Κρήτη: Νέες πληροφορίες για το ατύχημα με το jet ski – Ενδέχεται να οδηγούσε ο 10χρονος

Πρέπει να διαβάσετε

Το καλοκαίρι είναι συνυφασμένο με τις χαλαρωτικές στιγμές στη θάλασσα, ωστόσο υπάρχει κι η σκοτεινή πλευρά των πνιγμών, οι οποίοι ετησίως σε επίπεδο χώρας είναι περί τους 400, βάσει στοιχείων του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Το φετινό καλοκαίρι δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα, καθώς από τον Ιούνιο, περισσότερα από 100 άτομα έχουν πνιγεί. Οι 94 εξ αυτών αφορούν άτομα άνω των 60 ετών. Το 2022 κατεγράφησαν 379 πνιγμοί εκ των οποίων το 80% των ανθρώπων ήταν άνω των 60 ετών. Κατά το Λιμενικό Σώμα, το ποσοστό όσων χάθηκαν στη θάλασσα το μήνα Ιούνιο για τις ηλικίες άνω των 60 ετών ήταν 89%, όταν πέρυσι τον ίδιο μήνα ήταν 79%. «Υπερεκτιμούν τις δυνάμεις και τις δυνατότητές τους, πολλές φορές πηγαίνουν μόνοι τους για μπάνιο κι αρκετοί επιλέγουν πολύ πρωινές ώρες, εκτός ναυαγοσωστικής κάλυψης» σχολίασε στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και τη Φαίη Σφακιωτάκη, η Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων & Διαφήμισης του ΜΚΟ Safe Water Sports, Ελίζα Καραμπετιάν – Νικοτιάν, επιχειρώντας να ερμηνεύσει το μεγάλο αριθμό ηλικιωμένων που χάνουν τη ζωή τους ενώ κολυμπούν.

«Δυστυχώς δεν υπάρχει κολυμβητική παιδεία», πρόσθεσε και σημείωσε πως αν και κατόπιν συνεργασίας του Υπουργείου με τις Περιφέρειες, παρέχεται τα τελευταία χρόνια η δυνατότητα ένταξης στο σχολικό πρόγραμμα μαθημάτων κολύμβησης στα σχολεία που είναι κοντά σε κολυμβητήρια, η δυνατότητα αυτή δεν έχει αξιοποιηθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό, είτε λόγω άγνοιας από πλευράς σχολείων, είτε λόγω αδυναμίας εύρεσης μέσου μεταφοράς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Safe Water Sports, στη χώρα μας, πρώτοι σε πνιγμούς είναι οι Έλληνες και συγκεκριμένα το 2022, από τους 379 πνιγμούς, οι 270 αφορούν Έλληνες κι ακολουθούν οι Γερμανοί στη δεύτερη θέση κι οι Βρετανοί στην τρίτη θέση.

Παράλληλα, ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στις δραστηριότητες με θαλάσσια σπορ. Άλλωστε, ο Οργανισμός ιδρύθηκε το 2015, με πρωτοβουλία του Παναγιώτη Πασχαλάκη, έπειτα από το θάνατο του 10χρονου γιου του στη Μύκονο, το 2014, κατά τη διάρκεια θαλάσσιου σπορ που έκανε με τους φίλους του. «Όταν ξεκινήσαμε το 2015, το 90% των επιχειρήσεων δε λειτουργούσε νόμιμα. Τώρα το 100% των επιχειρήσεων λειτουργεί νόμιμα. Έλεγχοι γίνονται από το Λιμενικό Σώμα. Κάθε καλοκαίρι διενεργούνται πάνω από 6.000 έλεγχοι στις επιχειρήσεις και δε γίνονται μια φορά. Στην ίδια επιχείρηση μπορεί να ξαναγίνει έλεγχος» ανέφερε η κ. Καραμπετιάν – Νικοτιάν στον ΣΚΑΪ Κρήτης, 92,1.

Υπενθυμίζεται ο πρόσφατος σοβαρός τραυματισμός 10χρονου στο Μακρύ Γιαλό, την ώρα που το jet ski στο οποίο επέβαινε, προσέκρουσε σε ξύλινη κατασκευή. «Για να οδηγήσουμε ένα jet ski πρέπει να έχουμε άδεια ταχυπλόου από το λιμενικό σώμα. Δηλαδή να έχουμε δώσει εξετάσεις. Στην προκειμένη περίπτωση στην Ιεράπετρα, ο οδηγός απ’ότι φαίνεται δεν είχε δίπλωμα ταχυπλόου, άρα μιλάμε για ένα πολύ σοβαρό θέμα. Και φυσικά τεράστιο το λάθος της επιχείρησης που δίνει ανεξέλεγκτα σε τουρίστες να κάνουν το συγκεκριμένο θαλάσσιο σπορ χωρίς τα προαπαιτούμενα. Κι ακόμη χειρότερα αν δώσουμε το jet ski σε ένα παιδί να το οδηγήσει. Η έρευνα είναι σε εξέλιξη, αλλά αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες του οργανισμού, ότι ο 10χρονος ήταν αυτός που οδηγούσε, μιλάμε για κάτι πάρα πολύ σοβαρό

Αναφορικά με τα θαλάσσια σπορ όπου γίνεται χρήση σκάφους, σε αυτό, τόνισε η κ. Καραμπετιάν – Νικοτιάν, να γνωρίζουν οι πολίτες ότι θα πρέπει να επιβαίνει ο οδηγός, ο οποίος κοιτάζει τη διαδρομή, αλλά κι ένα δεύτερο άτομο της επιχείρησης, το οποίο επιτηρεί τους λουόμενους, ώστε αν συμβεί κάτι, να ενημερώσει αμέσως τον οδηγό. «Ακόμη κι αν από την επιχείρηση σας πουν ότι ο οδηγός μπορεί να κάνει και τα δύο, να κοιτάζει δηλαδή μπρος και πίσω από τους καθρέφτες, είναι λάθος και παράνομο. Δε θα ανεβείτε πολύ απλά. Δε θα κάνετε το συγκεκριμένο θαλάσσιο σπορ.» Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι κατεγράφη ένας θάνατος, κατά τη διάρκεια θαλάσσιου αλεξίπτωτου.

Σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα και το Υπουργείο Ναυτιλίας, ο ΜΚΟ Safe Water Sports, τόσο μέσω της ιστοσελίδας του, όσο και μέσω εφαρμογής, προσφέρει ενημέρωση στους πολίτες για τις επιχειρήσεις στη χώρα που διαθέτουν άδεια. «Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις που έχουμε στη λίστα μας, έχουν περάσει διπλό έλεγχο ασφαλείας, από το Λιμενικό Σώμα, κι από ένα ιδιωτικό πρωτόκολλο που έχει φτιάξει ο Οργανισμός.»

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα