Κρήτη: «Καμπανάκι» για τα σπάνια φυτά του νησιού – «Αναγκαίο το να προστατευθούν»

Πρέπει να διαβάσετε

Διακόσια είδη φυτών της Κρήτης δεν βρίσκονται πουθενά αλλού στον κόσμο γι’ αυτό και το νησί μας θεωρείται σημαντικό σημείο παγκοσμίως καθώς διαθέτει τόσο μεγάλο αριθμό αναλογικά με την έκτασή του.

«Αυτός ο τεράστιος πλούτος των ενδημικών φυτών είναι πολύ σημαντικός αλλά πολλά από αυτά αν δεν προστατευθούν κινδυνεύουν με εξαφάνιση» επισήμανε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Ελένη Βακεθιανάκη  η βιολόγος στη Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών του ΜΑΙΧ Χριστίνα Φουρναράκη.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας διαμορφώνεται το Δίκτυο Μικρο-Αποθεμάτων σπάνιων και απειλούμενων φυτών του νησιού και ήδη ολοκληρώθηκε το όγδοο από αυτά, στην περιοχή «Πετραδολάκια» του Δήμου Ανωγείων με σκοπό την προστασία του ενδημικού φυτού Horstrissea dolinicola που φύεται μόνο στον Ψηλορείτη και πουθενά αλλού στον πλανήτη το οποίο κινδυνεύει με εξαφάνιση.
«Το επόμενο Μικρο-Απόθεμα θα προστατεύσει το κρινάκι που φύεται σε Φαλάσαρνα-Ελαφονήσι καθώς προσπαθούμε να εφαρμόσουμε νέες ιδέες για τη διατήρηση των φυτών στην Κρήτη και μία από αυτές είναι τα Μικρο-Αποθέματα φυτών. Μια ιδέα που πρωτοεφαρμόστηκε στη Βαλένθια της Ισπανίας όπου έχει δομηθεί όλο σχεδόν το φυσικό περιβάλλον οπότε προσπάθησαν, έστω και τις μικρές νησίδες φυσικής βλάστησης που απέμειναν, να τις διατηρήσουν. Στην Ελλάδα ήρθε για πρώτη φορά σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τη Δ/νση Δασών Χανίων» ανέφερε  η κα. Φουρναράκη.

 

Σύμφωνα με την ίδια, τα Μικρο-Αποθέματα σπάνιων και απειλούμενων φυτών έχουν τρεις βαθμίδες προστασίας: Τη νομική ώστε να τα διαχειρίζονται οι Δ/νσεις Δασών, τις ήπιες δράσεις (περιφράξεις, διαμόρφωση μονοπατιών, ενημέρωση κοινού) και δράσεις εκτός φυσικού χώρου με τη λειτουργία Τράπεζας Σπόρων ώστε αν ένα φυτό χαθεί από το φυσικό του περιβάλλον να μπορέσει να επανέλθει.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα