Με την υποχρεωτική επίδειξη rapid test ή πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης, μπορούν από σήμερα να εισέρχονται και στην Κρήτη, οι πιστοί στις εκκλησίες.

Τα μέτρα εφαρμόζονται με σκοπό την ανάσχεση της διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες του Creta24, από το Ρέθυμνο αρκετοί πιστοί προσήλθαν στην εκκλησία φορώντας μάσκες και τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του ιού.

Ανάλογη εικόνα και στον Άγιο Μηνά στο Ηράκλειο όπου από νωρίς το πρωί πραγματοποιούνταν εντατικοί έλεγχοι.

Μάλιστα, αρκετοί πιστοί επιθυμούσαν να εισέλθουν στον ναό ωστόσο δεν τα κατάφεραν καθώς δεν είχαν στην κατοχή τους τα απαραίτητα πιστοποιητικά.

Τα μέτρα που ισχύουν για τις εκκλησίες

Τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, καθώς και προσέλευση προσώπων για κατ’ ιδίαν προσευχή σε όλους ανεξαιρέτως τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησίων, ευκτηρίων οίκων, τεμενών, συναγωγών κ.λπ.) κάθε δόγματος και θρησκείας με τήρηση των μέτρων του πίνακα Α.

Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται οι θρησκευτικοί λειτουργοί και οι ιεροψάλτες αποκλειστικά και μόνο κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής.

Τα πρόσωπα εισέρχονται προς τον σκοπό συμμετοχής σε κάθε είδους θρησκευτική τελετή κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9, ή

[β] πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9 ή

[γ] βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid
test), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.

Οι ανήλικοι από τεσσάρων έως και δεκαεπτά ετών δύνανται να
προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest) σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9.