Κρήτη: Νέος κύκλος σεμιναρίων για εργαζόμενους σε τουρισμό και εστίαση – «Όπλο κατά της διασποράς»

Πρέπει να διαβάσετε

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά θα πραγματοποιηθούν στην Κρήτη επιμορφωτικά σεμινάρια για την εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων στον τουρισμό και την εστίαση.

Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης με στόχο την ενημέρωση εργαζομένων σε όλο το φάσμα του τουρισμού για τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία.

«Τα σεμινάρια ανέδειξαν το μέγεθος του προβλήματος που δημιουργεί η πανδημία και αποτελούν ένα εργαλείο προστασίας ώστε να μην εξαπλωθεί ο κορωνοϊός τόσο στους επισκέπτες όσο και στις τάξεις των εργαζομένων», δήλωσε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και τη Μαρία Μπινιχάκη ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στον επισιτισμό Μιχάλης Ριζικιανάκης.

Εξάλλου ο χρόνος μετράει αντίστροφα για το άνοιγμα του τουρισμού παρά τους σταθερά υψηλούς επιδημιολογικούς δείκτες.

«Τα επιμορφωτικά σεμινάρια πέρυσι ήταν αναγκαία και για ένα ακόμη καλοκαίρι είναι απαραίτητα. Είναι σημαντικό η Κρήτη να διαφυλάξει την ποιότητα αλλά και την εμπιστοσύνη σε ζητήματα ασφάλειας», πρόσθεσε ο κ.Ριζικιανάκης.

Τόνισε μάλιστα πως τα εμβόλια, τα self test αλλά και τα επιμορφωτικά σεμινάρια μπορούν να αποτελέσουν ισχυρά όπλα για τη διαχείριση της πανδημίας και τον περιορισμό της διασποράς.

«Πρέπει να συνδυάσουμε όλα τα μέτρα πρόληψης με τους εμβολιασμούς. Ως κλάδος έχουμε ζητήσει να μπούμε σε λίστα προτεραιότητας προκειμένου να εμβολιαστούμε ενόψει του καλοκαιριού. Το τρίπτυχο σεμινάρια, self test και εμβόλια είναι καθοριστικό για να περιοριστεί η διασπορά και να μην υπάρξουν προβλήματα στον τουρισμό», σημείωσε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στον επισιτισμό Μιχάλης Ριζικιανάκης.

 

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα χρηματοδοτεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Περιφέρεια Κρήτης και υλοποιείται σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Πανεπιστημίου Κρήτης  με επιστημονικά υπεύθυνη την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μικροβιολογίας κα Άννα Ψαρουλάκη.

Οι στόχοι του προγράμματος παραμένουν ίδιοι:

-να εφοδιάσει τους επιμορφούμενους με γνώσεις, μεθόδους και δεξιότητες για την ατομική τους προστασία και για την παροχή υπηρεσιών με υγειονομική ασφάλεια

-να εκπαιδεύσει σε πρακτικές και ενέργειες αποτροπής της εξάπλωσης του SARS-CoV-2 για την προστασία της Δημόσιας Υγείας από την Covid-19.

-να ενισχύσει την αξιοπιστία της Κρήτης, ως ασφαλούς και καινοτόμου Τουριστικού προορισμού.

Το πρόγραμμα επικαιροποιείται με βάση τα νέα δεδομένα για τον SARS-CoV-2 και τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα. Επιπλέον, διευρύνεται η συμμετοχή, παρέχοντας τη δυνατότητα σε ευρύτερες κατηγορίες φορέων, εργαζομένων και πολιτών της Κρήτης να παρακολουθήσουν επιμέρους ενότητες του επιμορφωτικού προγράμματος.

Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης κατά την υπογραφή της σχετικής προγραμματικής σύμβασης για την έναρξη του προγράμματος δήλωσε: «για δεύτερη συνεχή χρονιά η Κρήτη θωρακίζεται. Ύστερα από τον επιτυχημένο πρώτο κύκλο του επιμορφωτικού προγράμματος, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων, ξεκινάμε το νέο πρόγραμμα, προσαρμοσμένο και επικαιροποιημένο σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών. Ως Περιφέρεια Κρήτης, παραμένουμε σταθερά προσανατολισμένοι στην κατεύθυνση της στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρηματιών από όλους τους επαγγελματικούς κλάδους. Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το επιμορφωτικό πρόγραμμα που ξεκινά σε λίγες μέρες θα αποτελέσει ένα ακόμα ισχυρό εφόδιο στον αγώνα που δίνουμε κατά της πανδημίας και το μετριασμό των επιπτώσεών της στην κοινωνία και την οικονομία της Κρήτης. Ευχαριστούμε, ιδιαίτερα, όλους τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς για την άριστη συνεργασία».

Στην σημερινή υπογραφή της σύμβασης που συνυπέγραψαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Κοντάκης παρόντες ήταν επίσης: οι Αντιπεριφερειάρχες Δημόσιας Υγείας-Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρος Βαμβακάς, Παιδείας-Δια Βίου Μάθησης, Απασχόλησης και Νέας Γενιάς Έφη Κουτεντάκη, ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Τουρισμού Κυριάκος Κώτσογλου, ο κοσμήτορας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Κοχιαδάκης, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μικροβιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης Άννα Ψαρουλάκη και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης.

Πλατφόρμα και διαδικασία

H εκπαίδευση θα υλοποιηθεί εξ αποστάσεως, διαμέσου διαδικτυακής πλατφόρμας-on line που μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της Περιφέρειας  Κρήτης www.crete.gov.gr

Η πλατφόρμα για την υποβολή συμμετοχών θ’ ανοίξει την Δευτέρα 19 Απριλίου στις 12:00

Η εκπαίδευση διαρκεί  14 ώρες (12 ώρες παρακολούθησης +2 ώρες προσωπικής μελέτης εκπαιδευτικού υλικού που θα αναρτηθεί) και ολοκληρώνεται σε ένα 4 ήμερο (Τρίτη- Παρασκευή).

Θα πραγματοποιηθούν (3) κύκλοι εκπαίδευσης:
1ος κύκλος: Τρίτη  4 Μαΐου ​– Παρασκευή 7 Μαΐου
2ος κύκλος: Τρίτη 11 Μαΐου ​– Παρασκευή 14 Μαΐου
3ος κύκλος: Τρίτη 18 Μαΐου​- Παρασκευή 21 Μαΐου

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν εργαζόμενοι:

➢ από όλους τους τομείς του τουρισμού

➢ σε όλα τα μέσα μεταφοράς

➢ στην εστίαση και το εμπόριο

➢ στις πύλες εισόδου (αεροδρόμια και λιμάνια)

➢ σε χώρους τέχνης και πολιτισμού

➢ στον αθλητισμό

➢ στις κοινωνικές εκδηλώσεις

➢ στην εκπαίδευση

➢ σε φορείς της αυτοδιοίκησης

Για την παρακολούθηση του προγράμματος δεν απαιτείται η εγκατάσταση εξειδικευμένου προγράμματος, παρά μόνο η χρήση κάποιου ενημερωμένου φυλλομετρητή ιστού ( Firefox, Chrome). Οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν για την ημερομηνία και ώρα του σεμιναρίου που θα παρακολουθήσουν, με e-mail στα στοιχεία που δηλώνουν κατά την εγγραφή τους.

Με την ολοκλήρωση του κύκλου εκπαίδευσης οι συμμετέχοντες μπορούν να: 

➢ Να λάβουν Πιστοποιητικό Εκπαίδευσης /επιμόρφωσης. Η πιστοποίηση, μετά από εξετάσεις θα δίνεται μόνο σε επαγγελματίες του τουρισμού γιατί απ’ αυτούς απαιτείται από το Νόμο και τις εργασιακές απαιτήσεις Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης. Η πιστοποίηση θα δοθεί με την επιτυχημένη αξιολόγηση και εφόσον έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον το 80% του προγράμματος (το σύστημα καταγράφει τις ώρες συμμετοχής των εκπαιδευόμενων).

➢ Οι εργαζόμενοι από άλλους επαγγελματικούς κλάδους θα λαμβάνουν Βεβαίωση Παρακολούθησης.

➢ Όσοι εργαζόμενοι έχουν ήδη λάβει πιστοποιητικό από την προηγούμενη χρονιά θα λάβουν φέτος Βεβαίωση Παρακολούθησης (με την υποχρέωση συμμετοχής στο 60% του προγράμματος.

Ο εκπαιδευόμενος θα εξεταστεί μέσω της πλατφόρμας (multiple choice ερωτήσεις), ώστε να λάβει  πιστοποιητικό παρακολούθησης από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Το πιστοποιητικό θα αποσταλεί ηλεκτρονικά. (Το όνομα κάθε επιτυχόντα θα αναγράφεται στα ελληνικά και στα λατινικά, όπως ακριβώς έχει εγγραφεί με βάση και τα στοιχεία του διαβατηρίου του).

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης σε επιλεγμένες ενότητες επιλεκτικά συγκεκριμένες ενότητες, χωρίς τη λήψη σχετικής βεβαίωσης.

Εισηγητές/Εκπαιδευτές: 

-Μέλη ΔΕΠ/επιστημονικοί συνεργάτες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

-Εξειδικευμένοι στο αντικείμενο επιστήμονες και πιστοποιημένοι εκπαιδευτές.

-Παρεμβάσεις από στελέχη και φορείς στον χώρο της Δημόσιας Υγείας.

-Παρεμβάσεις από στελέχη και φορείς του τουρισμού και άλλους επαγγελματικούς χώρους.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα