Κρήτη: Κάτοικοι μπήκαν σε πλημμυρισμένο ρέμα και το καθάρισαν (εικόνες+βίντεο)

Πρέπει να διαβάσετε

Η χθεσινή έντονη κακοκαίρια και χαλαζόπτωση στα Χανιά, ανέδειξε ένα γνώριμο για τους κατοίκους του Καλαμακίου πρόβλημα, το οποίο όμως παραμένει χωρίς λύση εδώ και χρόνια.

Κάτοικοι που μένουν κοντά στο ρέμα της περιοχής, αναγκάστηκαν να μπουν μέσα στο νερά και το κανάλι για να απομακρύνουν καλάμια και φερτά υλικά που δεν άφηναν το νερό να βρει διέξοδο, με κίνδυνο να φουσκώσουν τα νερά και να πλημμυρίσουν.

Το πρόβλημα για τους κατοίκους δεν είναι καινούριο, το έχουν θίξει επανειλλήμμενως, όπως λένε στο Flashnews.gr τόσο στην αντιπεριφέρεια Χανίων όσο και στην Περιφέρεια Κρήτης. Ζητούν συγκεκριμένα ανακατασκευή των δύο γεφυρών και μετατροπή σε μια γέφυρα ώστε να μην εμποδίζεται η ροή φερτών υλικών και συνεπώς η ροή των υδάτων, όπως έγινε και χθες με τους ίδιους του κατοίκους να μπαίνουν μέσα στο ρέμα και να επιχειρούν εν μέσω μπόρας να απομακρύνουν τα καλάμια που έφραζαν τη ροή των υδάτων, όπως φαίνεται εξάλλου και από τις εικόνες που δημοσίευσε χθες το flashnews.gr.

Μάλιστα υπήρξε και τραυματισμός ενός κατοίκου στην προσπάθειά του να βοηθήσει.

Όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, στο Flashnews.gr, πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που πρέπει να γίνει το οποίο όμως δεν είναι απλό:

“Χρειάζεται μια μελέτη και ένα έργο οριοθέτησης και διευθέτησης χιλιομέτρων του ρέματος μέχρι πάνω στην εθνική οδό. Επίσης θα πρέπει να κοπεί η κυκλοφορία στην παλιά εθνική οδό τουλάχιστον για δυο μήνες, προκειμένου να γίνει το έργο. Δεν είναι απλό το έργο, ούτε εύκολο. Έχουμε προκηρύξει από το 2018 μελέτη τεχνικού συμβούλου, ύψους 2,5 εκ. ευρώ, που θα καλύψει δεκάδες παρεμβάσεις και έργα στον νομό, μεταξύ αυτών και το συγκεκριμένο έργο του ρέματος στο Καλαμάκι. Όμως η προκήρυξη μελέτης έχει κολλήσει στα γρανάζια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Προσπαθεί δηλαδή από το 2018 η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κρήτης, να αποκτήσει τεχνικό σύμβουλο – μελετητή που θα ασχοληθεί με όλα αυτά τα έργα και δεν μπορεί να τον αποκτήσει. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος τεχνικός σύμβουλος έχει κάνει για το συγκεκριμένο έργο και προμελέτη. Αλλά δεν μπορεί να προχωρήσει στη μελέτη αν δεν υπογραφεί η σύμβαση. Να πούμε εδώ, ότι η μελέτη αυτή για το έργο, ούτως ή αλλως θα πάρει κάποιους μήνες και μετά θα δημοπρατηθεί. Δεν είναι απλό έργο που φαντάζονται κάποιοι πιστεύοντας ότι το μόνο που χρειάζεται είναι να πάει ένα μηχάνημα και να ρίξει το ενδιάμεσο διαχωριστικό του ρέματος για να μην φράζει, γιατί αν γίνει έτσι θα πέσει ο δρόμος.”

Πηγή: flashnews.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα