Μια … ιδιόμορφη έκθεση με τίτλο  «Μια ματιά στο ’21 μέσα από την τέχνη της γαστρονομίας», παρουσιάζει ο Ελληνο-Γαλλικός Σύλλογος Χανίων. Η έκθεση εγκαινιάστηκε χθες Πέμπτη, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, με προσκεκλημένο τον Ηλία Μαμαλάκη.

Την επιμέλεια έχει η κ. Μυρτώ Κοντομιτάκη, Μουσειολόγος-Ιστορικός τέχνης και η  έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 27 Ιουνίου.

Σε δηλώσεις του στο Creta24, o κ. Μαμαλάκης ανέφερε πως πρόκειται για μια πρωτοποριακή έκθεση, που πραγματοποιείται στα πλαίσια του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. «Λέω πρωτοποριακή γιατί ο δημιουργός της είναι σεφ, είναι μάγειρας και γαλλοτραφής. Έτσι, δημιούργησε έργα τέχνης σε πίνακες ζωγραφικής, πάνω σε καμβάδες και τα υλικά που χρησιμοποίησε είναι τρόφιμα. Τα έκανε με ένα συμβολισμό τα χρώματα των τροφίμων, τα σχήματα τους εκδηλώνουν τη χαρά, τη λύπη, την ένωση. Έτσι λοιπόν, πήρε τα τρόφιμα και έκανε πίνακες! Είναι πραγματικά πρωτοποριακά πράγματα, όλη η έκθεση είναι δημιουργία του Ελληνο – Γαλλικού Συνδέσμου Χανίων».  

Ο κ. Μαμαλάκης έκανε και μια … ιστορική αναδρομή, λέγοντας πως η Γαλλία με τη μεγάλη επανάσταση του 1789, με το σύνθημα «Ελευθερία – Αδελφότης – Ισότης» αναστάτωσε τους Έλληνες, της τότε μη ιστορικής Ελλάδας, δηλαδή όσους βρίσκονταν εκτός Ελλάδας και άρχισε να δημιουργείται ένα τεράστιο κίνημα για να βοηθηθεί η χώρα. «Η πρώτη μυστική εταιρία που έγινε ήταν στο Παρίσι, όπου μεταξύ άλλων ενεργειών που έκαναν έστειλαν 40 χιλ. τουφέκια με την προστασία του Ναπολέοντα. Το πιο σπουδαίο από όλα ήταν ότι ο Μάρκος Μπότσαρης, εκπαιδεύτηκε στα γαλλικά τάγματα, συμμετείχε στον αγώνα και τον έχει τιμήσει η Γαλλία, δίνοντας το όνομα του σε δρόμους και πλατείες».

Δήλωσε πολύ ευχαριστημένος που του δόθηκε η ευκαιρία να τιμήσει την εκδήλωση, που όπως δήλωσε ο κ. Μαμαλάκης, έχει τις δύο μεγάλες του αγάπες. Την ιστορία και τη γαστρονομία. Τόνισε για μια ακόμη φορά, πως πρόκειται για μια πρωτοποριακή έκθεση ενώ συνέστησε σε όσους έχουν … ανοιχτό πνεύμα και μπορούν καταλάβουν ότι η τέχνη δεν έχει όρια, να βρεθούν στα Χανιά προκειμένου να δουν την έκθεση.