Μικρότερα από τα αναμενόμενα είναι τα ποσοστά σε λιμενικούς αστυνομικούς και πυροσβέστες  που δήλωσαν ότι επιθυμούν να εμβολιαστούν κατά τα covid 19 στην Κρήτη.  Ήδη οι πρώτες λίστες με τα ονόματα εκείνων που επιθυμούν να το κάνουν έχουν αποσταλεί στις αρμόδιες υπηρεσίες κι αυτό που αναμένουν όλοι όσοι θα κάνουν το εμβόλιο είναι να ξεκινήσει η διαδικασία, κάτι που αναμένεται τις επόμενες ημέρες και θα εξαρτηθεί από τον αριθμό εκείνων που ανήκουν στις πληθυσμιακές ομάδες που έχουν προτεραιότητα (όπως οι άνω των 85 ετών) και οι οποίοι δεν θα εμβολιαστούν

Την περασμένη Κυριακή από τα Αρχηγεία των Σωμάτων εστάλη διαταγή σύμφωνα με την οποία ζητούνταν τα ονόματα εκείνων που θέλουν να εμβολιαστούν. Το χρονικό όμως περιθώριο που δινόταν ήταν πολύ μικρό, αφού οι σχετικές λίστες θα έπρεπε να είναι έτοιμες να σταλούν την επόμενη ημέρα, τη Δευτέρα δηλαδή 18 Ιανουαρίου.

Αρμόδιοι αξιωματικοί της Π.Υ, του Λ.Σ και της ΕΛ.ΑΣ σχολίασαν στην εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ» ότι το διάστημα που ζητήθηκε ήταν πολύ σύντομο και αυτό δικαιολογεί ίσως τα χαμηλά ποσοστά που υπάρχουν μέχρι στιγμής. Οι ίδιοι παρατηρούν ότι μέρα με τη μέρα αυξάνεται το ενδιαφέρον και τελικώς υπάρχει η εκτίμηση ότι θα αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των  ενστόλων που επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο

Στο Λιμενικό

 

Σε επίπεδο Κρήτης στο Λ.Σ υπηρετούν περίπου 500 λιμενικοί. Υψηλόβαθμο στέλεχος του Λ.Σ ανέφερε ότι μέχρι στιγμής σε ποσοστό 60% είναι εκείνοι που δήλωσαν το όνομά τους για να κάνουν το εμβόλιο.

«Εκτίμηση μας είναι ότι το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί. Θεωρώ ότι ανασταλτικός παράγοντας ήταν το γεγονός ότι οι συνάδελφοι θα έπρεπε να απαντήσουν μέσα σε λίγες ώρες». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το πότε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός δεν έχει γίνει γνωστός.

Στην Αστυνομία

 

«Οι λίστες που καταρτήσαμε ήταν έτοιμες μέσα σε λίγες ώρες και τις υποβάλαμε. Προτεραιότητα δίνεται στους αστυνομικούς που υπηρετούν στην πρώτη γραμμή. Σε εκείνους δηλαδή που είναι σε ομάδες όπως η ΟΠΚΕ, η ΔΙΑΣ, τα περιπολικά κοκ. Υπάρχουν κι εδώ ηλικιακά κριτήρια και η φιλοσοφία είναι να μην χαθεί κανένα εμβόλιο. Μέχρι χθες δεν υπήρχε διαθέσιμο εμβόλιο, κάποιο δηλαδή που να μην έκανε πολίτης για να το κάνει αστυνομικός. Περιμένουμε να μας καλέσουν». Αυτό δήλωσε αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ, ο οποίος τόνισε ότι και στην Αστυνομία το ποσοστό εκείνων που επιθυμούν να εμβολιαστούν δεν είναι υψηλό. Εκτίμησή του πάντως είναι ότι θα αυξηθεί το ποσοστό τις επόμενες ημέρες.

Αν και τα ποσοστά εκείνων που επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο δεν ήταν γνωστά, αλλά ούτε κι εκείνων που δεν το επιθυμούν, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το υψηλότερο ποσοστό υπέρ του εμβολιασμού είναι – αναλογικά με τον αριθμό των αστυνομικών- στη Διεύθυνση Αστυνομίας Λασιθίου, ακολουθεί η Δ.Α Ηρακλείου, στη συνέχεια η Αστυνομία Ρεθύμνου και τέλος η Διεύθυνση Αστυνομίας στα Χανιά.

Στην Πυροσβεστική

 

Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ηρακλείου υπηρετούν, πλην της ΕΜΑΚ, περίπου 350 πυροσβέστες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από αυτούς το 55% με 60%  φαίνεται να μην επιθυμεί στη φάση αυτή να κάνει το εμβόλιο, ενώ ένα 35% με 40% έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να το κάνει.

Στέλεχος της Πυροσβεστικής μας είπε ότι μέρα με τη μέρα παρατηρείται αυξητική τάση υπέρ του «ναι»

Πηγή: «ΠΑΤΡΙΣ»