Υψηλή είναι η εμβολιαστική κάλυψη στην Κρήτη τόσο στον γενικό πληθυσμό όσο και στην 3η και 4η ηλικία σε σχέση με τον μέσο όρο της Ελλάδας όπως τον κατέγραψε ο ECDC, σύμφωνα με τον χάρτη του οποίου ενώ οι νεαρότερες και πιο παραγωγικές ηλικίες σπεύδουν να εμβολιαστούν, οι άνω των 60 εμβολιάζονται σε χαμηλά ποσοστά. «Ήδη στο νησί έχουν εμβολιαστεί σχεδόν 183.000 άνθρωποι και ειδικά η ηλικιακή ομάδα των 30+ παρουσιάζει εκτόξευση στον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca» ανέφερε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Ελένη Βακεθιανάκη η Διοικήτρια της 7ης Υ.Π.Ε. Λένα Μπορμπουδάκη τονίζοντας ότι αν αυτός ο ρυθμός συνεχιστεί τότε πολύ σύντομα θα μιλάμε για ανοσία του πληθυσμού στο νησί.

Χθες, εξάλλου, άνοιξαν 28 νέες εμβολιαστικές γραμμές, δέκα στο Ναυτικό Νοσοκομείο Χανίων, οκτώ στα ισάριθμα νοσοκομεία της Κρήτης με το μονοδοσικό εμβόλιο της J&J όπου ήδη σχεδόν 400 άτομα εμβολιάστηκαν, τέσσερις στο Κέντρο Υγείας Ηρακλείου στον Εσταυρωμένο και έξι νέες εμβολιαστικές γραμμές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Κρήτης καθώς «είμαστε η πρώτη Υγειονομική Περιφέρεια που ενεργοποιούμε εμβολιαστικό κέντρο σε Πανεπιστήμιο και Ιατρική Σχολή» επισήμανε η κα. Μπορμπουδάκη.

Με αφορμή την επιστολή του Συλλόγου Εργαζόμενων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Κρήτης ότι οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Υγείας καλούνται να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες λόγω των γραμμών εμβολιασμού που λειτουργούν και μάλιστα πρόκειται να αυξηθούν, ενώ πλέον όχι μόνο δεν μπορούν να πάρουν τις άδειές τους, οι οποίες έχουν ανασταλεί, αλλά δεν παίρνουν ούτε ρεπό, η κα. Μπορμπουδάκη ανέφερε ότι τον τελευταίο χρόνο προσελήφθησαν 285 γιατροί, μόνιμοι και επικουρικοί καθώς και 893 νοσηλευτές και λοιπό υγειονομικό προσωπικό που έχουν ενισχύσει τα νοσοκομείο και τις πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας. «Μόνο για την έναρξη της εμβολιαστικής κάλυψης, εκτός των γιατρών προσελήφθησαν τον περασμένο Δεκέμβριο 49 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό ενώ υπεγράφησαν συνεργασίες με 18 ιδιώτες γιατρούς για την ενίσχυση των εμβολιαστικών κέντρων» επισήμανε η κα. Μπορμπουδάκη προσθέτοντας ότι «στην Υγειονομική Περιφέρεια της Κρήτης συμβαίνει να μπορούμε να προσλάβουμε π.χ. νοσηλευτές τεχνολογικής εκπαίδευσης και να μην υπάρχουν υποψήφιοι διότι προσελήφθησαν το προηγούμενο διάστημα».

Για τις περιπτώσεις που ένας πολίτης για λόγους υγείας πρέπει να αλλάξει εμβόλιο και σημείο εμβολιασμού, η κα. Μπορμπουδάκη ανέφερε ότι υπάρχει μία συγκεκριμένη πλατφόρμα όπου μπαίνει ο γιατρός και αναφέροντας το πρόβλημα υγείας του ασθενή του αιτείται να αλλάξει και το εμβόλιο και ο εμβολιασμός να γίνει σε νοσοκομείο. Η αίτηση ελέγχεται τάχιστα από Ειδική Επιτροπή, ακόμα και εντός 24 ωρών και δίνεται η δυνατότητα αλλαγής. «Σε σχέση με τα προβλήματα που έχουν προκύψει σε άτομα με αλλεργικό ιστορικό ή σοβαρά νοσήματα που δεν τους συστήνεται το εμβόλιο της AstraZeneca και το σύστημα των ηλεκτρονικών ραντεβού δεν τους εξυπηρετεί, μπορούν να απευθύνονται στον γιατρό τους που μπορεί να δηλώσει την περίπτωση» τόνισε.