Κρήτη: Μεγάλη βεντέμα αλλά χωρίς εργάτες

Πρέπει να διαβάσετε

SOS συνεχίζει να εκπέμπει ο αγροτικός κλάδος της Κρήτης λόγω της έλλειψης εργατών γης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Μαρία Μπινιχάκη ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Συνεταιριστικών Οργανώσεων Ελλάδος Μιχάλης Καμπιτάκης, τόνισε πως ενώ η ελαιοκομική περίοδος πλησιάζει και μάλιστα για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια η παραγωγή αναμένεται να είναι μεγάλη και ποιοτική, αλλά και οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες «φουλάρουν», το σοβαρό πρόβλημα παραμένεi καθώς η τροπολογία που ψηφίστηκε από την Βουλή αντί να δώσει λύση περιέπλεξε την κατάσταση.

Και αυτό γιατί όπως τόνισε ο κ. Καμπιτάκης για οι εργάτες γης θα πρέπει να ασφαλίζονται στο ΙΚΑ, κάτι που ειδικά το συγκεκριμένο διάστημα που οι παραγωγοί έχουν να αντιμετωπίσουν το κύμα ακρίβειας, είναι ασύμφορο.

«Υπάρχουν τα εργόσημα, υπάρχει ειδική ασφάλιση για τους εργάτες γης. Δεν  μπορώ να καταλάβω γιατί δεν λύνεται το θέμα, γιατί δεν γίνεται μια διακρατική συμφωνία με οποιοδήποτε κράτος», ανέφερε ο κ. Καμπιτάκης τονίζοντας θα δούμε εικόνες με καρπούς να σαπίζουν πάνω στα δέντρα την ώρα που υπάρχει το παράδειγμα της Ιταλίας όπου το πρόβλημα -στο μεγαλύτερό του μέρος- λύθηκε και από τους 180.000 εργάτες γης που ζητούσαν οι παραγωγοί, στη χώρα βρίσκονται 158.000, εκ των οποίων οι 100.000 έφυγαν από την Ελλάδα.

«Θα έπρεπε να μας απασχολεί η ακρίβεια, η αύξηση του ενεργειακού κόστους, του κόστους παραγωγής και αντί να ασχολούμαστε με αυτά τα σοβαρά θέματα ασχολούμαστε με ένα θεσμικό θέμα που θα έπρεπε να έχει λυθεί», κατέληξε ο κ. Καμπιτάκης.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα