Κρήτη: Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες κι ο αποκλεισμός της Τουρκίας από τους ενεργειακούς σχεδιασμούς

Πρέπει να διαβάσετε

«ΛέβιθαΣύρνα και Αγαθονήσι τελούν υπό ελληνική κατοχή» δήλωσε προκλητικά ο αντιπρόεδρος του τουρκικού εξωκοινοβουλευτικού κόμματος «Νέα Ευημερία», Ντογάν Αϊντάλ, φτάνοντας στο σημείο να υποστηρίξει πως νησιά και νησίδες γύρω από την Κρήτη είναι… τουρκικά.

Η θεωρία των γκρίζων ζωνών αποτελεί επίσημη γραμμή του τουρκικού κράτους. Οι γείτονές μας λένε ότι όποιο νησί δεν αναφέρεται ρητά κι ονομαστικά σε κάποια συνθήκη παραχώρησης στην Ελλάδα, τότε αυτό ανήκει στην Τουρκία, ως διάδοχο της οθωμανικής αυτοκρατορίας” σχολίασε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της της Τηλεόρασης CRETA και στην Μίρκα Οικονομοπούλου, ο Διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος κι εξήγησε πως ο ισχυρισμός αυτός δεν είναι ορθός, καθώς όλες οι συνθήκες που έχουν παραχωρήσει νησιά στην Ελλάδα, τα έχουν παραχωρήσει μαζί με τις παρακείμενες νησίδες. “Για παράδειγμα στη συνθήκη των Παρισίων για τα Δωδεκάνησα, αναγράφονται ρητά και οι παρακείμενες νησίδες, άρα και τα Ίμια.” Άλλωστε, χαρακτήρισε “αγκάθι” στην προσφυγή στη Χάγη, την πάγια πολιτική της Τουρκίας να θέτει στο τραπέζι θέματα κυριαρχίας, χωρίς να υφίστανται.

Από την περίοδο της έντασης … στην περίοδο της συνεννόησης

Αν και η Τουρκία, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Δεσποτόπουλος, δεν έχει στην ουσία “στρίψει το καράβι”, είναι θετικό ότι “από κει που συζητούσαμε για τους Τούρκους που θα έρθουν μια μέρα ξαφνικά ή που θα στείλουν typhoonn να χτυπήσει την Aθήνα, τώρα έστω κι αμυδρά συζητάμε αν μπορεί να επιτευχθεί επίλυση των προβλημάτων. Αυτό δείχνει την αλλαγή στο κλίμα αν και ουσιώδης αλλαγή δεν υπάρχει.

“Σε αδιέξοδο η τουρκική εξωτερική πολιτική”

Έχουμε μια τουρκική εξωτερική πολιτική η οποία κατ’εμέ βρέθηκε σε ένα αδιέξοδο λόγω των επιλογών της, αλλά και της αντίδρασης της Αθήνας” σχολίασε ο κ. Δεσποτόπουλος. “Μετατρέψαμε το δόγμα μας τα τελευταία χρόνια, με προσανατολισμό την αποτροπή. Έχουμε τώρα μαζί μας και τον ξένο παράγοντα. Είναι λίγες οι φορές στην ιστορία, όσο υπάρχει το ΝΑΤΟ, που οι Αμερικανοί για παράδειγμα έχουν καλύτερες σχέσεις με την Ελλάδα, απ’ότι με την Τουρκία. Τώρα είναι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που εξυπηρετεί το ΝΑΤΟ και τους Αμερικανούς για τη δράση στην Ουκρανία και για την ανατολική Ευρώπη. Είναι η Αλεξανδρούπολη, η οποία υποδέχεται αμερικανικό υγροποιημένο αέριο προκειμένου να διοχετευτεί μετά στις αγορές. Είναι η Ελλάδα η οποία αυτήν τη στιγμή συνεργάζεται με τις αμερικανικές εταιρείες για να γίνει η εξόρυξη – ελπίζουμε – φυσικού αερίου ανοιχτά της Κρήτης και της Πελοποννήσου. Η Τουρκία με την επιθετική της λογική βρέθηκε σε ένα στρατηγικό αδιέξοδο, βρέθηκε αντιμέτωπη με τα κράτη της περιοχής. Η Ελλάδα κατάλαβε τον κίνδυνο αλλά και την ευκαιρία κι έχτισε συμφωνίες, όπως την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, τις ΗΠΑ κι έσπρωξε αναγκαστικά την Τουρκία σε μια λογική να τα μαζέψει. Το νταϊλίκια γιοκ που είπε ο πρωθυπουργός στην Ελλάδα, νομίζω ήταν ένα απόλυτο μήνυμα το οποίο έχει περάσει πια στην Τουρκία.

“Η Τουρκία κατάφερε να βρεθεί με ένα κουρελόχαρτο στη Μεσόγειο”

Σχολιάζοντας το τουρκολιβυκό μνημόνιο, ο κ. Δεσποτόπουλος χαρακτήρισε “παραφωνία” στη Μεσόγειο τη Λιβύη, η οποία είναι η μόνη χώρα που έχει υιοθετήσει τις θέσεις της Τουρκίας. “Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εκεί έχουμε μια κυβέρνηση, για την ώρα, μαριονέτα της Άγκυρας. Εμείς καταφέραμε με την οριοθέτηση που κάναμε με την Αίγυπτο να ακυρώσουμε εν τις πράγμασι το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο είναι έωλο και παράνομο για πολλούς λόγους. Στο μεταξύ, έχει δημιουργηθεί το φόρουμ συνεννόησης της Ελλάδας με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Συζητάμε με Αίγυπτο κι Ιταλία. Φαίνεται ότι το Ισραήλ έχει αποφασίσει να συνδέσει τα δικά του κοιτάσματα, με αυτά της Κύπρου και στη συνέχεια να έρχονται Ελλάδα. Η Τουρκία το μόνο που κατάφερε ήταν να βρεθεί εκτός των ενεργειακών σχεδιασμών. Τελικά νομίζω ότι έφαγε τα μούτρα της!” κατέληξε ο διεθνολόγος.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα