Ξεκινάει αύριο και στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο ΠΑΓΝΗ η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων, σε ασθενείς με κορωνοϊό και οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου Γιώργος Χαλκιαδάκης ανέφερε πως θα μπορούν οι ασθενείς που πρέπει να τα λάβουν, να τα λάβουν ωστόσο ξεκαθάρισε ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα αφορούν μια ειδική κατηγορία ασθενών που προβλέπεται από το σχετικό νόμο του υπουργείου Υγείας. «Δεν είναι όλοι οι ασθενείς που θα πάρουν μονοκλωνικά αντισώματα, είναι εκείνοι που είναι εκτός νοσοκομείου. Γίνεται από τον θεράποντα ιατρό τους ένα αίτημα προς το υπουργείο μέσα από μια ειδική πλατφόρμα, αυτό εξετάζεται από μια ειδική επιστημονική επιτροπή και αν εγκριθεί αποστέλλεται σε εμάς ούτως ώστε να πάρει το μονοκλωνικό αντίσωμα που εγκρίνεται για τον συγκεκριμένο ασθενή».

Ο κ. Χαλκιαδάκης επανέλαβε πως αφορά ορισμένες κατηγορίες ασθενών, με νοσήματα συγκεκριμένα. «Υπάρχει λίστα ασθενών που δικαιούνται να πάρουν τα μονοκλωνικά αντισώματα στις πρώτες 5 ημέρες από τη διάγνωση της νόσου. Αν χρειάζεται νοσηλεία ο ασθενής θα μπει στο νοσοκομείο, εκεί δεν τίθεται θέμα μονοκλωνικών αντισωμάτων, είναι για ασθενής που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως π.χ. έναν καρκινοπαθή, που βρέθηκε θετικός στον ιό και για τον οποίο φαίνεται ότι το αντίσωμα βελτιώνει την εξέλιξη της νόσου».

Από τον θεράποντα ιατρό του εκάστοτε ασθενή, γίνεται ένα αίτημα μέσω ειδικής πλατφόρμας στο υπουργείο, όπου υπάρχει ειδική επιστημονική επιτροπή που κρίνει αν θα λάβει ή όχι ο ασθενής το αντίσωμα. Έπειτα ο ασθενείς πάει σαν εξωτερικός ασθενής στο νοσοκομείο και του χορηγείται το αντίσωμα.

Μάλιστα, το ΠΑΓΝΗ είναι προς το παρόν το μόνο νοσοκομείο σε επίπεδο νησιού που θα μπορεί να χορηγεί τα μονοκλωνικά αντισώματα. Δηλαδή οι ασθενείς και από τους τέσσερις νομούς του νησιού, που μπορούν να λάβουν τη θεραπεία θα μεταβαίνουν στο ΠΑΓΝΗ. «Ως αρχή πιλοτικά αποφασίστηκε έτσι, στη συνέχεια βλέπουμε. Αλλά και πάλι δεν είναι θεραπεία, είναι πρόληψη».