Μαζικά τεστ κορωνοϊού από τον ΕΟΔΥ θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες στον Άγιο Νικόλαο μετά τα κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν και σήμαναν συναγερμό στις υγειονομικές αρχές. 

Μιλώντας νωρίτερα στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92.1 και στον Χάρη Λεοντάκη, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός, εξήγησε πως προς το παρόν στη περιοχή δεν τέθηκαν σε εφαρμογή έκτακτα περιοριστικά μέτρα, καθώς η εστία των κρουσμάτων εντοπίζεται στον Βρεφονηπιακό Σταθμό της Αμμούδας, με 20 κρούσματα, η διαδικασία της ιχνηλάτησης είναι εύκολη και με δεδομένο ότι τα παιδιά νοσούν από κορωνοϊό ελαφριά και δεν μεταφέρουν ιικό φορτίο, δεν κρίθηκε αναγκαία προς το παρόν η επιβολή σκληρού lockdown από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ωστόσο έχουν ήδη οργανωθεί οι επόμενες κινήσεις σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Πιο συγκεκριμένα, την Κυριακή στις 17.00 το απόγευμα, στον Βρεφονηπιακό Σταθμό στην Αμμούδα θα ελεγχθούν 150 περίπου παιδιά, από τα υπόλοιπα οκτώ τμήματα του σταθμού, το πρωί της Δευτέρας στον κινηματογράφο ΡΕΞ θα ελεγχθούν τα παιδιά των τμημάτων δημοτικών και νηπιαγωγείων όπου βρέθηκαν θετικά κρούσματα ενώ το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα ελεγχθούν και οι δάσκαλοι των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Την Τρίτη θα πραγματοποιηθούν rapid test με τη μέθοδο του drive through, στον χώρο πίσω από το Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου.

Ανησυχία για το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Creta24, είκοσι δείγματα έχουν σταλεί από τον Άγιο Νικόλαο για εξέταση στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για την μετάλλαξη του κορωνοϊού.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η επόμενη ανακοίνωση για το πόσα κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού έχουν βρεθεί στη χώρα θα είναι αύριο το απόγευμα ενώ είναι πολύ πιθανό στην εν λόγω ανακοίνωση να μην συμπεριλαμβάνεται η Κρήτη καθώς δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στην εξέταση δειγμάτων από τη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα τη Θεσσαλονίκη. 

Μάλιστα, από τους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου, τα κρούσματα για τα οποία αναμένονται αποτελέσματα για να διαπιστωθεί εάν τελικά πρόκειται για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού, αγγίζουν τα 40.