εικόνα αρχείου

«Καυτή» απ’ όλες τις απόψεις είναι η εβδομάδα που αρχίζει σήμερα για την Κρήτη.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στον Σωτήρη Μεταξά, ο μετεωρολόγος Μιχάλης Καρακατσάνης εκτίμησε ότι από σήμερα σταδιακά θα έχουμε την κορύφωση, θερμοκρασιακά, αυτής της θερμής εισβολής ενώ πιο θερμή ημέρα φαίνεται πως είναι η Παρασκευή. «Εκεί φαίνεται να σημειώνονται πιο υψηλές θερμοκρασίες. Χαρακτηριστικά, να αναφέρουμε ότι η θερμοκρασία σήμερα στο κέντρο του Ηρακλείου ήταν κοντά στους 34 βαθμούς, συγκεκριμένα 33,8 βαθμούς με τη σχετική υγρασία να αγγίζει το 80%, με αποτέλεσμα να είναι υψηλό το αίσθημα της δυσφορίας».

Το δεύτερο χαρακτηριστικό αυτής της θερμής εισβολής είναι το πολύ μικρό θερμοκρασιακό εύρος. «Αυτό σημαίνει ότι αργότερα το βράδυ, εκεί που σημειώνονταν οι ελάχιστες θερμοκρασίες, την Τετάρτη και την Πέμπτη το βράδυ αναμένουμε να μην πέσει κάτω από 30 βαθμούς η θερμοκρασία στις 12 το βράδυ. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να τρομάζει ο κόσμος».

Ο κ. Καρακατσάνης τόνισε πως το φαινόμενο αυτό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί συνηθισμένο ενώ πρόσθεσε πως πρόκειται για την τρίτη σοβαρή θερμή εισβολή που δέχεται το νησί. «Η πρώτη ήταν κοντά στην περίοδο του Πάσχα, η δεύτερη τέλη Ιουνίου και η τρίτη σήμερα».

Σύμφωνα με τον κ. Καρακατσάνη, είναι ιδιαίτερα ψηλές οι θερμοκρασίες που επικρατούν και αναμένεται να επικρατήσουν. «Θερμοκρασίες που για εσωτερικά τμήματα του νομού και συγκεκριμένες περιοχές του νότου θα ξεπεράσουν και τους 45 βαθμούς, ήδη μάλιστα έχουν σημειωθεί σε κάποιες περιοχές. Όταν παρά τη φιλότιμη προσπάθεια του βορείου ανέμου από σήμερα και αύριο – δεν θα ξεπερνάει όμως τα 4 μποφόρ – θα προσπαθήσει να συγκρατήσει τον υδράργυρο στις παράκτιες περιοχές, όμως δεν σημαίνει ότι θα είναι δροσερά».

Δυσκολότερη ημέρα θα είναι η Παρασκευή, όπου αναμένουμε αρκετά υψηλές θερμοκρασίες ενώ την Τρίτη η θερμοκρασία και τα ποσοστά της υγρασίας δεν θα διαφέρουν από αυτά της Δευτέρας. Μάλιστα, παραπάνω φαίνεται να επηρεάζεται ο νομός Ηρακλείου, κυρίως τα νοτιοανατολικά τμήματα της Κρήτης και οι νοτιότερες περιοχές του Ρεθύμνου ενώ αρκετά ζεστά θα είναι και τα Χανιά.

«Θα πρέπει να τελειώσει το γεγονός για να συγκρίνουμε το 1987 με το 2021. Την Πέμπτη επίσης θα έχουμε μικρή άνοδο της θερμοκρασίας ενώ την Παρασκευή φαίνεται να κορυφώνεται θερμοκρασία αγγίζοντας τους 37 – 38 βαθμούς, η πόλη του Ηρακλείου. Από το Σάββατο και την Κυριακή φαίνεται να δροσίζει, να υποχωρεί η θερμοκρασία 3 – 4 βαθμούς χαμηλότερα. Από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας φαίνεται ότι θα έχουμε μια επανάληψη του φαινομένου. Από τις 13 – 14 Αυγούστου φαίνεται να μπαίνουμε σε μια εξομάλυνση» τόνισε ο κ. Καρακατσάνης.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Λεονταράκης,  τόνισε πως διανύουμε ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι, όσον αφορά τις πυρκαγιές. «Τα στοιχεία που είχαμε μέχρι το πρώτο 15νθήμερο κάνουν λόγο για τριπλασιασμό των φαινομένων, τριπλασιασμό των καμένων εκτάσεων και έχουμε ακόμη 3 μήνες αντιπυρικής περιόδου. Δεν είναι εύκολη κατάσταση. Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Χρειάζεται αυξημένα αντανακλαστικά και από δήμους και από εμάς και τις εθελοντικές ομάδες. Θα πρέπει ανά πάσα ώρα και στιγμή αν αντιληφθούμε το οτιδήποτε να καλέσουμε το 199 και σε καμία περίπτωση δεν προβαίνουμε σε ενέργειες και διαδικασίες στην ύπαιθρο που απαιτούν φλόγα».

Ο κ. Λεονταράκης ανέφερε ότι οι πολίτες όσον αφορά την ιδιωτική τους περιουσία πρέπει να είναι υπεύθυνοι καθώς υπάρχει νομοθεσία που εμπεριέχει και πρόστιμα. «Ο έλεγχος των οικοπέδων είναι αρμοδιότητα των δήμων αλλά ξαναλέω όσον αφορά τα ιδιωτικά οικόπεδα, ο καθένας μας είναι υπεύθυνος για την περιουσία του, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες εκδήλωσης πυρκαγιάς. Είναι σε ετοιμότητα και τα τεχνικά μέσα της Περιφέρειας ώστε να συνδράμουν στο έργο της Πυροσβεστικής αν χρειαστεί. Παράλληλα, υπάρχουν υδροφόρες ιδιωτών που έχουν υπογράψει συμβάσεις και είναι πραγματικά με τις μηχανές αναμμένες».

Σύμφωνα με τον κ. Λεονταράκη, υπάρχει μια σύσταση προς τις επιχειρήσεις στις δύσκολες ώρες, να αποφεύγουν εργασίες που θέτουν τον κόσμο στον ήλιο και στις υψηλές θερμοκρασίες. «Να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις και σε καμία περίπτωση δεν προβαίνουμε στην καύση οτιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά. Τελευταία ενημέρωση λάβαμε το μεσημέρι, φαίνεται ότι μέχρι και την Παρασκευή θα έχουμε υψηλές θερμοκρασίες, έντονο κύμα ζέστης σε συνδυασμό με υψηλά ποσοστά υγρασίας. Γενικά φαίνεται ότι η εβδομάδα θα είναι πολύ δύσκολη».