Σάββατο, 12 Ιουλίου, 2025
20 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κρήτη: «Καμπανάκι» Ατσαλάκη – «Αν χαλαρώσουμε τα κρούσματα θα αυξηθούν»

Πρέπει να διαβάσετε

Την πεποίθηση ότι οι πολίτες πρέπει να επιμείνουν στην τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού, διότι μόλις παρατηρηθεί χαλάρωση τα κρούσματα θα ανέβουν αρκετά, εξέφρασε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με τον Σωτήρη Μεταξά, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και επικεφαλής του Εργαστηρίου Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης Γιώργος Ατσαλάκης.

Ο κ. Ατσαλάκης επεσήμανε ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρείται μια ταλάντωση των κρουσμάτων γύρω από τα 3.000, που ανεβαίνουν προς τα πάνω 3.500 και κατεβαίνουν στα 2.500 κρούσματα. «Αυτό ουσιαστικά δείχνει ότι μόλις χαλαρώσουν τα μέτρα λίγο, τα κρούσματα ανεβαίνουν προς τα πάνω καθώς αυξάνεται η κινητικότητα επειδή είμαστε στο μήνα διακοπών, τον Αύγουστο, και αν μπορέσουμε να κρατήσουμε αυτό το μήνα σε αυτά τα επίπεδα τα κρούσματα, σε μια ταλάντωση γύρω από τα 3.000 και έστω με μια ανοχή 1.000 κρουσμάτων πάνω ή κάτω, θα είναι ένα καλό σενάριο, που μπορεί να βοηθήσει ώστε το Σεπτέμβριο να έχουμε ένα καλό τουριστικό μήνα, σε αντίθεση με πέρσι που είχαμε πολλές ακυρώσεις από το τέλος Ιουλίου που αφορούσαν τον Σεπτέμβριο».

Σύμφωνα με τον κ. Ατσαλάκη, αυτό προκύπτει επειδή είναι εμβολιασμένο το 47 με 48% του πληθυσμού και είναι εμβολιασμένες αρκετές ευάλωτες ομάδες. «Δεν έχουμε σημαντική πίεση προς το σύστημα υγείας και δεν έχουμε σημαντικό αριθμό θανάτων. Έχουμε μια μικρή ελαφρά άνοδο θανάτων και διασωληνώσεων αλλά είναι ακόμη σε χαμηλά επίπεδα, σε σχέση με τον Φλεβάρη. Το σημαντικό σε αυτή τη φάση είναι το τι θα κάνουν οι χώρες από τις οποίες αντλούμε τουρισμό. Είδαμε ότι σήμερα, η Αγγλία έχει άρει την καραντίνα για όσους επιστρέφουν από τις ευρωπαϊκές χώρες και αυτό είναι θετικό σημάδι. Οι πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί είναι εκείνοι από τους οποίους δημιουργούνται τα περισσότερα κρούσματα και δημιουργούν μια ανοσία. Εκθέτουν τους εαυτούς τους σε κίνδυνο όμως κάθε κρούσμα ανεβάζει την φυσική ανοσία».

Τόνισε δε, πως αναμένουμε από τις μεταλλάξεις να είναι ασθενέστερες από τις προηγούμενες σε αυτό το σημείο. «Μέχρι τώρα όλες ήταν πιο ισχυρές από τις προηγούμενες. Όταν θα δούμε μια ασθενέστερη σε σχέση με την προηγούμενη, αυτό θα είναι ίσως η αρχή μιας καμπύλης προς τα κάτω, η οποία θα δώσει μερικές μεταλλάξεις ακόμη αλλά θα δείχνει και την εξασθένηση του ιού. Αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε μόνο και αν έχουμε μια καλή τουριστική σεζόν μέχρι το τέλος. Να σπεύσουμε να εμβολιαστούμε. Το 48% του πληθυσμού θεωρείται μικρό ποσοστό και κυρίως από τη στιγμή που έχουμε άφθονα διαθέσιμα εμβόλια».

Ήδη από το Μάρτιο ο κ. Ατσαλάκης είχε προβλέψει ότι το 35% του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί μέχρι τέλος Ιουνίου. «Πράγματι, ήταν το 35,1 του πληθυσμού. Στα μέσα Ιουνίου είχαμε προσδιορίσει από άλλη ανάλυση ότι μειώνεται σταθερά ο ρυθμός εμβολιασμού και θα καταλήξουμε στις αρχές φθινοπώρου προς τέλος Σεπτέμβρη να έχουμε ένα γενικό αριθμό εμβολιασμένων περίπου 55 – 58%. Αυτή τη στιγμή έχουμε 48%. Τον Ιούλιο με μια δόση εμβολιάστηκε 7%, αν πούμε ότι τον Αύγουστο θα πάει να κάνει και τη δεύτερη δόση, θα φτάσουμε το 55% εμβολιασμών τέλος Αυγούστου. Από εκεί εξαρτάται κατά πόσο μια εκστρατεία, η οποία θα πείσει εκείνους που έχουν δισταγμούς θα είναι αποδοτική για να αυξηθούν τα ποσοστά».

Ο κ. Ατσαλάκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως αν χαλαρώσουμε και δεν τηρήσουμε τα στοιχειώδη μέτρα, των αποστάσεων και της μάσκας σε χώρους συνωστισμού κλειστούς και μη κλειστούς χώρους, είναι πολύ εύκολο από το επίπεδο που βρισκόμαστε τώρα, να ξεκινήσει ένα κύμα χωρίς να έχει ολοκληρωθεί το τωρινό, στο μήνα Αύγουστο και στις αρχές Σεπτεμβρίου, που έχουμε μεγάλη κινητικότητα εξαιτίας του τουρισμού. «Έχουμε το πλεονέκτημα αυτή τη φορά ότι όσοι έρχονται ελέγχονται αν είναι εμβολιασμένοι ή αν έχουν κάποιο τεστ. Οπότε σημαίνει μια στοιχειώδη προστασία αλλά παρόλα αυτά επειδή ο ιός υπάρχει έξω και έχει τρομερή μεταδοτικότητα, η μετάλλαξη Δέλτα,  πρέπει να επιμένουμε στην τήρηση των μέτρων διότι μόλις χαλαρώσουμε τα κρούσματα θα ανέβουν αρκετά περισσότερο».

Τέλος, ο κ. Ατσαλάκης εκτίμησε ότι αν τηρήσουμε τα μέτρα έστω και αν δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί και έχουμε περιορίσει τα κρούσματα κοντά στις 3.000 χωρίς να ανέβουν μέχρι τον Αύγουστο, δεν θα δούμε ακυρώσεις τον Σεπτέμβρη. «Οπότε και ο Σεπτέμβρης θα είναι καλός μήνας και ίσως να είναι καλός και ο Οκτώβρης. Όλα θα εξαρτηθούν από την τήρηση των μέτρων ή από τους εμβολιασμούς. Επειδή ο ρυθμός έχει μειωθεί, η τήρηση των μέτρων έχει μεγάλη σημασία ώστε να μην έχουμε απότομη άνοδο κρουσμάτων και να φέρει μειώσεις και ακυρώσεις το Σεπτέμβρη».

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα