Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024
24.4 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κρήτη: «Καμπανάκι» για το χοιρινό κρέας – Προειδοποιήσεις από τον πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ

Πρέπει να διαβάσετε

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε, μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκος Στεφανάκης, για την επάρκεια του χοιρινού κρέατος το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Στεφανάκης, αρχικά αναφέρθηκε στην περίοδο που διανύουμε λέγοντας πως το ζήτημα της ακρίβειας είναι κάτι σαν τη… Λερναία Ύδρα. «Έχει πολλές προελεύσεις. Καταρχάς είναι το κομμάτι, που ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή θα αντιδράσουν οι πολιτικοί σωστά και ορθολογικά αλλά και οι αγρότες και το κόστος της ενέργειας θα λογικευτεί γιατί αυτό τροφοδοτεί μια πληθωριστική πίεση. Όλα τα τρόφιμα που παράγονται χρειάζονται ενέργεια, ηλεκτρισμό, καύσιμα, άρα έχουμε ένα το κρατούμενο. Από την άλλη, πιθανόν κάποιοι από εμάς να το είχαμε αντιληφθεί ότι άρχισαν να συμβαίνουν γεωπολιτικές αλλαγές αλλά όχι σε επίπεδο στρατηγικής αλλά στο ότι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν αποφασίσει να βελτιώσουν τη διατροφή του πληθυσμού τους επειδή αρχίζουν να έχουν χρήματα. Τα δημητριακά εκεί που η Ευρώπη είχε επαναπαυτεί και τα αγόραζε χωρίς να καλλιεργούμε εδώ και δύο χρόνια υπάρχει ραγδαία αύξηση των δημητριακών, στις πρώτες ύλες, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει ότι προϊόν έχει αλεύρι και ασφαλώς η ζωοτροφή».

Πρόσθεσε δε, πως μέχρι σήμερα το κόστος το απορροφούσε ο παραγωγός που «αναστενάζει» σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και οι μεταποιητές, των οποίων η βιωσιμότητα είναι εντελώς διαταραγμένη.

«Αυτό θα γινόταν είτε έτσι είτε αλλιώς, διότι αλλάζουν τα πράγματα. Απλώς ήταν μια αφορμή και ένας συναγερμός γιατί ο πόλεμος σήμερα που δεν περιορίζεται μεταξύ δύο χωρών, είναι μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας. Η Ρωσία είναι δυνατός παραγωγός δημητριακών όπως και η Ουκρανία, η πηγή τροφοδοσίας μας η φτηνή, θα πάει αλλού. Ήδη βάλαμε εμπάργκο, επομένως καταλαβαίνετε ότι θα υπάρξουν σημαντικές ανακατατάξεις και προβλήματα που δεν φαίνονται τώρα. Μιλάμε για απίστευτα κόστη, οι κτηνοτρόφοι πωλούν 95 λεπτά ή 1 ευρώ το γάλα, αλλά έχει κόστος 1,20 πια. Ποιος πληρώνει αυτή τη ζημιά;» σημείωσε ο κ. Στεφανάκης.

Μάλιστα, ανέφερε πως ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα κρητικοί παραγωγοί ξεκίνησαν να τροφοδοτούν την αγορά της υπόλοιπης Ελλάδας με ντόπια αρνιά ενώ πρόσθεσε πως οι έλεγχοι είναι συστηματικοί προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστα γεγονότα. «Ότι φτάνει στον καταναλωτή πρέπει να περνάει από το σφαγείο, για να ελέγχεται. Δόξα τω Θεώ, είμαστε ένας τόπος, έχουμε τον τουρισμό μας, μας έχει βάλει στάνταρ. Η κοινωνία μας είναι εκσυγχρονισμένοι, συμβαίνουν ωραία πράγματα επειδή είμαστε εξωστρεφείς κάνουμε και εξαγωγές. Δουλεύουν τα προληπτικά συστήματα. Υπάρχει έλεγχος από τις υπηρεσίες, ασφαλώς έχουμε το έθιμο του δώρου μεταξύ μας, άλλο το ένα άλλο το άλλο. Ένας κτηνοτρόφος που θα δώσει σε δύο συγγενείς του κρέας είναι εντάξει, αλλά αν συμβεί κάτι άλλο και το πουλήσει είναι διαφορετικό. Δεν χρειάζεται πανικός, υπάρχει επάρκεια, όμως τα ψέματα πρέπει να τελειώσουν».

Κλείνοντας, ο κ. Στεφανάκης σημείωσε πως η σωστή διατροφή είναι ένα τεράστιο θέμα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε το επόμενο διάστημα. «Είναι ανελαστικό αγαθό, συμβαίνουν απίστευτα πράγματα στο θέμα ποιότητας και ταυτότητας των τροφίμων. Όταν βάζει το κέρδος μπροστά από την ποιότητα της ζωής μας είναι σαν να βάζεις το άλογο να σπρώχνει με το κεφάλι. Ακόμη και στα κρέατα που δεν υπάρχει επάρκεια, δεν τίθεται θέμα. Οι αυξήσεις στο χοιρινό είναι αστείες. Η Γερμανία έχει σφάξει περισσότερες από 500 χιλ. χοιρομητέρες, αντιλαμβάνεστε τι θα γίνει το επόμενο εξάμηνο; Δεν θα υπάρχει κρέας, θα είναι πανάκριβο!».

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα