Στην «μάχη» εναντίον του νέου κορωνοϊού  «έπεσε» από την πρώτη στιγμή το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας στο ΠΑΓΝΗ, αφού αυτό σηκώνει το βάρος της εξέτασης των δειγμάτων από ασθενής που χαρακτηρίστηκαν ως ύποπτα κρούσματα Covid19.

Το πρώτο δείγμα εξετάστηκε στις 3 Μαρτίου, τότε που ο ιός δεν είχε μπει στη ζωή της Ελλάδας και ειδικότερα της Κρήτης όπως συνέβη λίγες ημέρες αργότερα. Από τις αρχές του προηγούμενου μήνα μέχρι σήμερα στο Εργαστήριο εξετάστηκαν 1200 δείγματα από τα οποία μόλις 16 ήταν θετικά.

Τα δυο μάλιστα από αυτά αφορούσαν ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με τον ιό και έγινε στην συνέχεια επαναληπτικό τεστ. Η μια από τις δυο αυτές περιπτώσεις ήταν εκείνη της 63χρονης από την Αργεντινή που κέρδισε τη «μάχη» λίγο αργότερα.

Επομένως από τις εξετάσεις στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας διαγνώστηκαν με τον Covid19, 14 ασθενείς.

Το ποσοστό των θετικών τεστ στην Κρήτη χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα χαμηλό αφού είναι οριακά πάνω από το 1%, την ίδια ώρα στην υπόλοιπη χώρα το ποσοστό φτάνει μεσοσταθμικά στο 10%!

Το αποτέλεσμα που προκύπτει για την ώρα στην Κρήτη είναι απόλυτα αντιπροσωπευτικό για την διασπορά του ιού στο νησί καθώς πραγματοποιούνται καθημερινά μερικές δεκάδες τεστ.

Το «στοίχημα» είναι να συνεχίσει η Κρήτη με τον ίδιο ρυθμό καθώς από τις 6 Απριλίου δεν υπάρχει νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα.