάλωτοι».

Μεγάλο ρόλο, όπως τόνισε ο κ. Κοφτερίδης παίζει η συνοσηρότητα. «Να έχει δηλαδή πολλά προβλήματα υγείας και σοβαρά, διαβήτη, υπέρταση, παχυσαρκία. Αυτά είναι μερικά από αυτά, που μαζί με τον μη εμβολιασμό μπορεί να οδηγήσουν σε ΜΕΘ, ακόμη και με την Όμικρον αλλά κυρίως με τα προηγούμενα στελέχη. Οι υπόλοιποι, είναι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας που επειδή είναι αρκετά ευάλωτοι με τα προβλήματα υγείας και οι ήπιες λοιμώξεις οδηγούν σε δύσκολες καταστάσεις».

Αναφορικά με την 4η δόση εμβολίου, ο κ. Κοφτερίδης σημείωσε πως αυτή τη στιγμή η Παγκόσμια Ιατρική Κοινότητα, δεν είναι σίγουρη για μια ακόμη δόση. «Αυτή τη στιγμή ένας άνθρωπος που έχει κάνει 3 δόσεις, είναι προστατευμένος από σοβαρή νόσο και εισαγωγή στο νοσοκομείο, με παραλλαγές είτε Όμικρον είτε 2 ακόμη και από τη Δέλτα. Αυτό που δεν ξέρουμε ακόμη είναι αν η 4η δόση θα ωφελήσει όλο τον πληθυσμό, χορηγείται ήδη στη χώρα μας αλλά σε ανοσοκατασταλμένους, δεν έχουμε δεδομένα για να το πούμε με σιγουριά. Ενδεχόμενα θα πάμε από Σεπτέμβριο σε κάποιο άλλο εμβόλιο, που θα έχει και τις υπόλοιπες παραλλαγές ώστε να είναι πιο δραστικό. Θα δούμε όμως, θα δούμε τις ανακοινώσεις στο μέλλον, είναι πολύ κοντά».

Σύμφωνα με τον κ. Κοφτερίδη, όσο ένας ιός κυκλοφορεί ανάμεσα μας οι μεταλλάξεις θα υπάρχουν. «Δεν έχουμε κάτι που ανησυχεί, υπάρχει η Όμικρον και η Όμικρον 2 που είναι μια υποπαραλλαγή της Όμικρον. Οι 2 μεταλλάξεις είναι στη διακριτικότητα των εμβολίων, δεν ανησυχούμε περισσότερο από την μεταδοτικότητα τους και μόνο. Σίγουρα κοιτάμε με αισιοδοξία τις επόμενες ημέρες, θα αποκλιμακωθεί η κατάσταση και θα βελτιωθούν τα πράγματα. Πάντα έχουμε να κάνουμε με ένα ιό, που όσο υπάρχει έξω και μεταδίδεται υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει μια νέα μετάλλαξη. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι ανησυχητικό».

Κλείνοντας, ο κ. Κοφτερίδης διευκρίνισε πως αν κάποιος έχει νοσήσει από Δέλτα, μπορεί να νοσήσει και με Όμικρον. «Εκείνο που είναι σίγουρο, είναι ότι ανεξάρτητα αν θα νοσήσει κάποιος, αν θα έρθει σε επαφή με τον ιό ή έχει εμβολιαστεί, θα έχει ηπιότερη νόσο. Αυτό λοιπόν, μας δημιουργεί αισιοδοξία ότι σε λίγο θα έχουμε ένα τείχος ανοσίας. Οι εμβολιασμοί είναι περίπου στο 70%, ίσως και πάνω από 80% σε αυτούς που είναι πάνω από 18 ετών και η γ’ δόση είναι στο 50%. Επίσης, έχει νοσήσει ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων. Αυτά δημιουργούν το αισιόδοξο σενάριο, ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε επανέλθει στην κανονικότητα».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα