Σημαντικός παραμένει ο αριθμός των εκπαιδευτικών κενών μετά τις χθεσινές ανακοινώνεις των διορισμών των αναπληρωτών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι εκπαιδευτικοί που προσλήφθηκαν είναι λιγότεροι από αυτούς που ζητήθηκαν, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα καταγράφεται σε δομές ειδικής αγωγής, αλλά και στα ολοήμερα, αρκετά εκ των οποίων δεν θα λειτουργήσουν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αφού δεν επαρκεί ο αριθμός των εκπαιδευτικών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ρεθύμνου για την γενική αγωγή ο αριθμός των αναπληρωτών δασκάλων που προσελήφθησαν είναι 169, ενώ για τα νηπιαγωγεία 60. Για την ειδική αγωγή και την παράλληλη στήριξη προσελήφθησαν 142 εκπαιδευτικοί εκ των οποίων οι 19 νηπιαγωγοί και οι 123 δάσκαλοι.
Για τις δομές ειδικής Αγωγής (Ειδικό σχολείο και Τμήματα Ένταξης) δεν προσλήφθηκε κανένας δάσκαλος και κανένας νηπιαγωγός παρά μόνο τρεις εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων και συγκεκριμένα ένας γυμναστής, ένας μουσικός και ένας πληροφορικής.
«Έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση έχουμε έλλειψη στα ειδικά σχολεία και τμήματα ένταξης και σε τάξεις όπου θα αναγκαστούμε να ιεραρχήσουμε τα κενά. Για να καλύψουμε τις κύριες ώρες, θα αναγκαστούμε δηλαδή, να μειώσουμε τα ολοήμερα. Ευελπιστούμε πάντως να γίνει σύντομα η διαδικασία για την δεύτερη φάση των αναπληρωτών, διότι οι ελλείψεις είναι αρκετές και μάλιστα με τα ολοήμερα που είχε προεξαγγελθεί ότι θα ενισχυθούν. Χρειάζεται ορθολογικός χειρισμός για να ανοίξουν όλα τα σχολεία» ανέφερε ο διευθυντής της Α/βαθμιας Εκπαίδευσης, Λάμπρος Καρβούνης.
Σε ό,τι αφορά τα γυμνάσια και τα λύκεια του νομού, σύμφωνα με τον διευθυντή Β/βαθμιας Εκπαίδευσης, Γιάννη Γαζανό, προσλήφθηκαν 97 καθηγητές γενικής παιδείας, παράλληλης στήριξης πλήρους ωραρίου 36, ειδικής αγωγής για τα τμήματα ένταξης 31 και ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό και ειδικό βοηθητικό προσωπικό 29.
Σύμφωνα με τον κ. Γαζανό, αρκετές κενές θέσεις εκπαιδευτικών καλύφθηκαν, ωστόσο προβλήματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν, για αυτό όπως είπε είναι απαραίτητη η β φάση των αναπληρωτών για να καλυφθούν στο σύνολό τους τα κενά.
Σημειώνεται ότι στην πρώτη φάση προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών για το σχολικό έτος 2020-21 προσλαμβάνονται συνολικά 21.065 εκπαιδευτικοί για να καλύψουν τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό σε όλη την επικράτεια της Ελλάδας. Από αυτούς, οι 15.422 προσλήψεις αφορούν την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (10.017 στη Γενική Εκπαίδευση και 5.405 στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση). Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση προσλαμβάνονται 5.643 εκπαιδευτικοί ως αναπληρωτές. Οι 3.981 εξ αυτών στην Γενική Εκπαίδευση και οι 1.662 στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση.
Επιπλέον των προσλήψεων αναπληρωτών, το υπουργείο προχώρησε και στην πρόσληψη 3.862 μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ).
Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου προς τους ενδιαφερόμενους, οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν και να αναλάβουν υπηρεσία στα σχολεία στα οποία θα τοποθετηθούν, με απόφαση των Διευθυντών Εκπαίδευσης, από την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου έως και την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020. Εντός της ίδιας προθεσμίας οφείλουν και οι προσλαμβανόμενοι στα Κέντρα Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ) να παρουσιαστούν και να αναλάβουν υπηρεσία απευθείας στο ΚΕΣΥ πρόσληψής τους.
Οι αναλυτικοί πίνακες με τα ονόματα των προσλαμβανομένων είναι ανηρτημένοι στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, www.minedu.gov.gr.
Πηγή: rethnea.gr