Κρήτη: «Κραυγή αγωνίας» από τους παραγωγούς κηπευτικών – «Χιλιάδες τόνοι καταλήγουν στα σκουπίδια»

Πρέπει να διαβάσετε

Οι παραγωγοί κηπευτικών και κυρίως όσοι καλλιεργούν ντομάτες, περνούν φέτος την χειρότερη καλλιεργητική περίοδο της ζωής τους, με ένα μικρό μέρος της παραγωγής τους να έχει πουληθεί σε ικανοποιητικές τιμές ενώ η πλειονότητα των προϊόντων να έχει διατεθεί σε τιμές, κάτω από το κόστος παραγωγής.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92, 1 και στην Μαρία Μπινιχάκη, ο γραμματέας του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας Μιχάλης Βιαννιτάκης, ανέφερε πως δυστυχώς δεν επιβεβαιώθηκε το σενάριο που όλοι οι παραγωγοί επιθυμούσαν. «Η Κρήτη γενικά είναι σχεδιασμένη να καλλιεργεί κηπευτικά με αποκορύφωμα την περίοδο του Πάσχα. Το μεγαλύτερο ποσοστό του τζίρου της ποσότητας που μπορούμε να διοχετεύσουμε στην αγορά. Φέτος όμως υπήρχαν άλλα χαρακτηριστικά όπως η καλοκαιρία που είχαμε στο νησί και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να φέρει τα πράγματα νωρίτερα από ότι είχαμε στο πρόγραμμα. Οπότε όλο αυτό και σε συνδυασμό με το ότι η εστίαση ήταν κλειστή δημιουργήθηκε ένας εκρηκτικός μηχανισμός».  

Το γεγονός ότι η εστίαση παρέμεινε κλειστή για έξι μήνες είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στους παραγωγούς των κηπευτικών. «Ο τουρισμός είναι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά η εστίαση είναι όλο το χρόνο, και αυτό είχε επιφέρει μεγάλη ζημιά. Όσον αφορά τα προϊόντα, τα λίγα προϊόντα που φεύγουν, είναι σε χαμηλές τιμές σχεδόν εξευτελιστικές. Τα υπόλοιπα καταλήγουν στα σκουπίδια».

Διευκρίνισε δε, πως όλο το χρόνο οι παραγωγοί της Κρήτης μοιράζουν κηπευτικά προϊόντα σε οργανωμένες δομές δωρεάν. «Τώρα όμως μιλάμε για 15 χιλ. τόνους που σήμερα μπορεί να φτάσουν τις 20. Είναι ένα νούμερο που ο παραγωγός από το νησί μας δεν μπορεί να το διοχετεύσει σε όλη την Ελλάδα, με επιπλέον έξοδα. Το κόστος είναι πολύ μεγάλο και δεν μπορούμε να το κάνουμε, έχουμε στείλει όμως κάποιες επιστολές». 

Σύμφωνα με τον κ. Βιαννιτάκη, η ντομάτα είναι από τα προϊόντα που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά καθώς η τιμή της δεν έχει ξεπεράσει τα 15 λεπτά. «Προέρχεται από μια περίοδο που ο μέσος όρος δεν έχει ανέβει πάνω από τα 30 λεπτά. Είναι κατά πολύ κάτω από το κόστος παραγωγής, γιατί η ντομάτα έχει αυξημένο κοστολόγιο. Έχουμε το ευτύχημα οι παραγωγοί στην Κρήτη να ακολουθούν όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας για την φυτοπροστασία και υπάρχει ένα εγγυημένο προϊόν που είναι ασφαλές για τον καταναλωτή. Σε άλλες χώρες δεν ακολουθούν κανένα πρωτόκολλο. Το ζήτημα δεν είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός αλλά το τελικό θέμα της ασφάλειας». 

Μάλιστα, ο κ. Βιαννιτάκης ανέφερε πως πολλά χρόνια τώρα φτάνουν στην Κρήτη ντομάτες από την Τουρκία που πωλούνται ως ντόπια προϊόντα. «Έχει ξεκινήσει χρόνια τώρα αυτό, είναι τα δικαιώματα, συγκεκριμένες δικαιοδοσίες και μέθοδοι. Αλλά για εμάς είναι θέμα ασφάλειας του καταναλωτή. Όσον αφορά τη ντομάτα, επιβάλλεται τα ψεκάσματα να είναι αυξημένα, ο Έλληνας παραγωγός ακολουθεί όλες τις μεθόδους και με πολύ αυξημένο κόστος. Όλες τις μεθόδους και με πολύ αυξημένο κόστος, όλες οι υπόλοιπες χώρες εκτός Ε.Ε. δεν το κάνουν αυτό και γι’ αυτό το λέμε συχνά ότι είναι θέμα ασφάλειας». 

Ο κ. Βιαννιτάκης σημείωσε πως η φετινή χρονιά είναι συνέχεια μιας επίσης καταστροφικής χρονιάς, την οποία οι παραγωγοί της Κρήτης «πάλεψαν» μέσα από διαβουλεύσεις, επαφές και πιέσεις. «Στην πράξη είχαμε αποδείξει ότι η ζημιά άγγιζε το 40% στα περισσότερα προϊόντα και πέρσι μας έπιασε την περίοδο του Πάσχα, που η Κρήτη είναι η κατ’εξοχήν περιοχή που παράγει το μέγιστο σε αυτά τα προϊόντα. Μας έπιασε την πρώτη χρονιά σε αυτή τη φάση και μετά από πιέσεις ο υπουργός μας κάλυψε ένα 12%. Δηλαδή ενώ το στρέμμα ήταν 3.500 ευρώ και ενώ είχαμε δέσμευση ότι θα αποζημιωθούν 1.500 ευρώ, τελικά μας ανακοίνωσε ότι θα αποζημιωθούν μόνο 400 ευρώ ανά στρέμμα. Με το νέο υπουργό υπήρχε επικοινωνία από την αρχή και έχει δείξει ότι έχει κατανοήσει το θέμα, βέβαια υπάρχει μια επιφύλαξη».

Κλείνοντας, σχολίασε πως η επόμενη χρονιά είναι αναμφίβολη σχετικά με το πως θα διαμορφωθεί το τοπίο στα κηπευτικά προϊόντα της Κρήτης. 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα