Ενόψει της κακοκαιρίας που αναμένεται στις επόμενες ημέρες και ώρες η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δίνει οδηγίες αυτοπροστασίας στους πολίτες από τα έντονα καιρικά φαινόμενα τα οποία θα πλήξουν κυρίως τα Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησο και Αττική αλλά και πιθανόν τη Δυτική Κρήτη από το Σάββατο μέχρι και την Κυριακή. Οι Δήμοι και οι Υπηρεσίες έχουν ενημερωθεί ώστε να είναι σε ετοιμότητα.

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των φαινομένων αναμένεται να είναι και οι πολύ δυνατοί άνεμοι οι οποίοι θα συνοδεύονται με ισχυρές βροχές.

Πιο συγκεκριμένα οι οδηγίες που δίνονται είναι οι εξής:

  1. Ασφαλίστε αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο και να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

  2. Στερεώστε τις διαφημιστικές πινακίδες, που τυχόν έχετε αναρτήσει. Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα.

  3. Αποφύγετε την διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και από περιοχές όπου ελαφρά αντικείμενα (γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος

  4. Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, σε χείμαρρους ή σε ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους, ειδικά όταν είναι κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Εξετάστε το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε συγγενείς ή φίλους.

  5. Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

  6. Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζοί ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.

Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθείτε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.

Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της ΠΕΧ σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Χανίων είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν προβλήματα που θα τυχόν θα προκύψουν.

Μένουμε σε εγρήγορση – Μένουμε σε επιφυλακή – Ακολουθούμε τις οδηγίες.