Η ενεργειακή κρίση αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν ήδη σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, ενώ ήδη εκφράζονται φόβοι πως μια από αυτές θα είναι και η μείωση της παραγωγής στον πρωτογενή τομέα.
«Είναι ένα εκρηκτικό μείγμα για την οικονομία συνολικά αλλά και την οικονομία των νοικοκυριών», δήλωσε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Μαρία Μπινιχάκη ο διευθύνων σύμβουλος της Proactive ΑΕ Νίκος Μπουνάκης.
Ο ίδιος ανέφερε πως ήδη αρκετοί παραγωγοί του νησιού βρίσκονται σε δεινή θέση λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους αλλά και των αυξήσεων στα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα «που έχουν ξεπεράσει κάθε όριο» και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου καθώς είναι πολύ πιθανό αυτό να έχει ως αποτέλεσμα τις μειωμένες παραγωγές σε βασικά είδη.
Μάλιστα ο κ. Μπουνάκης τόνισε πως το πρόβλημα δεν μένει μόνο εκεί αλλά δημιουργούνται αλυσιδωτές αντιδράσεις. «Από τη στιγμή που η παραγωγή που θα βγει μπορεί να μην έχει την απαραίτητη ποσότητα και ποιότητα αυτό θα έχει επιπτώσεις και στον καταναλωτή αφού θα αυξηθούν οι τιμές», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε πως θα έπρεπε ήδη να είχαν ληφθεί από την κυβέρνηση βραχυπρόθεσμα μέτρα όπως η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ αλλά και μεγαλύτερος έλεγχος στην αγορά για να αποφευχθούν ζητήματα αισχροκέρδειας και συμπλήρωσε πως πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες που γίνονται για την λήψη μακροπρόθεσμων μέτρων προκειμένου να ενισχυθεί ο αγροτικός τομέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
«Συζητείται να δοθεί στην Ελλάδα μισό δις ευρώ από χρήματα του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης που δεν έχουν απορροφηθεί και να δοθεί από τη ΕΕ επιπλέον επιχορήγησή στις χώρες για καλλιέργειες οι οποίες «λείπουν» λόγω του πολέμου», δήλωσε σχετικά.
Ωστόσο ο κ. Μπουνάκης τόνισε πως και οι παραγωγοί θα πρέπει να λάβουν μέτρα και να δουν την κρίση αυτή ως μια ευκαιρία να οργανωθούν. «Τα προηγούμενα χρόνια βλέπαμε γίνεται μια αλόγιστη χρήση των λιπασμάτων, πολλές φορές σε μεγαλύτερη έκταση από αυτή που απαιτείται για την εκάστοτε καλλιέργεια. Είναι ευκαιρία να υπάρξει ένας εξορθολογισμός από τη στιγμή που το κόστος είναι υψηλό και ο παραγωγός πριν προχωρήσει στην χρήση λιπαντικών ουσιών να έχει προχωρήσει σε μια ανάλυση εδάφους προκειμένου να ξέρει τις μονάδες λιπάσματος που πρέπει να βάλει στο χωράφι του», ανέφερε.
Ο ίδιος τόνισε πως οι παραγωγοί θα πρέπει να αξιοποιούν καλύτερα και την οργανική ουσία που παράγουν, δίνοντας ως παράδειγμα στην ελαιοκαλλιέργεια. «Δεν πρέπει να καίμε τα κλαδοκάθαρα αλλά να τα ενσωματώνουμε μέσα στο έδαφος. Αυτό γίνεται από κάποιες ομάδες παραγωγών αλλά δεν γίνεται μαζικά», εξήγησε.
«Θα πρέπει η κρίση να μας «βοηθήσει» να αλλάξουμε λίγο το παραγωγικό μας μοντέλο που είναι ενεργοβόρο. θα μπορούσαμε άνετα στην Κρήτη μέσω των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, φωτοβολταϊκών κλπ, να παράγουν οι αγρότες την ενέργεια που χρειάζονται για την καλλιέργεια και τα νοικοκυριά τους και να μην επιβαρύνονται από τους λογαριασμούς ρεύματος», συμπλήρωσε.
Αναφορικά με το αν προλαβαίνουν οι παραγωγοί της Κρήτης να κάνουν τις κινήσει αυτές την ώρα που η κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία βρίσκεται ήδη εδώ ο κ. Μπουνάκης ανέφερε: «Αν σήμερα ξεκινήσουμε, το επόμενο εξάμηνο ή τον επόμενο χρόνο θα είμαστε έτοιμοι. Η κρίση αυτή ήρθε για να είναι αλλά ακόμα και αν αύριο τελειώσει οι επιπτώσεις της θα μας συνοδεύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα».